ΑΠΟΨΗ

Ο Κώστας Καραμανλής είναι εδώ για την Ελλάδα

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Ελλάδας πριν αυτή απωλέσει την κυριαρχία της.

Είτε σε κάποιους αρέσει, είτε όχι, είναι ο «κλειδοκράτορας» της Νέας Δημοκρατίας και ο μακροβιότερος πρόεδρός της. Τον ρόλο του «κλειδοκράτορα» μπορεί ο ίδιος να μην τον αποδέχεται, διότι ποτέ δεν του άρεσαν οι τίτλοι,.

Η Νέα Δημοκρατία πάντα ήταν κόμμα καραμανλικό και οι πολιτικές επιλογές του Εθνάρχη την κράτησαν όρθια 45 χρονιά.

Ο Καραμανλής είναι ο μοναδικός που στηρίζει διαχρονικά & ανιδιοτελώς τον εκάστοτε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Κι η ανιδιοτέλεια είναι αυτή που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Στον μοναχικό δρόμο που διάλεξε να ακολουθήσει, μετά στην ήττα του 2009, είχε και έχει πολλούς συμπαραστάτες που τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό και αγάπη.

Συνήθως δεν μιλάει, αν δεν έχει κάτι να πει. Τα χρόνια της σιωπής έσπασαν εκκωφαντικά με τις δύο ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη (σε Βελλίδειο και Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών) και στο Λονδίνο.  Μέχρι τότε έλεγαν ότι δεν μιλάει, όταν μίλησε όμως και έθεσε το κυβερνητικό επιτελείο προ των ευθυνών του, ειδικά στα ελληνοτουρκικά, τότε προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Προφανής και αναμενόμενη αντίδραση.

Αυτά όμως που είπε για τα ελληνοτουρκικά – και τα είπε όσο πιο μαζεμένα γίνεται – τα ζούμε καθημερινά. Στις 27 Οκτωβρίου του 2019 άνοιξε το βιβλίο της ιστορίας και διάβασε τις σελίδες του μέλλοντος. Πάνω από όλα όμως προειδοποίησε και έθεσε τις κόκκινες εθνικές γραμμές. Σε ότι είπε δικαιώθηκε και με το παραπάνω. (διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Είναι λογικό, ο εκάστοτε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να κάνει «μεταγγραφές» από άλλους πολιτικούς χώρους. Κι ο Καραμανλής έκανε! Ο τωρινός πρόεδρος όμως το έχει παρακάνει. Παρά το γεγονός ότι εξελέγη ισχυρά αυτοδύναμος, σε αυτό έπαιξε σημαίνοντα ρόλο η ομιλία Καραμανλή στο Βελλίδειο, γέμισε τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση με φαντάσματα της εποχής Σημίτη και αξιοποίησε περαιτέρω τους διαχρονικούς υβριστές της παράταξης που έφερε στη ΝΔ ο Σαμαράς.

Το τι πιστεύει – και πολύ περισσότερο το τι έκανε – ο Σημίτης στα ελληνοτουρκικά είναι γνωστό. Το ότι σήμερα οι θιασώτες του συμμετέχουν στις διερευνητικές είναι επικίνδυνο. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιους έχουν απέναντι, για αυτό και έχουν αποθρασυνθεί. Εάν ο Καραμανλής σήμερα δεν ήταν στην ενεργό πολιτική σκηνή και από την άλλη δεν μιλούσε στο Βελλίδειο, η Κυβέρνηση θα είχε ήδη περάσει από τη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια και βέβαια θα είχε προχωρήσει στον «έντιμο συμβιβασμό», που λέει το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τους Τούρκους.

Όπως κάθε Πρωθυπουργός, έτσι και ο Κώστας Καραμανλής, έκανε λάθη. Για τα οποία ανέλαβε την πλήρη ευθύνη. Ο ελληνικός λαός το 2009 απέναντι στην ειλικρίνεια επέλεξε τον απίθανο «λεφτά υπάρχουν». Το μιντιακό σύστημα της εποχής τον στήριξε, τον ΓΑΠ, λυσσαλέα. Αυτό όμως που ενοχλεί είναι πως με μικρές παραλλαγές στη σύνθεσή του – και με την ίδια λύσσα – στηρίζει τον Κυριάκο σήμερα. Αξίζει να αναφέρουμε πως το ίδιο σύστημα στήριξε και τον Σημίτη μέχρι το 2004 και σε ένα βράδυ έκανε πρόεδρο τον ΠΑΣΟΚ τον ΓΑΠ για να μην χρεωθεί ο Σημίτης την ατιμωτική ήττα από τον Καραμανλή.
Μάλλον από τότε ήθελαν να βάλουν αυτόν και τα ορφανά του στη γυάλα.
Για να τους επαναφέρουν σήμερα…

Απέναντι σε όλους αυτούς ο Κώστας Καραμανλής έχει να προτάξει την αρραγή και αδιάρρηκτη σχέση του με τον λαό. Αυτήν η σχέση έχει μεγάλη σημασία στις μέρες μας. Ο Καραμανλής από αυτούς προέρχεται και αυτούς κλήθηκε, με σεμνότητα και ταπεινότητα, να υπηρετήσει. Είναι σαρξ εκ της σαρκός της ελληνικής κοινωνίας.

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται σενάρια περί ειλημμένης απόφασης του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές – γιατί, δήθεν, είναι… χολωμένος με τον Μητσοτάκη.  

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι εξαιρετικοί συνεργάτες του προέδρου τονίζουν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι πληροφορίες περί –δήθεν– αποχώρησης ερμηνεύονται από όσους τις υποστηρίζουν και ως έμμεση… αποδοκιμασία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τους γνωστούς ευφάνταστους σεναριογράφους. Κάτι που βεβαίως δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση.

Ξεχνούν όσοι κάνουν τέτοιες ερμηνείες πως ο Καραμανλής ουδέποτε στα χρόνια που ακολούθησαν την πρωθυπουργία του έχει λειτουργήσει υπονομευτικά έναντι του εκάστοτε αρχηγού της παράταξης…

Αυτήν η «λαίλαπα» των λεγόμενων και αυτοαποκαλούμενων καραμανλικών – έχει και η Πιερία κάτι τέτοιους – που ανάθεμα κι αν έχουν δει τον Καραμανλή έστω μια φορά….

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους όμως, το ενδεχόμενο ο Κώστας Καραμανλής να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι η ίδια, διαχρονικά, από την ημέρα που παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΝΔ.

Για το ποιο είναι το σωστό, αυτός θα αποφασίσει. Αυτό όμως που ξέρω είναι το γεγονός πως ο Κώστας Καραμανλής είναι εδώ για την Ελλάδα. Τα οφίτσια και οι θέσεις δεν αποτέλεσαν ποτέ αυτοσκοπό για αυτόν. Όταν κυβέρνησε ένωσε τον ελληνικό λαό απομονώνοντας τα άκρα.

Ξεκάθαρα εύχομαι – και ελπίζω – να του δοθεί και πάλι η ευκαιρία να ενώσει τον ελληνικό λαό! Αυτό είναι το ζητούμενο στις ημέρες μας.

Ι. Ζ Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα