ΑΠΟΨΗ

Στέλιος Κουρίτας | Ίμια 1996: «Τα γεγονότα και τα μοιραία λάθη»

Στέλιος Κουρίτας | Ίμια 1996: «Τα γεγονότα και τα μοιραία λάθη»

Με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο των Ιμίων, πέρα από την αυτονόητη θλίψη για το χαμό των τριών Ελλήνων αξιωματικών, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να θυμηθούμε τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν τότε, καθώς και τα μοιραία λάθη που έγιναν από την πλευρά μας. Τα γεγονότα θα παρατεθούν χρονικά και εν συντομία προς διευκόλυνση του αναγνώστη.

 • Χριστούγεννα του 1995, ένα τούρκικο εμπορικό πλοίο προσαράζει στη Μεγάλη Ίμια λόγω βλάβης. Ο καπετάνιος αρνείται τη βοήθεια από τα ελληνικά σωστικά μέσα, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Την άποψή του υιοθέτησε άμεσα η επίσημη Τουρκία μέσω ρηματικής διακοίνωσης.
 •  Το γεγονός (ενώ έχει λήξει) διαρρέει στον ελληνικό τύπο και ο δήμαρχος της γειτονικής Καλύμνου μεταβαίνει στη Μεγάλη Ίμια και υψώνει την ελληνική σημαία.
 • Δύο μέρες μετά, δημοσιογράφοι της Χουριέτ μεταβαίνουν με ναυλωμένο ελικόπτερο στη νησίδα και αντικαθιστούν την ελληνική σημαία με τούρκικη, μαγνητοσκοπώντας το γεγονός.
 • Ακολουθεί η αποβίβαση τμήματος των ελληνικών ειδικών δυνάμεων στη Μεγάλη Ίμια.
 • Η περιοχή κατακλύζεται από πολεμικά πλοία των δύο χωρών και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τίθενται σε κατάσταση συναγερμού (και οι τουρκικές επίσης αλλά σε μικρότερο βαθμό).
 • Ο ορατός κίνδυνος ένοπλης σύρραξης κινητοποιεί τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος μεσολαβεί μέσω του Προέδρου Κλίντον και του αποκαλούμενου «μάγου της διπλωματίας», αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
 • Ενώ οι διαπραγματεύσεις κορυφώνονται, η Τουρκία καταλαμβάνει με δικό της τμήμα ειδικών δυνάμεων την ΑΦΥΛΑΚΤΗ Μικρή Ίμια.
 • 31 Ιανουαρίου 1996, οι δύο χώρες συμφωνούν ενώπιον της αμερικανικής διπλωματίας, η περιοχή να επιστρέψει στο πρότερο status quo και δεσμεύονται στο περίφημο: «no warships, no flags, no men of war on the islands».
 • Ενώ η κατάσταση φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση, γίνεται γνωστό πως τα ξημερώματα της ίδιας μέρας και εν μέσω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, κατέπεσε ελικόπτερο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.      

      Παρά την έκφραση «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο, μέσω ερωτημάτων, τα ενδεχόμενα λάθη της ελληνικής πλευράς:

 • Γιατί το μοιραίο βράδυ δεν συγκλήθηκε το ΚΥΣΕΑ που είναι το κατεξοχήν αρμόδιο όργανό για τέτοιες περιπτώσεις, παρά μόνον έγινε μια σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων;
 • Τελικά, και μετά την αμερικανική μεσολάβηση, η περιοχή γύρισε στο πρότερο status quo ή απλώς η περιοχή έγινε «γκρίζα» όπως η Τουρκία επιθυμούσε;
 • Γιατί μετά τη λήξη της κρίσης, ο δήμαρχος Καλύμνου «αναθεματίστηκε» ως ένας από τους κύριους υπευθύνους; Δεν έκανε το αυτονόητο υψώνοντας την ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος;
 • Γιατί η Μικρή Ίμια παρέμεινε αφύλακτη, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να την καταλάβει και να ισορροπήσει το πλεονέκτημα επί του εδάφους που μέχρι τότε είχε η ελληνική πλευρά;
 • Τέλος, γιατί ποτέ δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου και τον άδικο χαμό των τριών παλικαριών μας;[1]

[1] Άλλο το γεγονός ότι δεν δόθηκαν στην κοινή γνώμη επαρκείς εξηγήσεις και πειστήρια για την πτώση του ελικοπτέρου και άλλο οι ψευδείς αναφορές και φωτογραφίες που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει περί κατάρριψης από τουρκικά πυρά κλπ.

About the author

Αστέριος Κουρίτας

Ο Αστέριος Κ. Κουρίτας γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1980.
Το 1999 αποφοίτησε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια σπούδασε Διεθνείς και
Οικονομικές Σχέσεις στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο».
Αρθρογραφεί για το Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής - Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού και για το συλλογικό έργο «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος: Μελέτες για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική».
Από το 2018 υπηρετεί στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη.
Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα