ΑΠΟΨΗ

Όταν τα βρίσκει “σκούρα” του φταίνε οι δημοσιογράφοι

Είναι γνωστή η πρακτική του δημάρχου Κατερίνης. Κάθε φορά που νιώθει άβολα από τον απόηχο των πεπραγμένων του φροντίζει να βρίσει και να απειλήσει τους δημοσιογράφους. 

Αλλά τι να κάνουμε κ. Δήμαρχε, πέρασε η εποχή που ενώ γινόσασταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των Αθηνών για τη συμμετοχή σας σε θυελλώδεις υποθέσεις, ο τοπικός Τύπος λοξοκοιτούσε. 

‘Ήρθε η εποχή του ρεπορτάζ για την τοπική ενημέρωση ή εν πάση περιπτώσει για όσους έχουν επιλέξει αυτό το δρόμο της δημοσιογραφίας κάτι το οποίο απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε σας έχει πανικοβάλει. 

Κ. Δήμαρχε για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημά σας με τους δημοσιογράφους. Δεν θέλετε να κάνουμε ρεπορτάζ; Θέλετε να “καταπίνουμε” και μάλιστα “αμάσητα” όσα μας στέλνετε στα Δελτία Τύπου; 

Ως προς αυτό δεν πρέπει να έχετε παράπονο. «Βογκάνε» τα τοπικά μπλογκς και οι ιστοσελίδες από τα Δελτία Τύπου του δήμου Κατερίνης. Σε ό,τι μας αφορά, αν και τα αντιμετωπίζουμε με μία κριτική ματιά, διαπιστώνοντας κατά καιρούς πολλές ανακρίβειες, εντούτοις τα δημοσιεύουμε. Γνωρίζετε βέβαια κι εσείς ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Το Δελτίο Τύπου άλλωστε είναι απλώς και μόνο ένα ενημερωτικό σημείωμα με πληροφορίες και φωτογραφίες για ενημέρωση των ΜΜΕ και υπόκεινται σε αξιολόγηση. Δεν υποχρεώνει κανέναν να το δημοσιεύσει. 

Ειδικά όταν πρόκειται για κλαδέματα, κουρέματα ή τοποθέτηση πλακιδίων στα πεζοδρόμια μπροστά από τα οποία φωτογραφίζεστε. Να μας συμπαθάτε, αλλά όσο κι αν αγαπάμε το πράσινο, τους πανσέδες και τα καλοφτιαγμένα πεζοδρόμια είναι αξιοθρήνητο και για μας να τα δημοσιεύουμε τρεις και λίγο, κυρίως όμως για σας που στέλνετε σωρηδόν ανακοινώσεις για τις αυτονόητες εργασίες της καθημερινότητας. 

Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σας ανακαλύπτοντας όμορφες πτυχές της πόλης από την οποία απουσιάζατε για πολλά χρόνια, όπως και την αγωνία σας να παρουσιάσετε το όποιο έργο, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι κλάδευαν και φύτευαν και πριν από εσάς. Αν με ρωτάτε υπάρχουν και κάποιες ενστάσεις για τον τρόπο που κλαδεύονται τα δέντρα αλλά δεν είναι της παρούσης… 

Καλά, δεν το συζητώ για τις φωτογραφίες που βγάζετε δίπλα ή μπροστά στα έργα των προκατόχων σας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μικροψυχία, μικροπολιτική, μικρότητα. Αλλά προφανώς έτσι αντιλαμβάνεστε την πολιτική εσείς. Δεν θα σας ψέξουμε γι΄ αυτό. Όπως μπορεί ο καθένας. 

Ας πάμε όμως στα σημαντικά και ουσιώδη, σε αυτά δηλαδή που ενδιαφέρουν τον κόσμο, στον οποίο είναι η αλήθεια ότι έχετε δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά με τον τρόπο που διοικείτε. 

Είναι πολλά τα γκρίζα σημεία της διοίκησής σας κ. Δήμαρχε της Κατερίνης. Σε μόλις 15 μήνες διοίκησης έχετε καταφέρει να σπείρετε την αμφιβολία και τον προβληματισμό και να προξενήσετε δεύτερες και τρίτες σκέψεις αλλά και ερωτηματικά τα οποία παραμένουν αναπάντητα.  Γιατί φυσικά το πρώτο που φροντίσατε να κάνετε είναι να μην μιλάτε σε δημοσιογράφους. Όχι σε όλους. Έχουμε διαπιστώσει ότι σας εκνευρίζουν όσοι θέτουν ερωτήματα.

Και φυσικά με τη συμπεριφορά σας συνεχίζετε να επιβεβαιώνετε το παρατσούκλι «μουγκο-Θόδωρος» που σας απέδωσα προεκλογικά, με σατιρική διάθεση, εξαιτίας της προσφιλούς τακτικής σας να κάνετε προεκλογικές καμπάνιες μόνο με χτυπήματα στην πλάτη και χωρίς να ακούσουμε τη φωνούλα σας, να απαντάει έστω και σε βασικά ερωτήματα.

Αλλά ας μην σας θυμίζω τη λέξη που σας στοίχειωσε…

Εσείς πάντως, για να επανέλθουμε στο θέμα, παραμένετε «άφωνος». Σας βόλεψε και η πανδημία και «ήρθε κι έδεσε το γλυκό». 

Την ίδια στιγμή που άλλοι συνάδελφοι σας σε όλη την Ελλάδα παραχωρούσαν συνεντεύξεις Τύπου για τον έναν χρόνο διοίκησης, εσείς στείλατε γραπτή έκθεση ιδεών επικαλούμενος τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.  Γελάει ο κόσμος. 

Με χαρά πάντως περιμένουμε την πρώτη συνέντευξη Τύπου. Άλλωστε τα ερωτήματα όταν δεν απαντώνται, παραμένουν και είναι πάντα επίκαιρα. Το πολύ πολύ να ρωτάμε 2-3 ώρες. Θα έχει κι αυτό τη χάρη του. 

Επιπλέον την ίδια στιγμή που σε όλο τον κόσμο γίνονται τηλεδιασκέψεις επί τηλεδιασκέψεων, ζωντανές συνδέσεις μέσα από διάφορες πλατφόρμες εσείς, ως Δήμος, παραμένετε, τεχνολογικά «ανάπηροι» αποκλείοντας τους δημοσιογράφους από συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Πότε επιτέλους κ. Δήμαρχε θα μπορέσουν οι Δημοσιογράφοι να έχουν πρόσβαση στις συνεδριάσεις; «Εν κρυπτώ» θα συνεδριάζετε και το 2021; Εκτίθεστε, υποβαθμίζοντας το θεσμό, δεν το καταλαβαίνετε; Οι πληροφορίες και οι διαρροές αναφέρουν πάντως ότι είναι απείρου κάλλους οι συνεδριάσεις όπως και οι τοποθετήσεις σας. Γιατί τις στερείτε από τους πολίτες του δήμου;

Πόσο δύσκολο είναι το τεχνικό πρόβλημα που δεν μπορεί η τηλεδιάσκεψη να βγει live στο YouTube;

Πολλά τα ερωτήματα και για τις απευθείας αναθέσεις κ. Δήμαρχε. Άλλο ένα γκρίζο σημείο της διοίκησής σας που είδε το φως της δημοσιότητας από την μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου. Οι απευθείας αναθέσεις συνεχίζονται με οργιώδη ρυθμό και μάλιστα υπάρχουν στοιχεία που πρέπει εσείς να ξεκαθαρίσετε αναφορικά με τις προμήθειες μασκών στο δήμο Κατερίνης. Αυτό το “κάτι σαν απάντηση με μπόλικο καθόλου” του αντιδημάρχου σας στην αντιπολίτευση μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα. Προφανώς γνωρίζετε ότι για τον αντίκτυπο που έχουν όλα αυτά στην κοινωνία έχετε την πολιτική ευθύνη. Θα μας πείτε κι εμάς τους αδαείς που αγοράζουμε τη μάσκα μίας χρήσης 0,50 λεπτά από το φαρμακείο, αν το να προμηθεύετε 16.000 μάσκες προς 0,75 (+ΦΠΑ) τη μία, μήνα Σεπτέμβριο που έβρισκες μάσκα και με 8 λεπτά, ήταν η συμφερότερη τιμή για το δήμο;

Κλείνω με σάντουιτς. Άλλο ένα γκρίζο στοιχείο της διοίκησής σας. Το ότι παραμένει στη θέση του αντιδήμαρχος στου οποίου την οικογένειά έγινε απευθείας ανάθεση 60.000 ευρώ για να τροφοδοτεί με σάντουιτς το Μουσικό Σχολείο, ξεπερνάει κάθε έννοια ηθικής αντίληψης των πραγμάτων. Δηλαδή ασκούμε διοίκηση, κάνουμε και μπίζνες. 

Κι εσείς με την ανοχή σας το επικροτείτε.

Τι άλλαξε στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη διοίκηση τώρα σε σχέση με τα όσα λέγατε προεκλογικά; Γιατί αν θυμάμαι καλά τόσο εσείς, όσο και το περιβάλλον σας, αυτά κατηγορούσατε προεκλογικά. 

Πολλά άλλαξαν. Και κυρίως πολλά αποκαλύφθηκαν σε επίπεδο χαρακτήρων και αντιμετώπισης της διοίκησης. Η ρήση «Αρχή άνδρα δείκνυσι» (η εξουσία δείχνει τον άνδρα) έρχεται να επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά. 

Και κάτι τελευταίο σχετικά με τα όσα φέρεται να έχει πει ο κ. Δήμαρχος στην τελευταία τηλεδιάσκεψη περί πενηντάρικων και κατοστάρικων σε δημοσιογράφους. Υποθέτω ότι αναφέρεται σε κάποιου τύπου συναλλαγή. Αλήθεια αναφέρεται από προσωπική εμπειρία; Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα και Μέσα Ενημέρωσης.

Προσωπικά κ. Δήμαρχε σας καλώ να κατονομάσετε σε ποιους αναφέρεστε. Διαφορετικά θα είστε ένας κοινός συκοφάντης. Μου είναι παντελώς αδιάφορη η άποψή σας για πολλά θέματα αλλά πεθαίνω να μάθω «τι γίνεται με πιο πολλά λεφτά» όπως φέρεστε να έχετε πει στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη… Κυκλοφορούν ήδη κάποια βιντεάκια.

Επειδή υπάρχουν και δημοσιογράφοι που σε αυτή την πόλη δουλεύουν για 300 ευρώ το μήνα, λιώνουν τα παπούτσια τους στο ρεπορτάζ, δεν απολαμβάνουν την οικονομική ασφάλεια των γραφείων Τύπου πολιτικών, ούτε ανήκουν σε ευνοούμενες αυλές και σε πληρωμένα γκρουπ λασπολόγων οφείλετε να γίνετε πιο ξεκάθαρος. 

Είμαστε «όλοι αυτιά» να σας ακούσουμε!

Ελίνα Στ. Διαμαντοπούλου

About the author

Ελίνα Διαμαντόπουλου

Η Ελίνα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε αθλητική εφημερίδα της συμπρωτεύουσας. Θα συνεχίσει θα εργάζεται σε αθλητικά έντυπα, αθλητικά ραδιόφωνα και γραφεία Τύπου στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία δεκαετία.
Το 2008 επιστρέφει στην Κατερίνη όπου δημιουργεί την οικογένειά της και συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και την τηλεόραση. Σήμερα εργάζεται ως ανταποκρίτρια της TV100 στην Πιερία, ενώ παρουσιαζει την εκπομπή “Καθημερινά” που προβάλλεται Δευτέρα με Παρασκευή στις 16:00, στη DION τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας
Αγαπημένα της θέματα όσα αφορούν τον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί σχετίζονται με τις σπουδές της αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι στα θέματα του πολιτισμού “κρύβονται” οι σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής μας αλλά και γιατί κάθε θέμα, όπως η ίδια λέει, έχει με έναν διαφορετικό τρόπο και μία πολιτισμική διάσταση. Οι ανησυχίες της αυτές γύρω από τα θέματα του πολιτισμού την οδήγησαν σε πιο εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα σχετικά με τη διοίκηση των πολιτισμικών μονάδων....
Είναι παντρεμένη με το Χάρη και είναι μητέρα της Όλγας και του Γιώργου.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα