ΑΠΟΨΗ

Είσοδος προς τον Όλυμπο | Έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο πολιτιστικής αναφοράς

Είσοδος προς τον Όλυμπο | Έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο πολιτιστικής αναφοράς

Με μεγάλη χαρά δημοσίευσα τα νέα για τη μεταφορά του Α.Τ. Λιτοχώρου από το κτήριο που στεγαζόταν τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τα – από το Δήμαρχο – ανακοινωθέντα αναμένεται η παραχώρηση του οικοπέδου στην Κοινότητα Λιτοχώρου και η κατεδάφιση του κτηρίου όπου στεγαζόταν, μέχρι πρότινος, το Αστυνομικό Τμήμα. Μετά από αυτές τις ενέργειες ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανάπλαση της εισόδου προς τον Όλυμπο και η γενικότερη ανάπλαση της περιοχής.

Οι εποχές των κυκλικών κόμβων με γκαζόν και ένα δέντρο στη μέση και τα σιντριβάνια αποτελούν έργα κοινά και τετριμμένα που καμία θέση δεν πρέπει να έχουν στο συγκεκριμένο σημείο.  

Η είσοδος στον Όλυμπο πρέπει να γίνει αντάξια του μυθικού ονόματος και της τοπικής μας ιστορίας. Ο Όλυμπος έχει τη μοναδικότητα να κινείται ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα. Φάρος του ελληνισμού από αρχαιοτάτων χρόνων και σημείο αναφοράς σε κάθε άκρη της υφηλίου. Σταυροδρόμι πολιτισμών στο πέρασμα των αιώνων, με τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας να έχουν πατήσει τις πλαγιές του και – στη νεότερη ιστορία – να έχουν κατακτήσει τις κορυφές του.

Από το Αρχαίο Δίον, στην ίδρυση των οικισμών της περιοχής, στην έλευση των βυζαντινών μετά την Άλωση της Πόλης, στον Άγιο Διονύσιο, στους κλέφτες και τους αρματολούς του Ολύμπου, στις Επαναστάσεις που βάφτηκαν με αίμα, στον Κοροβάγκο και αργότερα στις μορφές του Κάκαλου, του Μπουασονά και του ΜποΜποβί που τον κατέκτησαν. Είναι τόσοι αυτοί που πέρασαν από την περιοχή, προσκύνησαν το μεγαλείο του και έπλασαν μύθους και ελπίδες στις πλαγιές και τις κορυφές του, που σήμερα μας δίνεται μία και μοναδική ευκαιρία, με την ανάπλαση της κύριας εισόδου του, να γράψουμε ιστορία.

Είμαι σίγουρος πως ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου γνωρίζει την σπουδαιότητα του έργου που του έλαχε να υλοποιήσει, όπως γνωρίζει και το γεγονός πως με τις σωστές επιλογές και κινήσεις μπορεί να γράψει ιστορία. Η ανάπλαση της εισόδου του Ολύμπου δεν μπορεί να αποφασιστεί από έναν άνθρωπο.

Είναι έργο ιστορικό που η σωστή υλοποίησή του μπορεί να το αναδείξει σε «Παγκόσμιο σημείο πολιτιστικής αναφοράς» και δίπλα σε αυτό να αναπτυχθεί, σε σωστές βάσεις, το Λιτόχωρο και η ευρύτερη περιοχή.

Πιστεύω πως ο Βαγγέλης Γερολιόλιος βρίσκεται μπρος στη μεγάλη απόφαση να προκηρύξει ένα διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αξίζει να το κάνει και την απόφαση αυτή να τη στηρίξουν – και να βοηθήσουν στην υλοποίησή της – ο πολιτικός κόσμος και οι φορείς της Πιερίας, της Μακεδονίας, της Ελλάδας.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα