ΑΠΟΨΗ

Την COVID-19 (κάποια στιγμή) θα την ξεπεράσουμε, τη μιζέρια και την εθνική ταπείνωση όχι!

Την COVID-19 (κάποια στιγμή) θα την ξεπεράσουμε, τη μιζέρια και την εθνική ταπείνωση όχι!

Η Πιερία καθημερινά χτυπιέται από την COVID-19 και βυθίζεται στη μιζέρια της.

Κι αν τα πάθη στους Δήμους, μεταξύ των αιρετών, τα έχει «απαλύνει» ο φόβος και η αβεβαιότητα της πανδημίας, αυτό που δεν φαίνεται να υπάρχει, έστω και την ύστατη στιγμή, είναι η συναίνεση. Μια συναίνεση που απαιτείται για να πάμε παρακάτω και να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που ανοίγεται μπροστά μας.

Μια συναίνεση που δεν επιτυγχάνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή όπου οι πολιτικοί «μαλώνουν σαν τα κοκόρια» δίχως αντικείμενο. Το «μαλώνουν για να μαλώνουν» μετατοπίζεται και στην πιερική τοπική σκηνή, όχι κατά βάσην σε επίπεδο ηγεσιών αλλά σε επίπεδο βάσης.

Παράλληλα, ελάχιστες οι εξαιρέσεις των βουλευτών που πραγματικά νοιάζονται αυτές τις ώρες και δεν καραδοκούν να βγάλουν Δελτίο Τύπου για να μας υπενθυμίσουν πως ότι γίνεται – ακόμα και τα δανεικά όργανα – γίνεται «κατόπιν ενεργειών τους».

Ο άλλος, δήμαρχος εκλεγμένος και ακλόνητος, βγάζει ΔΤ και λέει πως θα κάνει αίτηση για να κηρυχθούν τα χωριά του Δήμου του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λες και η Πιερία δεν βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λες και την αίτηση θα την καταθέσει στο υπερπέραν και όχι στην αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα.

Η εκκλησία – και οι άνθρωποι της εκκλησίας – κατώτεροι των περιστάσεων. Καμία τύψη ή ενοχή που άφησαν τους ανθρώπους τους χωρίς καμία προστασία απέναντι στην πανδημία και θρήνησαν ζωές. Κύριο θέμα συζήτησης αν θα ανοίξουν οι εκκλησίες. Με τις ευθύνες να βαρύνουν πρωτίστως την κυβέρνηση.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης μπορεί να πείθει όλους αυτούς που θέλουν να πειστούν, δεν πείθει όμως ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας που στέκεται απέναντι σε όλο αυτό το «πανηγυράκι». Που με ρεαλισμό βλέπει πως η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Πως πίσω από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα ενός «κωλόσπιτου» – που έλεγε ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος – που έχει ως σκοπό να αποπροσανατολίσει, υπάρχουν αλλά σοβαρότερα θέματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά όπως οι 100άδες νεκροί και το γεγονός πως οι ευρωπαίοι εταίροι μας και πάλι δεν θα τιμωρήσουν τους Τούρκους.

Υπό αυτές τις συνθήκες οδεύουμε, ημερολογιακά και μόνο, στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Χωρίς εστίαση, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και που αξίζει καλύτερης μεταχείρισης, ανάλογης με αυτήν των ξενοδόχων.
Χωρίς συναίνεση, που αποτελεί το ζητούμενο και πρέπει να αναζητηθεί με κάθε κόστος και τρόπο.
Χωρίς «φάρο» για το αύριο και με μοναδική ελπίδα – και προσευχή – να πάει καλά το εμβόλιο στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2020 θα «περάσει» αφήνοντας πίσω του μια άρρωστη και βαθιά διχασμένη κοινωνία.

Ελπίζω όχι και εθνικά ταπεινωμένη.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα