ΑΠΟΨΗ

Η τήρηση των μέτρων ενάντια στην COVID-19 ας γίνει προσωρινά το πατριωτικό μας καθήκον

Η πανδημία της COVID-19 έφερε έντονα στο προσκήνιο και μια μεγάλη συζήτηση για τα ατομικά μας δικαιώματα.

Καθημερινά πλέον εκατοντάδες συμπολίτες μας καταλήγουν λόγω επιπλοκών της ασθένειας COVID-19 που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό  SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). Πολλοί περισσότεροι δίνουν μάχη στις κλινικές COVID και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας που ασφυκτιούν. Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκονται νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό με κίνδυνο της ζωής τους.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ελλάδα και ειδικότερα τη Μακεδονία με επίκεντρο αρχικά τη Θεσσαλονίκη. Τις τελευταίες ημέρες αρνητική πρωταγωνίστρια των εξελίξεων είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μου η Πιερία. Μάλιστα στην Πιερία συμβαίνει το εξής οξύμωρο: Ενώ πανελλαδικά φαίνεται μια κάποια υποχώρηση της σφοδρότητας με την οποία η πανδημία πλήττει διάφορες περιοχές, εδώ έχουμε κορύφωση των μολύνσεων και επομένως των νοσηλευόμενων και – δυστυχώς – των θανάτων.

Αποτέλεσμα της χθεσινής ευρείας τηλεδιάσκεψης, μεταξύ δημάρχων των πληττόμενων περιοχών και αρμοδίων, ήταν η απόφαση του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου να συγκροτήσει ειδικά συνεργεία ελέγχου τήρησης των μέτρων κατά́ της πανδημίας γιατί ο Δήμος Δίου – Ολύμπου δεν έχει δημοτική αστυνομία.

Οι όποιες δικές μου αρχικές ενστάσεις κάμφθηκαν από το κρίσιμο των καταστάσεων που ζούμε και την επιτακτική ανάγκη για τήρηση των μέτρων.  

Να ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Πιστεύω ότι ένας Δήμαρχος εκλέγεται για να κάνει καλό στον τόπο του, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Με αυτή την παραδοχή και γνωρίζοντας τον Βαγγέλη Γερολιόλιο, πάνω από 30 χρόνια, πιστεύω πως ο σημερινός δήμαρχος Δίου – Ολύμπου δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να γίνει δερβέναγας στις ζωές μας. Δήμαρχος εξελέγη ο άνθρωπος και θέλει το καλύτερο για τον τόπο του.

Είμαι σίγουρος πως επειδή αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και τα μηνύματα που λαμβάνει για την περιοχή δεν είναι καλά, για αυτούς τους λόγους και προχωρά σε αυτήν την απόφαση. Γιατί πολύ απλά δεν γίνεται αλλιώς. Όσον αφορά εμένα, στηρίζω πάντα όλους αυτούς που τις κρίσιμες στιγμές δεν κρύβονται και λαμβάνουν δυσάρεστες – πρώτα για τον εαυτό τους – αποφάσεις.
Και θα πω και κάτι ακόμη: Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που τις τύχες του Δήμου Δίου – Ολύμπου, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, «κρατά στα χέρια του» ο Βαγγέλης Γερολιόλιος με τη σοβαρότητα και το ήθος που τον χαρακτηρίζει .&-

Δεν είναι ώρα για να κάνουμε πολιτική και σίγουρα δεν είναι το πρέπον να κάνουμε πολιτική επί κρουσμάτων. Κι όποιος κι αν το πράττει, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, κάνει λάθος. Αυτό συν το γεγονός πως η τήρηση των μέτρων είναι για όλους. Χωρίς διακρίσεις και οι αιρετοί – κυβερνώντες οφείλουν με την στάση τους και την συμπεριφορά τους να δίνουν το σωστό παράδειγμα

Η τήρηση των μέτρων ενάντια στην COVID-19 ας γίνει προσωρινά το πατριωτικό μας καθήκον. Οφείλουμε – απέναντι στις επόμενες γενιές και στους εαυτούς μας – να τηρήσουμε σωστά τα μέτρα, βοηθώντας τους ανθρώπους που καλούνται να επιτηρήσουν την εφαρμογή τους και να βάλουμε στο περιθώριο αυτούς που αμφισβητούν.

Διότι την επόμενη ημέρα, να είστε σίγουροι, πως και από τους δημάρχους θα ζητηθεί «ο λογαριασμός» για το τι έκαναν στην περίοδο του 2ου – και ελπίζω τελευταίου – κύματος της πανδημίας. Όλοι θα κριθούν στην ώρα τους από τον λαό.

Ας αντιληφθούμε ότι σήμερα δεν διακυβεύονται οι αξίες της ζωής και τα ατομικά μας δικαιώματα, κινδυνεύει η ίδια μας η ζωή.

Ας νιώσουμε πως μια ολόκληρη γενιά, αυτή των πατεράδων μας και των μανάδων μας, «φεύγει» μόνη της στο «κρύο» και απρόσωπο δωμάτιο ενός νοσοκομείου και όχι στην «ζεστασιά» και στην θαλπωρή του σπιτιού της. Χωρίς ένα χάδι, μια αγκαλιά, χωρίς στερνό φιλί και μεταλαβιά…

Κι αυτό είναι που πονά περισσότερο από καθετί άλλο.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας