ΑΠΟΨΗ

“Ξεσπά” ο Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”

"Ξεσπά" ο Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης"

Δύσκολοι καιροί να ονειρεύεσαι. Πόσο μάλλον, δύσκολοι καιροί να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι όταν νιώθεις πως, χτίζεις κάστρα πάνω σε άμμο που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει το κύμα.

Έτσι αισθάνομαι κάθε φορά που ανεβαίνω στο podium της Συμφωνικής. Κάθε φορά που κάνουμε πρόβα, τους χαιρετάω και τους κοιτάω στα μάτια, σαν να είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε πρόβα για αυτή τη σεζόν. Συνάδελφοι και φίλοι, ‘’πού πάμε’’;

Βρισκόμαστε όλοι μας, είτε αυτό αφορά μικρότερα είτε μεγαλύτερα μουσικά σύνολα, σε ένα «ψυχολογικό τέλμα». Δώστε μας κάτι, ως ελπίδα, ότι μπορούμε να αδημονούμε για ενεργή δράση. Ο ένας περιορισμός μετά τον άλλον, η μία ακύρωση-αναβολή, μετά την άλλη.

Περιγραφή σκηνικικού:

Θυμάμαι τελειώνοντας τη πρόβα της 29ης Οκτωβρίου (ημέρα Πέμπτη και ώρα 23:15 το βράδυ), στο θέατρο όπου στεγάζονται οι πρόβες της ορχήστρας μας, η πρόβα τελείωσε. Πηγαίνω στο γραφείο και έρχεται ένας μουσικός της ορχήστρας, όντας 17 ετών, γεμάτος δάκρυα στα μάτια και αφήνει να πέσει η εξής φράση, η οποία συνεχίζει από τότε να σφυρίζει στο μυαλό μου:

«Μαέστρο, ελπίζω να μην είναι η τελευταία μας πρόβα, θέλω να ξανά είμαστε όλοι μαζί και τη Κυριακή».

Η απάντηση φυσικά και ήταν: «Ναι, Σπύρο μου», αν και κατά βάθος ήξερα πως, ούτε για αυτό θα μπορούσα να είμαι σίγουρος.

Ελπίζω να βγω ψεύτης, αλλά όσο και αν πονάει, είμαι σίγουρος πως βρισκόμαστε στην αρχή και ακόμα δεν έχουμε φανταστεί τις συνέπειες που θα αφήσει όλο αυτό πίσω μας. Μιλώντας αποκλειστικά και μόνο για το τομέα που με απασχολεί (μουσική). Μικρά σύνολα θα κλείσουν, Φιλαρμονικές σε χωριά θα αποδεκατιστούν, ορχήστρες θα αργήσουν πολύ να ξανά κάνουν συναυλίες και παραγωγές μεγέθους, όπως στο παρελθόν. Μια νέα εποχή αρχίζει να αγνοφαίνεται. Η εποχή που ΔΕΝ θα επιζήσουν οι μουσικά δυνατότεροι, αλλά οι μουσικά και αδελφικά ενωμένοι.

Ελπίζω να βγω ψεύτης, αλλά δεν θα ήθελα μετά από χρόνια να κοιτάμε στο παρελθόν και να απαριθμούμε φιλαρμονικές, χορωδίες και ορχήστρες που έβαλαν λουκέτο λόγω των συνεπειών του Κορονοϊού.

Ελπίζω να βγω ψεύτης, αλλά δεν θα ήθελα ο κορονοϊος να αποτελέσει το κύκνειο άσμα για τα όνειρα των νέων. Ίσως είναι η πρώτη φορά, που στη κυριολεξία δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξει. Μόνο να περιμένεις…να περιμένεις και να ελπίζεις.

Ηλίας Γκογκίδης

Μαέστρος Συμφωνικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης»

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα