ΑΠΟΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιτόχωρο | Ανάπλαση εισόδου προς τον Όλυμπο. Τίποτα λιγότερο από έναν διεθνή διαγωνισμό

Λιτόχωρο | Ανάπλαση εισόδου προς τον Όλυμπο. Τίποτα λιγότερο από έναν διεθνή διαγωνισμό

Ο Όλυμπος αποτελεί παγκόσμιο φυσικό μνημείο και σημείο αναφοράς στην αιωνιότητα. Το ξακουστό βουνό, στην λάμψη του οποίου είμαστε τυχεροί που ζούμε και δημιουργούμε, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών παγκοσμίως και το όνομα του Ολύμπου γνωστό στα πέρατα της γης.

Με την απόφαση που έχει ληφθεί, ώστε το κτίριο του αστυνομικού τμήματος να γκρεμιστεί, λύνεται ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά την οδική πρόσβαση προς τον Όλυμπο. Ο χώρος πλέον θα ανοίξει και πολλά ζητήματα θα λυθούν. Μαθαίνω πως η μεταφορά του Α.Τ. Λιτοχώρου προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

Το μέρος αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα χαρακτηριστικό σημείο – και σημείο αναφοράς – που θα αποτελεί την είσοδο προς το μυθικό βουνό και προς το Αρχαίο Δίον. Ένα σημείο που θα συνδέει το μύθο με τους σύγχρονους ήρωες του τόπου και το χαρακτηριστικό περιβάλλον όπου έζησαν.

Η απόφαση που θα παρθεί είναι ιστορική. Για την είσοδο στον παγκόσμιο Όλυμπο δεν μπορεί – και δεν πρέπει –  να αποφασίσουν μόνο ο, εκάστοτε, δήμαρχος και οι όποιες υπηρεσίες –  συνεργάτες του δήμου.

Μόνο ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, υπό την αιγίδα της UNESCO, μπορεί να διαλύσει τις όποιες αυταπάτες υπάρχουν πως για την είσοδο στον Όλυμπο θα αποφασίσουν 2-3 άτομα. Ο διεθνής διαγωνισμός μπορεί να γίνει και μέσω ΣΔΙΤ, που τόσο πολύ ακούγεται και «φοριέται» τελευταία, στον Δήμο Δίου – Ολύμπου.
Φαντάζομαι πως σε μια κατεπείγουσα και πανηγυρική συνεδρίαση, στο θεατράκι του πάρκου, του Δ.Σ. της περιοχής – με τη συμμετοχή των όμορων δημάρχων, της Αντιπεριφερειάρχη, των βουλευτών και του Περιφερειάρχη – θα παρθεί η ιστορική απόφαση. Τα διαδικαστικά για το διεθνή διαγωνισμό, υπό την αιγίδα της UNESCO, είναι κάτι πολύ απλό και δεν μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στο σχεδιασμό. Παράλληλα μια τέτοια απόφαση – και πρόθεση – θα δείξουν πως η τωρινή διοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο σκέφτονται διαφορετικά, έχουν όραμα για τον τόπο και δεν μένουν στα στενά πλαίσια του δήμου και της Πιερίας. Εν κατακλείδι, πέρασαν – και κούρασαν – οι εποχές με τους κόμβους, τα συντριβάνια και τις ελιές. Αρκετά “κουράστηκε” η αισθητική και η ιστορία του τόπου μας, ας πάμε παρακάτω…

Πρέπει να γίνει, από όλους, αντιληπτό πως η είσοδος στο παγκόσμιο Όλυμπο είναι ένα σημείο μοναδικό. Ας δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες του κόσμου να συμμετέχουν στον σχεδιασμό του.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα