
Η Ελλάς είναι ένα μικρό και φτωχό κράτος με υποτυπώδεις δομές υγείας και ελάχιστα κονδύλια για αυτή. Οι μονάδες ΜΕΘ είναι ελάχιστες, οι περικοπές στα κονδύλια της υγείας, στα χρόνια των μνημονίων τεράστιες.
Στόχος του παρόντος δεν είναι να κατανείμει τις ευθύνες για την κατάσταση της υγείας σήμερα. Όσο κι αν αυτές έχουν ονοματεπώνυμο.
Στόχος του παρόντος είναι να δει κατάματα την αλήθεια.
Στην πρώτη φάση της πανδημίας του νέου κορονοϊού η Πατρίδα μας επιτυχώς, σε σύγκριση με άλλους, κατάφερε – για πολλούς και διάφορους λόγους – να τα πάει καλά. Τότε οι κυβερνώντες μας έλεγαν πως άκουσαν τους ειδικούς και τα καταφέραμε.
Η μορφή του Σωτήρη Τσιόδρα δέσποζε παντού και έδινε σε όλους την αίσθηση πως ο «Θεός της Ελλάδας», όπως κατά κόρον λέγεται, δεν μας άφησε μόνους σε αυτήν την δύσκολη στιγμή.
Στα τέλη Μαΐου ο Τσιόδρας ηθελημένα έκανε στην άκρη για να συνεχίσει το ζηλευτό επιστημονικό έργο. Έκανε τις εισηγήσεις του και έφυγε. Το ποιες εισηγήσεις του εισακούστηκαν είναι ένα θέμα που αξίζει έρευνας, πρώτα όμως αυτός πρέπει να μιλήσει.
Η γενικότερη χαλάρωση που επικράτησε, μετά το άνοιγμα, έφερε τα σημερινά αποτελέσματα. Που, σύμφωνα με τον Πέτσα, μπορεί να είναι τα καλύτερα της Ευρώπης αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να λέει και οι ειδικοί. Αυτούς τους οποίους οι κυβερνώντες εμπιστεύονται.
Το άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο: «Τα διλήμματα και οι αστοχίες με τον ιό» είναι σοκαριστικό. Οι συνεντεύξεις και οι δηλώσεις των ειδικών σοκάρουν. Από το άρθρο προκύπτουν τεράστιες ευθύνες του ΕΟΔΥ, που έδινε λάθος στοιχεία ανά περιοχή στην επιτροπή που εισηγούνταν τα μέτρα. Άρα και λάθος μέτρα.
Όσο κι αν από το μυαλό μου περνά πως οι ειδικοί φοβούνται εκατόμβες νεκρών και προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, άλλο τόσο τρέμω στην ιδέα πως μπορεί να έχουν δίκιο. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, μετά το άρθρο αυτό, θα είχαμε παραιτήσεις. Εδώ έχουμε μια ηλιόλουστη ημέρα που ο αρμόδιος υπουργός, με το συμπαίκτη στο μπάσκετ πρόεδρο στον ΕΟΔΥ (άραγε αυτό ήταν το κριτήριο πρόσληψής του; ), μοιράζουν ευχολόγια και αισιοδοξία για τις επόμενες ημέρες.
Από που προκύπτει αυτήν η αισιοδοξία; Κανείς δεν ξέρει…
Η κυβέρνηση, με περίσσια άνεση, κατηγορεί – διά του αρμόδιου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας – διάφορες κοινωνικές ομάδες. Μας λέει δηλαδή πως για την έξαρση του ιού φταίνε οι νέοι, τα πανηγύρια & οι γάμοι. Οι Έλληνες πολίτες δηλαδή στο σύνολό τους. Είμαι σίγουρος πως με την ίδια άνεση, σε λίγες ημέρες, θα λένε πως φταίνε τα παιδάκια και τα βρέφη.
Για τον τουρισμό ούτε λόγος βέβαια… Αδυνατεί η κυβέρνηση να κάνει αυτοκριτική και να τα βάλει με τα συμφέροντα στον κλάδο του τουρισμού… Κρίμα! Δυστυχώς αυτά τα λάθη πληρώνονται.
Στην λαίλαπα του κορονοϊού – που έρχεται ξανά – είμαστε ανοχύρωτοι και εντελώς ανοργάνωτοι. Θα μου πεις εδώ ισχυρότατες οικονομίες «γονάτισαν», η φτωχή και μόνη Ελλάδα θα τα καταφέρει;
Είναι κρίμα όμως. Μεγάλο κρίμα γιατί η πολιτεία, από το να κάνει καταμερισμό ευθυνών στους πολίτες, είχε χρόνο να βελτιώσει την κατάσταση στις υποδομές υγείας και να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές.
Αυτή είναι η αλήθεια. Φαντάζομαι πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος από την κατοχή και μετά. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, είναι οι τρομακτικές οικονομικές επιπτώσεις, το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά που συνθέτουν ένα μείγμα εκρηκτικό. Εύχομαι αυτό να το καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες. Κόντρα σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για επικοινωνιακές φιέστες, ούτε για πολιτικές κόντρες, ούτε για προσωπική πολιτική σταδιοδρομία. Προέχει να σωθεί η Πατρίδα και οι Έλληνες.
Τέλος, με τρομάζει – όπως και κάθε γονέα – το θέμα των σχολείων. Στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου, για το άνοιγμα των σχολείων, δεν τους είδα και τόσο σίγουρους. Απεναντίας…
Η υγεία των παιδιών είναι πάνω από την υγεία του κάθε γονέα. Ας το καταλάβουν αυτό πριν κάνουν οτιδήποτε. Διότι αν αρρωστήσουν τα παιδιά μας τότε η κατάσταση θα πάρει δραματικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Δεν είναι απειλή , είναι η πραγματικότητα.
Σχολιάστε το άρθρο