ΑΠΟΨΗ

Η σημασία της λογοτεχνίας στην ζωή των Ελλήνων ως αντίδοτο στις σύγχρονες “σοφιστείες” των social media…

Η σημασία της λογοτεχνίας στην ζωή των Ελλήνων ως αντίδοτο στις σύγχρονες "σοφιστείες" των social media...

Οι νέοι μας δεν διαβάζουν : Ξεκινώντας από αυτή την στατιστική παραδοχή (σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες λίγοι νέοι διαβάζουν αρκετή λογοτεχνία αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν διαβάζει καθόλου), πρέπει να ξεκινήσουμε να δίνουμε κίνητρο στις νέα γενιά των Ελλήνων που θα την ωθήσει να εγκαταλείψει προσωρινά (έστω για ένα κομμάτι του ελεύθερου χρόνου τους) τα τάμπλετ, τους υπολογιστές και βεβαίως τα κινητά τηλέφωνα και θα της επιτρέψει να ξανανακαλύψει την υπέροχη πρακτική του διαβάσματος ενός βιβλίου.

Η θλιβερή διαπίστωση σήμερα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εμπιστεύεται άκριτα και αβίαστα την ¨πληροφόρηση¨ που της παρέχεται γενναιόδωρα στα social media, δίχως να δείχνει διάθεση να διασταυρώσει το έγκριτο αυτής αλλά ταυτόχρονα να επιδεικνύει ανησυχητική άγνοια απόρροια της έλλειψης πραγματικής μελέτης και διαβάσματος.

Παρατηρείται δε έντονο το φαινόμενο στην διαδικτυακή μάζα, της έντονης αμφισβήτησης της επιστημονικής έρευνας και της εμπειρίας της αφού λόγω των εύκολων πληροφοριών και των ¨συναρπαστικών¨ και ¨εύπεπτων¨ τίτλων-συνθημάτων που πολλές φορές τις συνοδεύουν, τούτη να νιώθει αρκετά ¨μορφωμένη¨ και ¨γνωστική¨ ώστε να μην έχει ανάγκη να κάνει χρήση περαιτέρω μελέτης …

Απέναντι σε τούτη την ευδιάκριτη όσο και δυσάρεστη νόσο της εποχής (που μπορεί εύκολα να εντοπισθεί στο καθημερινό μας σεργιάνι στα πανίσχυρα social media), μοναδικό αναλγητικό και ταυτοχρόνως ισχυρό αντίδοτο για μια πιο υγιή, πραγματικά ψαγμένη και θωρακισμένη κοινωνία ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ και ΘΑ παραμείνει το διάβασμα.

Διαβάζω σημαίνει ότι κάνω κτήμα μου τις εμπειρίες χιλιάδων φανταστικών χαρακτήρων δημιουργώντας έναν προσωπικό θησαυρό : οι εμπειρίες που θα αποκτηθούν θα είναι πολύτιμες για τον άνθρωπο ώστε να ανταπεξέλθει στην πολυπλοκότητα των καταστάσεων που θα συναντήσει στην ζωή του. Οι χίλιες περιπέτειες που κάθε νέος καλείται να αντιμετωπίσει είναι οι ίδιες που αντιμετωπίζουν οι ήρωες-ηρωίδες των μεγάλων, κλασσικών λογοτεχνικών έργων και όχι μόνο. Οι χαμένοι έρωτες, το μίσος, η εκδίκηση, η οργή, η αίσθηση αδυναμίας μπορούν να λυγίσουν κάθε νέο-α και γι’ αυτό η απόκτηση και η αφομοίωση δεκάδων, εκατοντάδων παρόμοιων εμπειριών, σίγουρα φανταστικών χαρακτήρων αλλά αυτό δεν μειώνει την χρησιμότητα τους, μπορούν να κάνουν την διαφορά σε δεδομένες χρονικές στιγμές.

Παρομοίως η τριβή με τους μεγάλους κλασσικούς μπορούν να φέρουν σε επαφή τους νέους Έλληνες με ιστορικές χρονικές συγκυρίες, με διαφορετικές πολιτικές και πολιτειακές αντιλήψεις και να τους βοηθήσει να προσεγγίσουν έννοιες δυσδιάκριτες : δικαιοσύνη, βία, εξουσία, κοινωνική διαστρωμάτωση, φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός …

Αγαπητοί νέοι (και όχι μόνο…), ξεκλέψτε μισή ώρα την ημέρα από το γυρολόγημα των social media και αφιερώστε τον στην ανάγνωση ενός καλού βιβλίου. Σίγουρα θα πρέπει κανείς να διαλέξει πρώτα ένα βιβλίο, ειδικά όποιος είναι ακόμη πρωτάρης στον κόσμο της λογοτεχνίας μα γι’ αυτό θα μπορούσατε να εμπιστευθείτε τις γνωστικές συμβουλές ενός παθιασμένου βιβλιοπώλη με χρόνια εμπειρίας (κ έχουμε την πολυτέλεια εδώ στην μικρή μας πόλη της Κατερίνης να διαθέτουμε τέτοιους, με το ¨Μάτι¨-α του ¨Νέστωρ¨ να μας ωθούν σε υπέροχα γνωστικά ταξίδια …) ή ενός καθηγητή-τριας που σέβεστε την γνώμη του. Μια εναλλακτική θα ήταν να αφεθείτε στην μαγεία μιας καλής βιβλιοθήκης, ένα μέρος μαγικό που ο χρόνος σταματά και να αφεθείτε στην τελειομανή περιποίηση ενός έμπειρου βιβλιοθηκάριου.

Το σημαντικό είναι η επιθυμία να αρχίζουμε να διαβάζουμε, να μην τα παρατάμε στην πρώτη απογοήτευση μιας ανάγνωσης και να συνεχίζουμε με αφοσίωση και συγκέντρωση μέχρι να φτάσουμε εκείνο το σημείο που σηματοδοτεί την αγνή απόλαυση του διαβάσματος.

Η διαδρομή μας αυτή μπορεί να γίνει πιο εύκολη εάν ξεκινήσουμε την λογοτεχνική μας περιπέτεια από τους μεγάλους Κλασσικούς Συγγραφείς ή αλλιώς εκείνα τα διαχρονικά αριστουργήματα που χαρακτηρίζονται και χαρακτήρισαν την παγκόσμια λογοτεχνία. Και εδώ βεβαίως η επιλογή είναι πολύπλοκη μέχρι να καταλήξει ο αναγνώστης ποιοι είναι οι συγγραφείς, φιλόσοφοι, στοχαστές που του ταιριάζουν και ερεθίζουν την φαντασία του. Υπάρχει ένας κλασσικός για κάθε νέο, πρέπει απλά ο καθένας να τον ανακαλύψει, να τον αγαπήσει, να τον διαβάσει και να τον ξαναδιαβάσει.  Όπως έλεγε ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Καλβίνο στο σοφό έργο του «Γιατί να διαβάζουμε τους Κλασσικούς» , ¨ο δικός σου Κλασσικός συγγραφέας είναι εκείνος που δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο και που θα σου χρησιμεύσει να αυτοπροσδιοριστείς σε σχέση με αυτόν ή σε αντίθεση με αυτόν¨.

Οι μεγάλοι συγγραφείς ¨περιμένουν¨ ανυπόμονα να  ξεφυλλιστούν σελίδα-σελίδα από νέους, νεαρούς, έφηβους, άπειρους αναγνώστες ακριβώς όπως ο Ουμπέρτο Έκο σημειώνει : ¨όποιος δεν διάβασε ζει 70 χρόνια, όποιος διάβασε έζησε 5000 χρόνια …. Ήταν εκεί όταν ο Κάϊν σκότωσε τον Άβελ, ήταν εκεί όταν ο Μιλτιάδης νικούσε στον Μαραθώνα, ήταν εκεί όταν ο Φάουστ αναζητούσε τις απαντήσεις της αιώνιας ζωής … γιατί το διάβασμα είναι μια αθανασία προς το παρελθόν¨.

Η χρονική συγκυρία και η αποτύπωση της εικόνας της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας, ειδικά της νεολαίας, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες … Τα συμπεράσματα εξάγονται σχεδόν αβίαστα : η Νέα γενιά των Ελλήνων πρέπει να ξανανακαλύψει την σημασία του βιβλίου.

Ειδάλλως εικόνες και καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε τελευταία στα social media, όπου αναπαράγονται δυστυχώς ανεξακρίβωτες κάθε λογής σοφιστείες και ακατέργαστα ,λόγω της ταχύτητας της πληροφορίας, ¨υιοθετούνται¨ από τις μάζες και εγκολπώνονται στο θυμικό της,  κινδυνεύουν να γίνουν ¨ανεπιθύμητοι σύντροφοι¨ της ζωής μας και να διαλύσουν τους υγιείς αρμούς της κοινωνίας μας ….

Ο Βίκτωρ Ουγκό επαναλάμβανε συχνά : ¨Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Και το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει¨.

Με τον κίνδυνο να γίνουμε ¨ελλιποβαρείς¨ να είναι ορατός εξαιτίας της εύκολης ¨πληροφόρησης¨ που μας παρέχεται σήμερα, ας ξαναθυμηθούμε την σπουδαιότητα του διαβάσματος και κυρίως ας εμπιστευθούμε την γνώση μας σε αυτούς που αποδεδειγμένα επένδυσαν στην μελέτη και την σπουδή …

About the author

Χαράλαμπος Ι. Μπρουσκέλης

Ο Χαράλαμπος Μπρουσκέλης του Ιακώβου είναι Δικηγόρος Παρ’ Εφέταις στον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης (Α.Μ 430 Δ.Σ.Κ).
Είναι απόφοιτος της ΝΟΜΙΚΗΣ Σχολής του Πανεπιστημίου του ΤΟΡΙΝΟ Ιταλίας και είναι ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης από το 2007.
Περάτωσε τις σπουδές του στην Νομική Σχολή του Τορίνο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολοκλήρωσε την πτυχιακή του διατριβή υπό τον Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου Εντουάρντο Γκρέπι με τίτλο «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το διάστημα αυτό ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων.
Είναι Αντιπρόεδρος του Λ.Ε.Α. Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης από το 2015 (εκλεγμένος για δεύτερη συνεχή θητεία).
Είναι εκλεγμένο μέλος της Δ.Ε.Ε.Π Νέας Δημοκρατίας Πιερίας ήδη από το 2012 και είναι Υπεύθυνος Τομέα Κοινωνικών Θεμάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Έχει ενεργή παρουσία και ανάμειξη σε πλήθος πολιτιστικών Συλλόγων της Πιερίας.
Αρθρογραφεί συχνά στις τοπικές εφημερίδες και φιλοξενείται ως νομικός και πολιτικός αναλυτής στα τοπικά ραδιοφωνικά μέσα.
Μιλάει άπταιστα Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας