ΑΠΟΨΗ

Ο σοβαρός, ο υπεύθυνος, ο αφοσιωμένος Βαλάντης

Ο σοβαρός, ο υπεύθυνος, ο αφοσιωμένος… Αυτός ήταν ο Βαλάντης. Ένας ακάματος “εργάτης” στην υπηρεσία του δήμου Κατερίνης για πάνω από μία δεκαετία. 

Της Ελίνας Διαμαντοπούλου

Υπήρξε ο πολυτιμότερος συνεργάτης του Σάββα Χιονίδη, συνδυάζοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οφείλει να διαθέτει κάποιος που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα ενός δήμου. Καταρτισμένος, πάντα και για όλα διαβασμένος και ουσιαστικός γνώστης των νόμων που διέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν ήταν “χαρτογιακάς”, δεν ήταν για να ήταν. Με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του πρόσδωσε στη θέση του Γενικού Γραμματέα το απαιτούμενο, αν όχι ζητούμενο, κύρος. Χωρίς πομφόλυγες και χωρίς τυμπανοκρουσίες. 

Από τον “Καποδίστρια” στον “Καλλικράτη” και από εκεί στον “Κλεισθένη” δεν ήταν λίγες οι φορές που κάλεσα τον  αριθμό του κινητού του για διευκρινιστικές ερωτήσεις που αφορούσαν στις αλλαγές των αυτοδιοικητικών νόμων. Και όχι μόνο. Αν κάτι δεν το γνώριζε ο Βαλάντης, το πιο πιθανό θα ήταν ότι δεν το γνώριζε κανένας… 

Ήταν πολύτιμος όχι μόνο γιατί γνώριζε, γιατί ερμήνευε, γιατι δούλευε. Ήταν πολύτιμος γιατί ήταν πάντα εκεί. Κυρίως για τον δήμαρχο αλλά και για όποιον ήθελε κάτι που περνούσε από το χέρι του να το διεκπεραιώσει. 

Ηθικός ερμηνευτής του νόμου, είχε το έμφυτο αλάρμ όταν κάτι ίσως να ξώκυλε. Τη διατύπωνε την ένστασή του για όσα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες ατραπούς.  

Στα δεξιά του δημάρχου, εκεί στο έδρανο του δημοτικού συμβουλίου, χωμένος πίσω από στίβες χαρτιά είχε για όλα τη οφειλόμενη απάντηση σε κάθε ερώτημα που μπορούσε να δημιουργήσει η συζήτηση στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης. Συνήθως δε χρειαζόταν να συμβουλευτεί κανένα χαρτί. Είχε προηγουμένως “δουλέψει” όλες τις εισηγήσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων… Είχε γνώση, διέθετε εμπειρία, είχε επίγνωση των προβλημάτων και απόλυτη αφοσίωση αλλά και εμπιστοσύνη στον “δήμαρχό του” στεκόμενος πάντα με σεμνότητα δίπλα, αν όχι πίσω του. 

Μόνο μία τόσο σοβαρή ασθένεια θα μπορούσε να τον κρατήσει μακριά από τα απαιτητικά του καθήκοντα. Ήταν όμως πάντα κοντά στους “Πολίτες σε Δράση”… Η τελευταία σκληρή, προεκλογική αναμέτρηση τον βρήκε άρρωστο αλλά όρθιο. Δίπλα στον αρχηγό του. 

Ο αθόρυβος έως τότε Βαλάντης, ο ευφυής, λιγομίλητος συνεργάτης βγήκε μπροστά για να στηλιτεύσει όσα θεωρούσε ότι θίγουν τη διοίκηση Χιονίδη. 

Τις έγραψε τις αλήθειες του ο Βαλάντης. Αξιοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τα βάλει με “λασπολόγους” και “αδαείς”, όπως μου είπε κάποια στιγμή στο τηλέφωνο….  

Ο Βαλάντης Θεοδώρου υπήρξε μία πολύ σημαντική προσωπικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατέθεσε τον εαυτό του, την ψυχή του και το “είναι” του σε αυτή. 

Δεν ξέρω αν πρέπει να είσαι δήμαρχος ή τελος πάντων αιρετός για να λάβεις μια θέση στην αθανασία και την αναγνώριση που προσφέρει μια επιγραφή, αλλά προσωπικά θα ήθελα να βλέπω το όνομά του γραμμένο κάπου μέσα στο δημαρχείο…. 

Αντίο Βαλάντη… 

Δεν τον ήπιαμε ποτέ αυτόν τον ρημαδοκαφέ αλλά όσα είπαμε σε εκείνο το τηλεφώνημα των δύο ωρών είναι πολύτιμος δημοσιογράφικός θησαυρός που τον κρατώ για μένα… Σε ευχαριστώ! 

logo podas

About the author

Ελίνα Διαμαντόπουλου

Η Ελίνα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε αθλητική εφημερίδα της συμπρωτεύουσας. Θα συνεχίσει θα εργάζεται σε αθλητικά έντυπα, αθλητικά ραδιόφωνα και γραφεία Τύπου στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία δεκαετία.
Το 2008 επιστρέφει στην Κατερίνη όπου δημιουργεί την οικογένειά της και συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και την τηλεόραση. Σήμερα εργάζεται ως ανταποκρίτρια της TV100 στην Πιερία, ενώ παρουσιαζει την εκπομπή “Καθημερινά” που προβάλλεται Δευτέρα με Παρασκευή στις 16:00, στη DION τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας
Αγαπημένα της θέματα όσα αφορούν τον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί σχετίζονται με τις σπουδές της αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι στα θέματα του πολιτισμού “κρύβονται” οι σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής μας αλλά και γιατί κάθε θέμα, όπως η ίδια λέει, έχει με έναν διαφορετικό τρόπο και μία πολιτισμική διάσταση. Οι ανησυχίες της αυτές γύρω από τα θέματα του πολιτισμού την οδήγησαν σε πιο εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα σχετικά με τη διοίκηση των πολιτισμικών μονάδων....
Είναι παντρεμένη με το Χάρη και είναι μητέρα της Όλγας και του Γιώργου.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας