ΑΠΟΨΗ

33 χρόνια σαν να ήταν χθες…

33 χρόνια σαν να ήταν χθες...

Συμπληρώνονται 33 χρόνια από την ημέρα που η Εθνίκη Ελλάδας στο μπάσκετ κέρδισε το EUROBASKET του 1987.

Θυμάμαι ήμουν μαθητής πέμπτης τάξης του δημοτικού σχολείου Αμυνταίου, σε μια από τις λίγες φορές που ακολουθήσαμε οικογενειακά την μετάθεση του πατέρα μας.

Εκείνη την ημέρα, στα ΣΟΑ όπου και μέναμε, έζησα στιγμές που τις θυμάμαι ακόμα και σήμερα σαν να ήταν εχθές. Κι αν από τότε έχω δει το συγκεκριμένο παιχνίδι πάνω από χίλιες φορές, προσπαθώντας να θυμηθώ και να ξαναζήσω τις στιγμές, καμία φορά δεν ήταν η ίδια.

Εκείνη την ημέρα, ανέμελος και έτοιμος να ζήσω το καλοκαίρι διακοπών στο Λιτόχωρο, έζησα την επανεκκίνηση του ελληνικού αθλητισμού μετά από μια βραδιά ανείπωτου θριάμβου.

33 χρόνια σαν να ήταν χθες...

Ήταν όμως άθλος, έπος, θρίαμβος που επαναλήφθηκε… και ήρθαν και άλλες μεγάλες επιτυχίες.

Την επόμενη ημέρα όλα ήταν διαφορετικά, κάθε σπίτι μια μπάλα μπάσκετ, η μπασκέτα με το ταμπλό τυπωμένη με τους θριαμβευτές έγινε το πιο όμορφο δώρο…

Χιλιάδες παιδιά άφησαν τα μπιλιαρδάδικα και ξεχύθηκαν στα – αυτοσχέδια πολλές φορές – γήπεδα μπάσκετ. Εκατομμύρια μπάλες άλλαξαν χέρια, αμέτρητες γρατζουνιές στα χέρια και στα πόδια των παιδιών που προσπαθούσαν να μιμηθούν τις κινήσεις του Γκάλη, του Γιαννάκη και των άλλων παιδιών, που σε μια στιγμή, μας εκτίναξαν στο Πάνθεον γεμίζοντάς μας εθνική υπερηφάνεια.

Το όνειρο δεν σταμάτησε εκεί, συνέχισε ο μπασκετικός ΑΡΗΣ, ο ΑΡΗΣ της Ελλάδας που με τον Γκάλη και τον Γιαννάκη σκορπούσε στο διάβα του τους πάντες. Μια ολόκληρη μπασκετική γενιά γεννήθηκε τότε! Μια γενιά που έχει παιδεία και χάρηκε το άθλημα μακριά από οπαδισμούς και ασχήμιες.

33 χρόνια σαν να ήταν χθες...

Τους μυθικούς πρωταγωνιστές της εποχής τους αγαπήσαμε σε σημείο λατρείας και τους κλείσαμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας!

Ο Γκάλης και ο Γιαννάκης έγιναν ήρωες στις ψυχές μας και στις αναμνήσεις μας…

Και συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος να τους λέμε – ακόμα και σήμερα – αυτό: “Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!”

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

logo podas

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment