ΑΠΟΨΗ

Λιτόχωρο | Το πουρνάρι του Αγίου Νικολάου

Το σήμα κατατεθέν στο Λιτόχωρο κινδυνεύει – Σοκαριστική η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει – Ανάγκη για άμεση επέμβαση από τους τοπικούς φορείς – Προτάσεις

Λιτόχωρο | Το πουρνάρι του Αγίου Νικολάου
Λιτόχωρο 1955 -1965

Η αγαπητή φίλη Γεωργία Μυρσίνη μοιράστηκε προ ολίγου αυτήν την φωτογραφία.

Είναι τραβηγμένη μεταξύ 1955 -1965.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η πλούσια κόμη του πουρναριού του Αγίου Νικολάου που δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή άσχημη εικόνα που έχει.

Λιτόχωρο | Το πουρνάρι του Αγίου Νικολάου
Το πουρνάρι σήμερα

Το πουρνάρι έχει λατινική ονομασία quercus coccifera και είναι ένας αείφυλλος, σκληρόφυλλος δρυς. Συναντάται με τη μορφή θάμνου ή δέντρου που μπορεί να φτάνει και τα 6m σε ύψος, αναφέρει η βιβλιογραφία.

Λόγω των τελευταίων κατασκευών που έχουν γίνει, το πουρνάρι του Αγίου Νικολάου έχει υποστεί ριζικό σοκ.

Βάσει της εργασιακής μου εμπειρίας και των σπουδών μου, το πουρνάρι άμεσα πρέπει να κλαδευτεί “γενναία”, μήπως και μπορέσουμε να το γλιτώσουμε. Πρέπει να ακολουθήσει το “κλείσιμο” των πληγών και στην συνέχεια να λιπανθεί σωστά.

Αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού μας και πρέπει με ευαισθησία να δούμε το θέμα. Έχω την εντύπωση πως όλα αυτά έπρεπε να γίνουν πολλές δεκαετίες πριν αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Το αιωνόβιο πουρνάρι του Αγίου Νικολάου μπορεί να αποτελέσει ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το ίδιο και τα πλατάνια στο Χωροστάσι και στο Ά δημοτικό σχολείο.

Με την αναγνώρισή τους ως διατηρητέα μνημεία της φύσης θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα δίκτυο διαδρομών και να ενταχθούν στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Όλα έχουν την δική τους ξεχωριστή ιστορία. Στο “χρωστάσι” το Πλατάνι του Αιτωλού, στο Α’ δημοτικό σχολείο το Πλατάνι του Κοροβάγκου και το πουρνάρι των ψυχών, μιας και όπως είναι γνωστό ο Άγιος Νικόλαος αρχικά λειτούργησε ως κοιμητηριακός ναός.

Νομίζω πως με την διαδικασία αναγνώρισης και τα δέντρα θα διασωθούν και ο τόπος θα βγει ωφελημένος.

Είμαι βέβαιος πως η νέα δημοτική αρχή αξίζει να δει το θέμα!

Ι. Ζ . Παπαζαχαρίας

logo podas

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment