ΑΠΟΨΗ

COVID-19 | Να γινόμασταν Σουηδία;

Να γινόμασταν Σουηδία;
Να γινόμασταν Σουηδία;
Πηγή: Euronews

Στη Σουηδία, στις 28 Μαρτίου, μία ανακοίνωση που υπέγραψαν 2.000 Σουηδοί ερευνητές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νομπέλ, Carl – Henrik Heldin, ζητούσε από την κυβέρνηση την «άμεση λήψη μέτρων που να συμπλέουν με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες: «Τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στον σημαντικό περιορισμό της επαφής μεταξύ των πολιτών και στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των τεστ για τον Covid-19».

Οι επιστήμονες ζητούσαν την εφαρμογή των μέτρων το συντομότερο δυνατό, όπως συμβαίνει στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης. «Η χώρα μας δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση η οποία προειδοποιεί επίσης ότι η προσπάθεια δημιουργίας ανοσίας της αγέλης κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας έχει μικρή επιστημονική στήριξη.

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα και ισχυριζόμενα από τους υπουργούς της χώρας πως «Δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική. Στη Σουηδία μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους με άλλες χώρες – να σώσουμε ζωές και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία», η Σουηδική Κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα που δεν προέβλεπαν αυστηρό lockdown. Κάποια σχολεία έμειναν ανοικτά, μπαρ και εστιατόρια λειτούργησαν κανονικά, το ίδιο και κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Αυτό που απαγορεύτηκε ήταν τα πολυπληθή events.

Σύγκριση Ελλάδας και Σουηδίας

Σύμφωνα με τα επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία η χώρα σήμερα, 30 Απριλίου, έχει 21.092 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2586 θανάτους.

Να γινόμασταν Σουηδία;

Οι αρχές της Σουηδίας επιμένουν πως θα πετύχουν – αμφιλεγόμενη για πολλούς- ανοσία της αγέλης. Προφανώς, αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Αυτήν η χώρα των 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τραγικά νούμερα απωλειών σε σχέση με την χώρα μας.

Παρόλα αυτά, στην χώρα μας, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν την σουηδική στάση ενδεδειγμένη. Μάλιστα την χρησιμοποιούν και ως παράδειγμα στον δημόσιο λόγο τους.

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 2576 κρούσματα, 139 θανάτους και 577 ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Φανταστείτε σήμερα στην Ελλάδα να είχαμε 21.092 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2586 θανάτους…

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα