ΑΠΟΨΗ

Κουλουβάχατα με… Πρωτοψάλτη

Η «αυτοκινούμενη» συναυλία της Πρωτοψάλτη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συσχετίζεται με την λειτουργία των εκκλησιών και την τέλεση θρησκευτικών τελετών

Πρωτοψάλτη – Αθήνα 25/4/2020

Η κοινωνία μας, μετά από την δεκαετή κρίση των μνημονίων, βγήκε βαθιά πληγωμένη και διχασμένη. Αυτό αποδεικνύεται σε κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Το ανησυχητικό στην όλη κατάσταση είναι το γεγονός πως ο κόσμος δεν έχει υπομονή να σκεφτεί και με την πρώτη ευκαιρία βάλλει υπέρ δικαίων και αδίκων. Είναι τόσος μεγάλος ο όγκος της πληροφορίας που δέχεται καθημερινά που λίγοι μπορούν και είναι σε θέση να την διαχειριστούν. Κάπου εκεί «επεμβαίνουν» τα κόμματα και οι μηχανισμοί στήριξή τους, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά το γεγονός.

Εχθές, ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης συνεννοήθηκε με την καλλιτέχνη Άλκηστις Πρωτοψάλτη και προχώρησαν σε μία «αυτοκινούμενη» συναυλία στους δρόμους των Αθηνών. Θέλω να πιστεύω πως έλαβαν τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται.
Η κίνηση αυτή προφανώς και αποσκοπούσε στην τόνωση του ηθικού των Αθηναίων λόγω καραντίνας. Φίλοι από την Αθήνα εκφράστηκαν με θετικά λόγια για την πρωτότυπη κίνηση του δημάρχου.

Η Πρωτοψάλτη είναι μια αναγνωρισμένη καλλιτέχνης – από τις πλέον αγαπημένες και δικές μου – και θα αποτελούσε ιδιαίτερη χαρά και για εμένα αν βρισκόμουν στην Αθήνα και την έβλεπα πάνω στην καρότσα, να περνά κάτω από το σπίτι μου και να τραγουδά. Σίγουρα πάντως θα ένιωθα πολύ καλύτερα από το να έβλεπα έναν δήμαρχο, εν μέσω πανδημίας, να ανάβει τα καντήλια.

Έναν καλλιτέχνη ποτέ δεν τον κρίνεις και δεν τον εκμεταλλεύεσαι πολιτικά. Είμαι παραπάνω από σίγουρος πως και με την Πρωτοψάλτη δεν συνέβη αυτό. Άλλωστε, ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού, μεταβατικής κυβέρνησης, αποτελεί και μια διαφορετική προσωπικότητα στο ελληνικό γίγνεσθαι.

Το τι έχει ακουστεί από εχθές και πόσες προσπάθειες εκμετάλλευσης του γεγονότος έχουν γίνει είναι γνωστό και δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθεί. Αυτό ανήκει στην λογική του «τσουβαλιάσματος» που έχουμε, λόγω της κρίσης όπως προανέφερα, όλοι μας μπει.

Αυτό όμως που με ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός πως άνθρωποι της εκκλησίας συγκρίνουν τα Ιερά και τα Όσια της Ορθοδοξίας με το συγκεκριμένο event.

Σήμερα δεν μπορεί και δεν πρέπει οι πιστοί, όσο αδικημένοι κι αν νιώθουν από τα μέτρα, να συγκρίνουν την πίστη τους με τα τραγούδια. Αυτό ως κίνηση αποτελεί ασέβεια προς την ίδια την πίστη μας. Ούτε πρέπει να παρασύρονται από ανόητα τρολάκια που πανηγύριζαν όταν οι εκκλησίες έκλεισαν και τώρα – επειδή η κατάσταση τους βολεύει – το γύρισαν από την άλλη.

Θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα επανέρθουμε στην οδυνηρή πραγματικότητα που μας περιμένει. Η εφιαλτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί λόγω και την οικονομίας, στην μετά τον κορωναϊό εποχή, πρέπει να μας βρει ενωμένους.

Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να γίνεται και είναι αυτό που με προβληματίζει περισσότερο μιας και τις δυσκολότερες προκλήσεις τις έχουμε μπροστά μας.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας