ΑΠΟΨΗ

Νίκος Μπατσίλας | SARS COVID -19, ο μικρός “δικτάτορας”

Αν μας έλεγε κανείς ποτέ πως θα  βιώναμε ως Έλληνες εν έτει 2020 την εμπειρία απαγόρευσης κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια , θα μας φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Και εννοείται πως αν – λέω αν – υπήρχε πιθανότητα να συμβεί θα το συνδέαμε με κάποιο ολοκληρωτικό καθεστώς ή κάποια πολεμική σύρραξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κι όμως, ένας μικροσκοπικός, λιλιπούτειος δικτάτορας ήρθε να ανατρέψει τα πάντα…Πόσο παράδοξο για τους περισσότερους από εμάς να το συνειδητοποιήσουμε αφού δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ειδικών..

Ο SARS COVID -19 θυμίζει εξωγήινο εχθρό που με το κωδικό του όνομα ήρθε στον πλανήτη για να διεκπεραιώσει συγκεκριμένη αποστολή…Είναι, ωστόσο, πραγματικός «εχθρός», με αντιστρόφως ανάλογη ισχύ του μεγέθους του.

Είναι σύγχρονος δικτάτορας που απειλεί, καταστρατηγεί και υπονομεύει με εκθετικούς ρυθμούς απαράγραπτα, πανανθρώπινα δικαιώματα, της επικοινωνίας, της εργασίας, της υγείας, της ζωής

Έχει όπλα δυσκολοκατάβλητα. Υψηλή μεταδοτικότητα, μεγάλη διάρκεια επώασης, ανθεκτικότητα…Με την τακτική του αιφνιδιασμού άπλωσε την κυριαρχία του και παραλύει συστήματα υγείας που έμοιαζαν άτρωτα.

Η χώρα μας καλείται εδώ και μέρες να υψώσει τη δική της ασπίδα προστασίας απέναντι σ’ αυτή την κορυφαία υγειονομική πρόκληση του πλανήτη. Το πράττει με βραχίονα την Κυβέρνηση και αρωγούς τους πολίτες…Όλους;;;

Προφανώς όχι… Όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διαχείριση των πρωτόγνωρων καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε. Όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα αλλά χωρίς να εκτρεπόμαστε από τα επιβαλλόμενα όρια που θέτουν Κράτος και ειδικοί.

 Η παντογνωσία εντούτοις και η στενομυαλιά  του Νεοέλληνα έκανε και πάλι  την εμφάνισή της… Απευχόμεθα πιθανές συνέπειες της εγκληματικής και προκλητικής αγνόησης των συστάσεων εκ μέρους κάποιων ημιμαθών ειδημόνων.

Είναι πάντως οξύμωρο το εξής. Για την ανατροπή του ιδιότυπου αυτού ιϊκού ολοκληρωτισμούχρειάζεται όχι δράση αλλά «αδράνεια», όχι κινητικότητα αλλά «ακινησία», όχι ηρωισμούς στους δρόμους αλλά επανάσταση από το σπιτικό του καθενός.

Ας το κάνουμε πράξη. Θα έχουμε να αφηγούμαστε πως ζήσαμε το ιστορικό φαινόμενο αντίστασης σε έναν μικροβιακό αυταρχισμό μέσω του αυτοπεριορισμού, πως ενωθήκαμε από απόσταση για την καταπολέμηση μίας πανδημίας, πως ποτέ άλλοτε η συλλογικότητα δεν εφαρμόστηκε τόσο αποστασιοποιημένα

Έχουμε αποθέματα αντοχής, πάντα είχαμε…Κορωνοϊέ, με τον πολυμήχανο Έλληνα δεν τα βάζεις. Έστω και με τις αναπόφευκτες παθογένειες πους μας συντροφεύουν διαχρονικά  γκρίνια, μιζέρια, υπερβολή…θα σε καταβάλουμε

Η επανάσταση των μπαλκονιών μόλις άρχισε…


*Ο Νίκος Μπατσίλας είναι κλασικός φιλόλογος

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα