ΑΠΟΨΗ

Το λευκό πουκάμισο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την προηγούμενη Τετάρτη, στις επτά το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε το πρώτο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για τον κορονοϊό. Φορούσε κουστούμι στα χρώματα της γαλανόλευκης, μίλησε για επτά λεπτά και εικοσιπέντε δευτερόλεπτα, και το κείμενό του αποτελούνταν από 1.088 λέξεις.

Της Μυρένας Σερβιτζόγλου, ακολούθου Τύπου

Χθες, Τρίτη και μόλις πέντε μέρες μετά, έκρινε ότι όφειλε να ανανεώσει την προσωπική επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες. Συναισθανόταν ότι μόνο με αυτή τη στάση, δηλαδή με την παρουσία του, θα μετέφερε την κρισιμότητα της κατάστασης. Στο δεύτερο μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για δέκα λεπτά και δεκαπέντε δευτερόλεπτα, ξεστόμισε 1.481 λέξεις, ενώ ένα ασκημένο αυτί, θα διέκρινε ορισμένες ανεπαίσθητες διαφορές στο ύφος και το «χέρι», από την πρώτη ομιλία. 

Το σημαντικό δεν ήταν ότι ο πρωθυπουργός χρειάστηκε αυτή τη φορά περισσότερες λέξεις για να απευθυνθεί στο φιλότιμο και να περιγράψει τα νέα, έκτακτα, συνεχώς πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση. Το ουσιώδες ήταν το λευκό πουκάμισο που φορούσε. Ο Μητσοτάκης αυτή τη φορά δεν φόρεσε το σακάκι του. Βγήκε ενώπιον των πολιτών φορώντας μόνο ένα πουκάμισο και μπλε γραβάτα, μία εικόνα που παρέπεμπε ευθέως στην ελληνική σημαία. Αλλά κυρίως μετέδιδε την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν  «γυμνός», χωρίς την πολιτειακή του πανοπλία, σαν τους ιππότες αλλοτινών εποχών που ανασήκωναν το μπροστινό μέρος του κράνους τους προκειμένου να φανερώσουν το πρόσωπό τους, όταν χαιρετούσαν κάποιον που έχαιρε του σεβασμού και της εκτίμησής τους.

Στη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός ευφυώς προσέφυγε στο τέχνασμα της αναστροφής της πυραμίδας. Ενώ όταν αναφέρθηκε αρχικά στους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησης (περιορισμό διάδοσης ιού, ενίσχυση συστήματος υγείας, στήριξη οικονομίας και εργαζομένων) τους ιεράρχησε με κριτήριο την ανθρώπινη ζωή, (δηλαδή έθεσε πρώτο εκείνο που η κυβέρνηση θεωρεί ως πιο σημαντικό προκειμένου να μετρήσουμε τις λιγότερες απώλειες), εντούτοις, όταν ξεκίνησε να αναλύει επιμέρους κάθε στόχο, ξεκίνησε με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και το εισόδημα των πολιτών, ήτοι τον άμεσο βιοπορισμό τους. Διότι γνώριζε ο ίδιος και το επιτελείο του ότι αυτά αποτελούν την άμεση ανάγκη των περισσότερων Ελλήνων. «Πρώτη μου φροντίδα ο άνθρωπος» δήλωσε ο πρωθυπουργός σηματοδοτώντας την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του σε αυτή την παγκόσμια κρίση υγείας, και ο λόγος του ερχόταν από τα βάθη των αιώνων. Το γεγονός ότι χρησιμοποίησε πολλάκις τις λέξεις πόλεμος και μάχη, ήταν απλώς για να δεσμεύσει τους πολίτες στην αναγκαία πειθαρχία που απαιτείται στα μέτρα που θα ακολουθήσουν.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας