ΑΠΟΨΗ

Μπαραλιάκος | Σε εθελούσια καραντίνα η χώρα

Μπαραλιάκος | Ένα "Α" και δύο "Ε"

Τους επόμενους δύο μήνες θα τους θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή

Η κατάσταση με την επέλαση του κορονοϊού στην χώρα μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αρκεί να στρέψει κανείς το βλέμμα στη γείτονα Ιταλία για να αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής. Μόνο μέχρι στιγμή ο αριθμός των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές ανέρχεται στις 827.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία την εξάπλωση του κορονοϊού, δίδοντας στην ουσία το πράσινο φως σε κυβερνήσεις τα λάβουν τα πλέον αυστηρά μέτρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Έλληνας πρωθυπουργός προχθες το απόγευμα απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του ιού.

Στο διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

1. Εξήρε τη σημασία της ψυχραιμίας και της ατομικής ευθύνης.

2. Ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη θωράκιση του συστήματος της δημόσιας υγείας.

3. Αναφέρθηκε στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων ως αναγκαίο, στη μέριμνα του αρμόδιου υπουργείου να μη χαθεί η χρονιά, αλλά κυρίως έδωσε καίριες κατευθύνσεις στους νέους με συγκινητική αμεσότητα.

4. Έκανε αναφορά στα σημαντικά έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του πλήγματος που θα δεχθεί η οικονομία.

5. Τόνισε ότι θα διεθνοποιήσει το ζήτημα, ζητώντας άμεσα από την Ε.Ε. αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο να καλυφθούν οι έκτακτες δαπάνες.

6. Έκανε έκκληση να προστατεύσουμε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους με το να μην τους επισκεπτόμαστε.

7. Τέλος απευθύνθηκε στο ιερό αίσθημα της πίστης των Ελλήνων. Με απόλυτο σεβασμό στα πιστεύω των πολιτών επισήμανε την αξία της πίστης στην υγεία των ανθρώπων, η οποία ευθυγραμμίζεται με την Ορθοδοξία μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικός. Στιβαρή η στάση του, ο ίδιος ανθρώπινος με αμεσότητα και μεταδοτικότητα του μηνύματος που όφειλε να επικοινωνήσει. Με πλήρη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και των επιταγών της θέσης του. Ο Μητσοτάκης με πολιτική μαεστρία στην ουσία κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εθελούσιας καραντίντας.

Τα χαρακτηριστικά του κορονοϊού που είναι γνωστά μέχρι στιγμής, τον καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο: καμία φυσική ανοσία, κανένα εμβόλιο, ισχυρή μολυσματική δύναμη, αντοχές στις υπάρχουσες θερμοκρασίες, ασυμπτωματική μετάδοση, μεγάλο ιικό φορτίο σε παιδιά και νεαρά άτομα που σημαίνει υψηλή μεταδοτικότητα, σε ποσοστό 70% περίπου των ασθενών η μετάδοση της νόσου μπορεί να διαρκεί πάνω από 20 ημέρες. Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά: κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η συμπεριφορά και η εξάπλωση του κορονοϊού είναι σε θέση να εξοντώσουν σε λίγες ημέρες κρατικά συστήματα υγείας.

Τους επόμενους δύο μήνες θα τους θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Ευτυχώς θα τους θυμόμαστε με τον Μητσοτάκη. Τύχη αγαθή σε καιρούς δύσκολους και απρόβλεπτους.

Ξενοφών Μπαραλιάκος

Οικονομολόγος – Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας