ΑΠΟΨΗ

Η ώρα των ηγετών ή των πολιτικών φελλών;

Πέρασαν τέσσερις μήνες από την 27η Οκτωβρίου του 2019, που στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο Κώστας Καραμανλής έσπαγε με κρότο τις “ανέμελες ημέρες” της νέας κυβέρνησης, κατεβάζοντας από το συννεφάκι του “Success story” πολλές και πολλούς. Εκείνο το βράδυ ο Καραμανλής μίλησε για τα εθνικά θέματα και τις προκλήσεις που θα δεχθούμε ως Έθνος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ). Ο τρόπος μάλιστα που έκανε τις τοποθετήσεις του ήταν με – εμφανή – προσπάθεια κεκαλυμμένος ώστε να μην σπείρει τον πανικό.  

Πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν εκείνες τις ημέρες και είπαν πολλά. Βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς μιλούσαν χωρίς να γνωρίζουν την λογική που ο Κώστας Καραμανλής πολιτεύεται, ψάχνοντας να βρουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την ομιλία του. Είναι προφανές πως τα κίνητρα του πρώην πρωθυπουργού δεν ήταν πολιτικά και υστερόβουλα. Για τους «άπιστους», η απάντηση δόθηκε αργότερα μέσα από την κατηγορηματική άρνησή του να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καραμανλής έθεσε την πολιτική ατζέντα των επόμενων μηνών:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας»

« …η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων»

«Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες

… Μείζον θέμα με άγνωστες προεκτάσεις το προσφυγικό και μεταναστευτικό… Η γεωγραφική μας θέση, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο»

Ξεκαθαρίζοντας στο τέλος: «Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη…»

Όλα τα παραπάνω τα ζούμε, ειδικά τώρα που ο Ερντογάν άνοιξε τα δικά του σύνορα και η Ελλάς αποφάσισε – επιτέλους – να φρουρήσει τα δικά της.

Προφανώς και σήμερα το θέμα δεν είναι να μιλήσουμε – και πάλι – περί απόλυτης δικαίωσης. Το θέμα είναι να δούμε αν η πολιτική ηγεσία άκουσε εκείνο το βράδυ τον πρώην Πρωθυπουργό.

Είναι προφανές το τι έγινε.

Μπορούμε να ανατρέξουμε στις δηλώσεις των τελευταίων μηνών, στα ερωτήματα του τύπου: «Μας συμφέρει η Χάγη;», όπου στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) «ενώθηκαν» όλοι κήρυκες επώδυνων δεινών για την Πατρίδα. Πιστεύω πως τις απαντήσεις στο ερώτημά τους τις έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν με την στάση του. Εκτός κι αν ακόμα όλοι αυτοί δεν κατάλαβαν το τι συμβαίνει, οπότε μάλλον πρέπει να μιλάμε πλέον περί “ψυχικών” ασθενειών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση όφειλε να είναι προετοιμασμένη για αυτά που σήμερα ζούμε. Ο πρώην Πρωθυπουργός με τις πηγές του και τις διεθνείς επαφές του θα μπορούσε να βοηθήσει της χώρα μας.  Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και ευρείας αποδοχής πολιτικό παράγοντα. Έχει παράλληλα μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό  λαό που παραμένει αρραγής.   

Τώρα, αν κάποιοι επιλέγουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον Πρωθυπουργό της προδοσίας των Ιμίων και του Οτσαλάν, τα ορφανά του και τους λοιπούς κήρυκες επώδυνων δεινών για την Πατρίδα, είναι αποκλειστικά – και μόνο – δική τους επιλογή και ευθύνη.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας