ΑΠΟΨΗ

Σαμαράς – Μητσοτάκης: Ο αξιοδάγκωτος και ο σοφός νεωκόρος

«Σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό», «Ακροδεξιά αντεπίθεση στα κεντρώα ανοίγματα», «Το σνομπάρισμα του Σαμαρά», «Πόλεμος φθοράς στο Μέγαρο Μαξίμου», «Ο Σαμαράς σπάει αυγά στην πλάτη του Κυριάκου»: Κάπως έτσι διαβάζει ο «κεντρώος» Τύπος τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά. Κι όσο πιο αριστερή η γραφίδα, τόσο πιο έντονα τρεμοπαίζει η βελόνα προς το κόκκινο.

Της Μυρένας Σερβιτζόγλου

Ο Αντώνης Σαμαράς χωρίς προηγούμενη ενημέρωση δεν παρέστη στην πρόσφατη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία που αλλάζει το πλαίσιο ποινών στις ΠΑΕ, παρά το γεγονός ότι είχε τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Μόνο εκ των υστέρων, με τηλεφώνημα προς την κοινοβουλευτική ομάδα επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους», αναγκάζοντας το Μαξίμου σε αναδίπλωση (καθώς υπήρχαν διαρροές ότι του ζήτησαν εξηγήσεις), με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως δεν ζητούνται εξηγήσεις από πρώην πρωθυπουργό.

Είχε προηγηθεί και η απουσία του Σαμαρά κατά την εκλογή της νέας προέδρου Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε τότε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ, και είχε στείλει επιστολή με την οποία δήλωνε ότι εάν παρευρισκόταν, θα υπερψήφιζε την πρόταση του κόμματος.

Όλα τα παραπάνω «πολλοί» τα διαβάζουν ως «ρήξη», «κόντρα», «αντιπολίτευση» του πρώην πρωθυπουργού προς τον νυν.

Παραβλέπουν, όμως, το γεγονός ότι στη Βουλή δεν ασκείται ουσιαστική αντιπολίτευση από κανένα κόμμα. Ούτε από το ΚΙΝΑΛ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του οποίου μοιάζει σαν «ένα νέο εκτός εποχής», που δεν μπορεί να βρει τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του. Τα λένε καλύτερα οι δημοσκοπήσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει αλώσει τον χώρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης απουσία άλλων πρωταγωνιστών.

Από την άλλη πλευρά συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να επαναλάβουν ότι «δεν υφίσταται θέμα Σαμαρά». Καίτοι μοιάζει σε αυτό το «τάνγκο», το τέμπο, τον ρυθμό να τον δίνει ο Σαμαράς, ως πιο μπαρουτοκαπνισμένος, αλλά κυρίως με την υπεροχή εκείνου που δεν έχει να χάσει τίποτα, ο Κυριάκος είναι πολύ προσεκτικός. Για την ακρίβεια, στις όποιες τοποθετήσεις Σαμαρά που θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως διαφορετική θέση από την κυβερνητική, ο Μητσοτάκης, εφαρμόζει την τακτική του σοφού νεωκόρου, ο οποίος δεν σβήνει φυσώντας τα κεριά, αλλά απλώς βουτάει στο νερό το αναμμένο φιτίλι.

«Ό,τι ρέει κρουνηδόν πέφτει σε ανυποληψία, ενώ ό,τι ρέει σταγονηδόν εκτιμάται», έγραφε ο Κωστής Παπαγιώργης, ενώ αλλού σημείωνε: «Ο άνθρωπος θέλει το φαγητό του αξιοδάγκωτο». Όταν ο Σαμαράς διαφοροποιεί τη θέση του ως προς μεταναστευτικό και τα ελληνο-τουρκικά, δεν το πράττει για να εκπαιδεύσει τις σιαγόνες του Κυριάκου. Εξάλλου το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι απόψεις, και οι απόψεις που υποστηρίζει ο Σαμαράς εκφράζουν το μεγάλο τμήμα της βάσης του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ορθώς πράττοντας, όταν ανέλαβε την εξουσία ήθελε να απορροφήσει τους όποιους αριστερούς κραδασμούς, να εξουδετερώσει τα όποια αριστερά αντανακλαστικά τηρώντας μία μετριοπαθή γραμμή ακόμη και στα εθνικά θέματα. Συγγνωστή η τακτική, και θεμιτή αν κυβερνούσε χώρα της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης. Στη γεωγραφική θέση όμως που βρίσκεται η Ελλάδα, με τη γεωπολιτική σημασία που έχει, και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολής, το πιθανότερο είναι ότι απαιτείται άλλη πυγμή και άλλη θωράκιση. Καλοί γείτονες είναι οι γείτονες που σέβονται, και η αρχαία λέξη «σέβας» δήλωνε το δέος και τον φόβο που προκαλεί ο γενναίος πολεμιστής. Αν μία χώρα δεν είναι ασφαλής, αν ένα κράτος δεν είναι κραταιό, πως θα παράσχει βοήθεια σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη; Πρωτεύει πάντα η «οικονομία», το «νέμω τα του οίκου μου», έπονται όλα τα υπόλοιπα.

Καμιά φορά πολιτική είναι απλώς η αγάπη για την πατρίδα. Και αυτή η αγάπη δεν εξαντλείται σε μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, όσο πετυχημένα και αν είναι. Πλήττει, δοκιμάζει ό,τι πιο μύχιο υπάρχει στον άνθρωπο.

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα