Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών

Στις 25 Ιανουαρίου 2020 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών με 153 ψήφους υπέρ και 146 κατά και 1 παρόντα. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ.
Αμέσως μετά την επικύρωση ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπέγραψε το νόμο που θέτει σε ισχύ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκδόθηκε στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την επόμενη μέρα, μετά και την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και αποτελεί επίσημα νόμο του κράτους υπ’αριθμόν 4588/2019.
Οι βασικές διάταξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών
- Η συμφωνία προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας και την κατάργηση του προσωρινού ονόματος πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή απλώς Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων και για εσωτερική χρήση (erga omnes).
- Η ιθαγένεια της χώρας ορίζεται ως μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς να αναγνωρίζεται εθνότητα.
- Η συμφωνία περιλαμβάνει την αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας», σημειώνοντας πως ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.
- Η Βόρεια Μακεδονία υποχρεούται να αλλάξει το Σύνταγμά της και να ενημερώσει όλα τα κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς που την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία ή ως πΓΔΜ, να προχωρήσουν στην οριστική επίσημη μετονομασία της με το νέο όνομα. Η Βόρεια Μακεδονία υποχρεούται, επίσης, να αλλάξει κάθε έγγραφο και ονομασία θεσμών που αναφέρεται σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Μακεδονία» εντός 5 ετών από την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.
- Η ISO συντομογραφία της Βόρειας Μακεδονίας θα παραμείνει MK και MKD, ενώ αλλαγή θα επέλθει στις πινακίδες των αυτοκινήτων με τη συντομογραφία NM ή NMK να αντικαθιστά τη σημερινή MK.
- Με τη συμφωνία αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 7 αναφέρει πως οι δύο χώρες αναγνωρίζουν πως έννοιες «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτισμική κληρονομιά. Όταν αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, αυτοί οι όροι σημαίνουν την περιοχή και τον πληθυσμό στην περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στον Ελληνικό πολιτισμό, ιστορία και κουλτούρα αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Όταν αναφορά γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία, αυτοί οι όροι αναφέρονται στην επικράτεια, γλώσσα και τους ανθρώπους, με τη δική τους διακριτή ιστορία και κουλτούρα.
- Η Βόρεια Μακεδονία υποχρεούται εντός 6 μηνών να απαλείψει κάθε ανακρίβεια στα μνημεία που υπάρχουν στην επικράτειά της, δηλώνοντας στην επιγραφή τους την ελληνική τους ιστορικότητα και το σκοπό ανέγερσής τους ως ένδειξη φιλίας των δύο λαών.
- Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να καταργήσει από κάθε απεικόνιση το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας, αναγνωρίζοντας το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του από την Ελλάδα.
- Δημιουργείται, επίσης, επιτροπή που θα αξιολογήσει τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες και στις δύο χώρες ώστε να αφαιρεθεί αλυτρωτικό περιεχόμενο και να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Η Ελλάδα οφείλει να αποδεχτεί την είσοδο της Βόρεια Μακεδονίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και να μην εμποδίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του ονόματος.
- Η Ελλάδα διατηρεί, ωστόσο, το δικαίωμα ένστασης και βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ σε περίπτωση που παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή/και δεν προχωρά ικανοποιητικά στην αλλαγή της εσωτερικής ονομασίας της χώρας σε θεσμούς και έγγραφα.
- Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι το κοινό σύνορο των δύο χωρών είναι διαρκές και απαραβίαστο διεθνές σύνορο.
- Οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις και να διορθώνουν τυχόν λάθη στην αναγραφή και αναφορά της Βόρειας Μακεδονίας.
Η νεότερη ιστορική αλήθεια

Στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός “ρεαλιστικού” τρόπου σκέψης όσον αφορά την αποδοχή της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον ΣΥΡΙΖΑ, προωθείται μια ιστορική προπαγάνδα σχετικά με την ύπαρξη τριών Μακεδονιών σύμφωνα μάλιστα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν την ύπαρξη της Μακεδονίας του Αιγαίου που είχε δοθεί στην Ελλάδα, της Μακεδονίας του Πιρίν που είχε παραχωρηθεί στη Βουλγαρία και της Μακεδονίας του Βαρδάρη που είχε δοθεί στη Σερβία. Κάτι τέτοιο όμως δεν αναγράφεται, σε καμία περίπτωση, στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913.
Συγκεκριμένα, στη Συνθήκη αυτή αναγράφονται πολλές περιοχές των Βαλκανίων που διαμοιράστηκαν ανάμεσα στη Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και Μαυροβούνιο, πουθενά όμως δεν αναγράφεται ως γεωγραφικός όρος η Μακεδονία. Επιπλέον, στη Συνθήκη δεν έγιναν διαπραγματεύσεις για την διαμοίραση της Μακεδονίας αλλά των “Οθωμανικών κτήσεων στα Βαλκάνια”. Αναφορικά, γίνεται λόγος για τις περιοχές: Στρώμνιτσα, Μπέλες, Παταρίκα, Στρυμόνας, Κρήτη, Δούναβις.
Επίσης, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ουδέποτε χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία. Στα Βαλκάνια χρησιμοποιείτο ο όρος “Βιλαέτι” και στην περιοχή των Βαλκανίων (περιοχή της Μακεδονίας) υπήρχε το Βιλαέτι Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου, Αδριανούπολης.
Παρατίθεται χάρτης ο οποίος κατατέθηκε στην Έκθεση Διεθνούς Επιτροπής η οποία συστάθηκε μετά τη λήξη του Βαλκανικού πολέμου. Πρόκειται για την περιοχή της Μακεδονίας με τη Συνθήκη του Λονδίνου, και πιο κάτω φαίνεται από ποιο κράτος προσαρτήθηκε με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η περιοχή της Μακεδονίας εμπίπτει με πασιφανές και ξεκάθαρο τρόπο στα σύνορα της Ελλάδας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.
Ολόκληρη η Συνθήκη Βουκουρεστίου ΕΔΩ
Οι τοποθετήσεις Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά επί του θέματος
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μίλησε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της Εταιρείας.
Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και επί 12,5 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα.
«Άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ένωση. Οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες της Συμφωνίας. Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι οι χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετούν ευρωπαϊκή συμπεριφορά και αξίες. Αυτό όμως δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστική. Δεν μπορεί να είναι συγκυριακή» σημείωσε σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καραμανλής, τόνισε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Γνωρίζουμε που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και ούτε να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».
Ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Ιανουαρίου του 2019, έθεσε το πλήρες πλαίσιο της νεότερης ιστορίας λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
“δεν μπορεί να αναγνωρίσει η Ελλάδα χώρα που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του”, “δεν έχει αναγνωριστεί η χώρα των Σκοπιανών ποτέ, είναι βουλγαρικό ιδίωμα”, το έγγραφο που είχε επικαλεστεί ο Μητσοτάκης ως επιβαρυντικό για Σαμαρά επειδή ανέγραφε τα Σκόπια ως “Μακεδονία”, ήταν ένα τακτικό εμπορικό έγγραφο διμερών σχέσεων, που δεν αποτέλεσε δεσμευτικό για ονομασία, “η συμφωνία δίνει ονομασία σκέτο “Μακεδόνας” ως εθνικότητα αλλά και ως εθνότητα”, “οι σχολικοί χάρτες των Σκοπίων περιλαμβάνουν τα ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας” “η ονομασία “βόρεια Μακεδονία” δεν είναι erga omnes” “η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να στηρίξει αδιαπραγματευτα την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ”, “αλυτρωτισμός είναι όταν διεκδικείς, όχι όταν υπερασπίζεσαι τη χώρα σου”.
Σχολιάστε το άρθρο