ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μόνο όπλο την ταυτότητά μας!

Κάθε τόπος έχει τη δική του πολιτιστική κληρονομιά. Ο δικός μας τόπος, που οι άνθρωποί του έζησαν στην αύρα του Ολύμπου, αποτελεί κομμάτι της αρχαίας, την σύγχρονης και νεότερης ιστορίας του κόσμου.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όποιο περιηγητικό βιβλίο του παρελθόντος κι αν ξεφυλλίσεις, όποια έρευνα κι αν κάνεις, ο τόπος μας έχει ρόλο πρωταγωνιστικό.

Ακόμα και όταν όλα τα «έσκιαζε  η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», ακόμα και τότε, ο τόπος μας ήταν λυτός, δηλαδή ελεύθερος. Οι κάτοικοι με το ταπεραμέντο τους, πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους και της Πατρίδας, με αγάπη στο Θεό, κατάφεραν να κρατήσουν την Ελληνική τους ταυτότητα, να αναδείξουν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους και να τα περάσουν στις επόμενες γενεές. Σε αυτές που από 1912 και μετά έζησαν ως κομμάτι του ελληνικού κράτους.

Σήμερα ως Μακεδόνες, με όλα αυτά που γίνονται και ακούγονται για εμάς και την περιοχή μας, οφείλουμε να αναδείξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας που αποτελούν την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά και να τα συντηρήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να τα κληροδοτήσουμε αυθεντικά και αναγνωρισμένα στις γενεές που έρχονται.

Η διαιώνιση των παραδόσεων και της κληρονομιάς μας θα αποτελέσει παράλληλα και την ταυτότητα της μοναδικότητάς μας, στην συνεχή προσπάθεια εξομοίωσης των πάντων. Η επένδυση σε αυτή την μοναδικότητα, θα μας αποφέρει στο μέλλον τεράστια οφέλη, όχι μόνο οικονομικά, μα και γοήτρου.

Στην εποχή των πολλών λόγων και των λίγων πράξεων, μπορούμε επενδύοντας στην κληρονομιά μας να πράξουμε το αυτονόητο χρέος προς την Πατρίδα μας που σήμερα – περισσότερο από ποτέ – πραγματικά το έχει ανάγκη!

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας


Πολιτιστική Κληρονομιά (“εθνική κληρονομιά” ή απλά κληρονομιά) είναι το κληροδότημα από φυσικά αντικείμενα (πολιτιστική ιδιοκτησία-περιουσία) και από άυλα χαρακτηριστικά μιας ομάδας ή κοινωνίας, τα οποία έχουν κληροδοτηθεί από τις παλαιότερες γενιές και διατηρούνται στο παρόν ενώ παράλληλα παραχωρούνται στο μέλλον για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτίρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), τον άυλο πολιτισμό (όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη γνώση) και τη «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και βιοποικιλότητα.

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα