ΑΠΟΨΗ

Τα δυό χέρια του Κολοκοτρώνη

Με αφορμή την αυριανή επέτειο έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα έναντι στον οθωμανικό ζυγό, αντί εξιστόρησης των ηρωικών πράξεων χάρη στις οποίες είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, θεώρησα ωφέλιμο να παραθέσω μια συμβολική ιστορία την οποία έλεγε ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Ο Κολοκοτρώνης είχε από νωρίς συνειδητοποιήσει ότι απαραίτητη προυπόθεση για την επίτευξη του ιερού σκοπού ήταν να υπάρχει ενότητα και σύμπνοια ανάμεσα στους επαναστατημένους Έλληνες. Χρησιμοποιούσε, λοιπόν, την παρακάτω παραβολή για να τους κρατάει ενωμένους και να τους θυμίζει ότι τα προηγούμενα δεινά του Ελληνισμού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν δεν υπήρχαν εμφύλιοι διχασμοί. Η ιστορία έχει παρθεί από τα απομνημονεύματα του ίδιου του Γέρου του Μοριά.

      Έλεγε, λοιπόν, ο Κολοκοτρώνης (πολύ πριν ο Samuel Huntington μας αναπτύξει, τον 20ο αιώνα, τις θεωρίες του περί της σύγκρουσης των πολιτισμών) ότι το αριστερό του χέρι είναι η Ανατολή και το δεξί η Δύση! Ήρθε, λοιπόν ο Σουλτάνος και κατέλαβε το αριστερό χέρι, δηλαδή όλη την Ανατολή. Στο δεξί του χέρι, παρομοίαζε τον αντίχειρα με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα, ο δείκτης ήταν ο κλήρος, ο μέσος ήταν οι πολιτικοί, ο παράμεσος ήταν οι έμποροι και οι σπουδαγμένοι και, τέλος, το πιο μικρό δάχτυλο ήταν ο λαός. Όταν οι Οθωμανοί έσφιξαν τον κλοίο και απειλούσαν άμεσα την Αυτοκρατορία, ο μεν κλήρος εναπόθεσε όλες τις ελπίδες του στο Θεό, οι μεν πολιτικοί κωλυσιεργούσαν με την «ψευδοπολιτική» τους και έριζαν για τα αξιώματα. Οι έμποροι και οι σπουδαγμένοι επίσης δεν βοήθησαν, καθώς αναχώρησαν για τα «Βασίλεια της Δύσης» που τους παρείχαν ασφάλεια. Ο λαός, τέλος, λέει ο Γέρος, ακέφαλος και «λιανός» όπως ήταν, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Μοιραία, ο Σουλτάνος έριξε τον αντίχειρα που ήταν ο Αυτοκράτορας και έκατσε αυτός στον θρόνο του: «Τα τέσσερα πνίγουν το ένα και ας είναι όσο θέλει ανδρειωμένο»!    

      Το μήνυμα για εθνική ομοψυχία που προσπαθούσε να περάσει ο Κολοκοτρώνης στους απανταχού Έλληνες ήταν ξεκάθαρο. Η διορατικότητά του προέβλεψε κατά κάποιον τρόπο και τα δικά του δεινά, αφού λόγω δολοπλοκιών και συνωμοσιών των πολιτικών του αντιπάλων κατέλεξε και ο ίδιος στη φυλακή.

      Ευτυχώς, την ύστατη ώρα, ο κατακερματισμένος και γεμάτος αντιφάσεις προεπαναστατικός ελληνικός κόσμος αντελήφθη την εθνική σημασία του Αγώνα και ομονόησε, οδηγώντας το έθνος στην παλιγγενεσία του.

      Η ιστορία του Αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη έχει διαχρονική αξία για τον Ελληνισμό. Ενωμένοι δεν νικιόμαστε! Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

About the author

Αστέριος Κουρίτας

Ο Αστέριος Κ. Κουρίτας γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1980.
Το 1999 αποφοίτησε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια σπούδασε Διεθνείς και
Οικονομικές Σχέσεις στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο».
Αρθρογραφεί για το Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής - Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού και για το συλλογικό έργο «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος: Μελέτες για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική».
Από το 2018 υπηρετεί στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη.
Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.

Add Comment

Click here to post a comment

Πρόσφατα άρθρα