ΑΠΟΨΗ

Με σωφροσύνη να πορευτούμε τον δρόμο της αρετής

Η ομιλία Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αποτελεί σημείο αναφοράς στους φετινούς εορτασμούς για την 26η Οκτωβρίου και για την 28η Οκτωβρίου

Όλα αυτά που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα με τις παρελάσεις, τις καταθέσεις στεφάνων και τις άσχετες δηλώσεις πολιτικών αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ομιλία Καραμανλή και οριοθετούν το δρόμο της σωφροσύνης και της αρετής έναντι της παρακμής και εξευτελισμού.

Η ουσία της ομιλίας είναι το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τα εθνικά μας θέματα και προειδοποίησε για όλα αυτά που εκτιμά πως έρχονται. Γνήσιος Μακεδόνας αναφέρθηκε με καμάρι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και στην έμπρακτη στήριξη της οικογένειάς του σε αυτό.

Σίγουρα ο πρόεδρος μίλησε σε ένα ακροατήριο που ήξερε τι ήθελε να ακούσει. Είμαι σίγουρος όμως πως αυτό δεν επηρέασε την ομιλία του. Στον Καραμανλή οι αντίπαλοι προσάπτουν διάφορα. Κανείς τους όμως δεν τολμά να μιλήσει για τον πατριωτισμό του και ότι με το λόγο του χαϊδεύει αυτιά.
Η ευθύτητα είναι το βασικό γνώρισμα. Ίσως και αυτός είναι ο λόγος της μοναδικής επικοινωνίας που είχε και συνεχίζει να έχει με την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και λέγοντας μεγάλη πλειοψηφία εννοώ τους αδύναμους και αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης. Αυτούς που οι “σύγχρονοι άριστοι και άριστες” αποκαλούν “λαουτζίκο” και αποτελεί την πλειοψηφία του εκλογικού μας σώματος.

Μπορεί τα χρόνια που πέρασαν ο Καραμανλής να στερήθηκε της πρόσβασης στα “κέντρα αποφάσεων” μιας Ευρώπης που σε τίποτα δεν θυμίζει την κραταιά Ευρώπη που γίναμε κάποτε κράτος – μέλος, αυτό όμως που ποτέ δεν χάθηκε ήταν η επαφή του με τους πολλούς Έλληνες, τους αδύνατους και μη προνομιούχους με τους οποίους ο Κώστας Καραμανλής είχε πάντα μια μοναδική – σχεδόν ανεξήγητη – σχέση εμπιστοσύνης. Κι αν αυτή διαταράχθηκε το 2009, ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει και μεταμορφώθηκε σε μια γλυκιά προσμονή. Προφανώς μακριά από κομματικά οφίτσια και ακόμα μακρύτερα από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εμπνευσμένη ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μου υπενθύμισε πως ο Καραμανλής αποτελεί μια προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου. Ξεχωριστή που με τις τοποθετήσεις του μπορεί να σου δείξει την επόμενη ημέρα.

About the author

Ioannis Papazacharias

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
"Έκανε" ραδιόφωνο και ίσως ξανακάνει...
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment