OFF THE RECORD

“Μοναστηριακή” σύσκεψη συγκαλεί ο Μητροπολίτης το Σάββατο

Την αδιαπραγμάτευτη στάση του να μην παραχωρηθεί επ’ ουδενί το ιστορικό μοναστήρι της Πέτρας για την εγκατάσταση προσφύγων πρόκειται να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος στη σύσκεψη την οποία συγκαλεί το μεσημερι του Σαββάτου στο Δεσποτικό.

 Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι βουλευτές, η αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Κατερίνης προκειμένου να συζητηθούν, σε θεσμική πλέον βάση, όλα όσα διαχέονται, μέσω μερίδας του ηλεκτρονικού τύπου, περί διερευνητικών ενεργειών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι οποίες συνδέονται με το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων στις εγκαταστάσεις του πρώην ΨΝΠΟ.

Να θυμίσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος “άστραψε και βρόντηξε” για το θέμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μετά την επίσημη δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κατηγορώντας όλους αυτούς που λειτουργούν με “κρυψινισμό”, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε βάρος των τοπικών κοινωνίων. 

Την ίδια στιγμή ένα νέο δεδομένο έρχεται να προστεθεί στο ήδη θολό τοπίο, αυτή τη φορά από το δήμαρχο Κατερίνης ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρεται  σε μη επιβεβαίωση, από το Υπουργείο, μετακίνησης των προσφύγων από τη δομή της Μηλιάς στην Πέτρα. 

Εύλογα εγείρεται το ερώτημα αν έχει τεθεί γενικότερα θέμα μεταφοράς των προσφύγων της Μηλιάς σε κάποιο άλλο σημείο ενώ γίνεται σαφές ότι η μη επιβεβαίωση για μεταφορά των προσφύγων της Μηλιάς στην Πέτρα δε σημαίνει την ίδια στιγμή ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μεταφορά άλλων προσφύγων στο μοναστήρι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι της Πέτρας και συγκεκριμένα οι εγκαταστάσεις του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου είχαν υποδεχτεί το 2016 Κούρδους Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Γεζίντι στην Πέτρα | Φωτογραφία της Deutsche Welle

Η εμπειρία αυτή κατέδειξε, εκτός όλων των άλλων, ότι η περιοχή δεν ενδείκνυται για φιλοξενία προσφύγων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες που επικρατούν πολικές συνθήκες αλλά και λόγω της ελλιπούς συγκοινωνίας και της δυσχέριας στην τροφοδοσία της δομής. 

About the author

Ελίνα Διαμαντόπουλου

Η Ελίνα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε αθλητική εφημερίδα της συμπρωτεύουσας. Θα συνεχίσει θα εργάζεται σε αθλητικά έντυπα, αθλητικά ραδιόφωνα και γραφεία Τύπου στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία δεκαετία.
Το 2008 επιστρέφει στην Κατερίνη όπου δημιουργεί την οικογένειά της και συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και την τηλεόραση. Σήμερα εργάζεται ως ανταποκρίτρια της TV100 στην Πιερία, ενώ παρουσιαζει την εκπομπή “Καθημερινά” που προβάλλεται Δευτέρα με Παρασκευή στις 16:00, στη DION τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας
Αγαπημένα της θέματα όσα αφορούν τον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί σχετίζονται με τις σπουδές της αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι στα θέματα του πολιτισμού “κρύβονται” οι σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής μας αλλά και γιατί κάθε θέμα, όπως η ίδια λέει, έχει με έναν διαφορετικό τρόπο και μία πολιτισμική διάσταση. Οι ανησυχίες της αυτές γύρω από τα θέματα του πολιτισμού την οδήγησαν σε πιο εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα σχετικά με τη διοίκηση των πολιτισμικών μονάδων....
Είναι παντρεμένη με το Χάρη και είναι μητέρα της Όλγας και του Γιώργου.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας