OFF THE RECORD

Νεύρα, πολλά νεύρα Νίκο…

Η προσωποποίηση του εκνευρισμού-αν όχι του πανικού-που έχει κυριεύσει τη διοίκηση του δήμου Κατερίνης ακούει στο όνομα Νίκος Κατανάς.


Εριστικός, προσβλητικός και γενικά κατώτερος των περιστάσεων, ο Νίκος είναι μονίμως θυμωμένος, εκνευρισμένος και εκνευριστικός. Με λίγα λόγια έτοιμος για καυγά!

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, συνεπής με τον κακό του εαυτό και προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον αντιδήμαρχο Μορφακίδη, που έκοβε βόλτες στην αίθουσα και ο οποίος, σημειωτέον, μετά από τέσσερα χρόνια, ακόμα ψελίζει τις εισηγήσεις και αδυνατεί να απαντήσει επαρκώς στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, ο Νίκος ανέλαβε δράση συνηγόρου υπεράσπισης…
Μόνο που η θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι να υπερασπίζεται τη διοίκηση, ούτε να ρίχνει λάδι στη φωτιά αλλά να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του και τη δυνατότητα να ακουστούν όλες οι φωνές από όλες τις παρατάξεις. Ο πρόεδρος βρίσκεται εκεί για να υπερασπίζεται την δυνατότητα του καθενός δημοτικού συμβούλου να λέει την άποψή του, είτε συμφωνεί με αυτή, είτε όχι.
Όταν ένας ανυποψίαστος δημότης παρακολουθεί μια συνεδρίαση και δεν μπορεί να καταλάβει σε ποια παράταξη πρόσκειται ο πρόεδρος του Δ.Σ, αυτός είναι ένα πετυχημένος πρόεδρος. Σημαίνει ότι είναι αμερόληπτος, δίκαιος, με νηφάλια σκέψη, συντονίζει τη συζήτηση σύμφωνα με τον αυτοδιοικητικό κώδικα, κυρίως όμως με ενσυναίσθηση προς τους συναδέλφους του και αντίληψη των καθηκόντων του…
Αυτή η θέση απαιτεί εμπειρία, γνώση και προπάντων την προσωπικότητα εκείνη που θα στέκει ένα νοητό σκαλί ψηλότερα από τη συζήτηση και δεν θα εμπλέκεται σε αυτή, μεροληπτώντας υπέρ του ενός ή του άλλου. Ακόμη κι αν προκαλείται από κάποιον, ο πρόεδρος θα πρέπει να σβήνει τις φωτιές, όχι να γίνεται ο μπουρλοτιέρης Κανάρης της συνεδρίασης.
Βέβαια σε αυτή την -ομολογουμένως- προσβλητική συμπεριφορά του Νίκου απέναντι στο σώμα υπάρχουν δυο ελαφρυντικά:

Το πρώτο είναι απειρία του για αυτή τη θέση. Η εμπειρία δεν αγοράζεται, κατακτιέται συν τω χρόνω και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να έχει διανύσει κάποια χιλιόμετρα στην αυτοδιοίκηση για να έχει και το ανάλογο ειδικό βάρος για να διαχειριστεί κρίσεις και σίγουρα να μην τις προκαλεί ο ίδιος.


Το δεύτερο είναι η πλήρης εγκατάλειψη που βιώνει η παράταξη του κ. Κατανά από τον ίδιο τον επικεφαλής και δήμαρχο. Μοιραία το βάρος της ακυβερνησίας πέφτει και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.


Ο κ. Κουκοδήμος συστηματικά απέχει από τις συνεδριάσεις. Και όταν είναι, στέκει απλός παρατηρητής της διαδικασίας. Χαρακτηριστική ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση, όπου εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό και δεν μπήκε καν στον κόπο να ανέβει στο έδρανο του προεδρίου. Χθες, για μια ακόμη φορά, ήταν απλώς συνεπής με την απουσία του.


Ως εκ τούτου, κάποιος πρέπει να αναλάβει, έστω για τους τύπους, να δημαρχεύσει σε αυτόν τον τόπο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές…. Και ο Νίκος, ίσως και από το ένστικο της πολιτικής επιβίωσης, παίζει δύο ρόλους στα δημοτικά συμβούλια. Και του δημάρχου και του προέδρου.
Μόνο που και τα δύο είναι too much και σε βγάζουν εκτός εαυτού Νίκο. Βρες τον εαυτό σου γιατί μπορείς να έχεις μέλλον στην αυτοδιοίκηση.