MEDIA ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λιτόχωρο | Το έθιμο των Σίχνων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Συνέντευξη Τύπου – Βίντεο)

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ένταξη του εθίμου των Σίχνων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αλλά και η σημασία του στο πέρασμα των αιώνων παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, σε συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ στο Λιτόχωρο.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο ερευνητής του εθίμου Γιάννης Παπαζαχαρίας αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην εξέλιξη του εθίμου στο πέρασμα των αιώνων. Η πρόεδρος του ΔΣ Ουρανία Κατσαμάκα περιέγραψε το έθιμο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος.

Δείτε την παρουσίαση όπως καλύφθηκε LIVE από τη σελίδα του olympusmera.gr στο Facebook:

Η ομιλία του Γιάννη Παπαζαχαρία αναλυτικά:

Η ομιλία της Ουρανίας Κατσαμάκα:

Το Δελτίο Τύπου του δήμου Δίου-Ολύμπου

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συνέντευξη τύπου για την ένταξη του εθίμου των Σίχνων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Συνέντευξη τύπου για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ένταξη του εθίμου των Σίχνων, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο, από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Ουρανία Κατσαμάκα και τον ερευνητή του εθίμου, Γιάννη Παπαζαχαρία.

Πρόκειται για το έθιμο που τελείται κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων στο Λιτόχωρο, το οποίο λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και σύμφωνα με γραπτές πηγές πραγματοποιείται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα. Το έθιμο εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο τον Φεβρουάριο του 2022, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στο οποίο εγγράφονται εθιμικά δρώμενα, πολιτισμικές πρακτικές και κοινωνικές τελετουργίες από όλη την Ελλάδα.

Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί με ασημένιο ή χρυσό σταυρό στην κορυφή, που φέρουν πολύχρωμες σημαίες (λάβαρα). Αντιπροσωπεύουν κάθε εξωκλήσι της περιοχής και συμμετέχουν με καθορισμένη ιεροτελεστία στον καθαγιασμό των υδάτων και στον εορτασμό των Φώτων στο Λιτόχωρο.

Κατά το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό του προς τους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο έθιμο του νομού Πιερίας που εντάχθηκε στον εν λόγω κατάλογο και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για την παρακολούθηση του εθίμου την ημέρα των Θεοφανίων στο Λιτόχωρο, με σύμμαχο φέτος τον καλό καιρό. Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι το εκπληκτικό πολιτιστικό φορτίο που φέρει ο Δήμος αρχίζει πλέον να προβάλλεται στοχευμένα σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στόχος είναι και άλλα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, στο εγγύς μέλλον, να έχουν την ίδια ευκαιρία.

Η κα Κατσαμάκα παρουσίασε τη δική της συνεισφορά στο όλο εγχείρημα από τη μεριά του Δήμου, προκειμένου να τηρηθούν τα αυστηρά κριτήρια και οι σχολαστικές παράμετροι που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο ερευνητής του εθίμου, κ. Παπαζαχαρίας, παρουσίασε την πορεία της αίτησης, από την αρχική της σύλληψη έως και την τελική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού. Έκανε μία ιστορική αναδρομή στο έθιμο των Σίχνων, που φέρεται να έφτασε στο Λιτόχωρο από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, μετά την άλωσή της. Ευχαρίστησε επίσης τους κυρίους Σωτήρη Μασταγκά, απόστρατο αξιωματικό, συγγραφέα-ερευνητή της τοπικής ιστορίας, και Νικόλαο Παπανικολάου, δικηγόρο, για την παραπομπή σε γραπτές πηγές άλλων εποχών και τις προσωπικές τους μαρτυρίες καθώς και το δάσκαλο Χρήστο Σκρέτα για την παραχώρηση προς χρήση μέρους των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν στην σύνταξη του φακέλου. Μετά την ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στόχος του κ. Παπαζαχαρία, με την υποστήριξη του Δήμου Δίου-Ολύμπου, αποτελεί η εγγραφή του εθίμου στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Παρακολουθήστε ενδεικτικά πλάνα του εθίμου στο πέρασμα των χρόνων εδώ: https://youtu.be/3Lqob8dT3Dk

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα