MEDIA ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σακελλαροπούλου | “Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την ικανοποίηση και τη χαρά μου που είμαι μία από εσάς”

Επίτιμη δημότης Δίου-Ολύμπου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Και τώρα που βρίσκομαι κι εγώ εδώ, στη σκιά του Ολύμπου, επιτρέψτε μου κ. δήμαρχε να σας εκφράσω την ικανοποίηση μου και τη χαρά μου που από σήμερα είμαι μια από εσάς” είπε κλείνοντας την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίτιμη δημότης του δήμου Δίου-Ολύμπου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακηρύχθηκε η Α.Ε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μια λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (26/2) στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου. 

Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέπτεται την Πιερία με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 144η επέτειο της Επανάστασης του Λιτοχώρου οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή με την δοξολογία στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και την κατάθεση στεφάνων καθώς και την παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Νικολάου. 

Η ΠτΔ στην έναρξη της ομιλίας της αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας “σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα” , όπως είπε χαρακτηριστικά, ευχόμενη “σύντομα να επικρατήσει η λογική εκεί που πρέπει και να έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη σε αυτό το γεγονός που κινδυνέυει για γυρίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα δεκαετίες πίσω” .

“Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συγκαταλέγομαι από σήμερα στους πολίτες του δήμου Δίου-Ολύμπου και με χαρά επισκέπτομαι αυτόν τον ευλογημένο τόπο που θάλλει στη σκιά του Ολύμπου της μυθικής κατοικίας των θεών”. 

Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος σε αυτή την ιερή γωνιά των Μακεδόνων που απλώνεται από υψηλότερο όρος της Ελλάδας ως τις χρυσαφένιες παραλίες του Θερμαϊκού” σημείωσε η ΠτΔ αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στις ανασκαφές και σε όσα “η αρχαιολογική σκαπάνη του Γεωργίου Σωτηριάδη έφερε στο φως το 1928 αλλά ανέδειξε σε όλο του το μεγαλείο ο Δημήτρης Παντερμαλής”. 

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο χρονικό της Επανάστασης του Ολύμπου και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που είχε αυτή για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 

Εδώ δίπλα στα παλιά λημέρια των αρματολών και των κλεφτών του Ολύμπου θα ξεκινήσει η ηρωϊκή επανάσταση του 1878 με σκοπό να απελευθερωθεί η περιοχή από τον οθωμανικό ζυγό και να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό. 

Σήμερα, μετά από 144 χρόνια, γιορτάζουμε με συγκίνηση εκείνη την εξέγερση. Ήταν το σημαντικότερο γεγονός από την Επανάσταση του 1821 έως τους Μακεδονικούς Αγώνες του 1904-1908 όσον αφορά στην επέκταση του ελεύθερου ελληνικού χώρου. Ο σκοπός της ήταν διττός: να αποτινάξει τον βάρβαρο τουρκικό ζυγό και να περιορίσει τον βουλγαρικό επεκτατισμό. Να υπογραμμίσει την πληθυσμιακά σημαντική και πολιτισμικά αξιόλογη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή ώστε οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να μην στέρξουν στην ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο σχεδιαζόμενο τότε, με την σφραγίδα της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, μέγα βουλγαρικό κράτος” σημείωσε η Πρόεδρος και συνέχισε: “ Χαιρετίζω με θέρμη τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου με θέμα την Επανάσταση του 1878”. 

“Η κορυφη του μυθικού βουνού, ο Μύτικας, θα παραμένει πάντα η μεγάλη πρόκληση για τους φίλους της ορειβασίας και της αναρρίχησης. Και τώρα που βρίσκομαι κι εγώ εδώ στη σκιά του Ολύμπου επιτρέψτε μου κ. δήμαρχε να σας εκφράσω την ικανοποίηση μου και τη χαρά μου που από σήμερα είμαι μια από εσάς” κατέληξε.  

Την  ΠτΔ υποδέχθηκε και καλωσόρισε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος: “Σας ευχαριστούμε που με την υψηλή σας παρουσία τιμάτε μαζί μας το γενναίο φρόνημα, τον αγώνα για την ελευθερία και τη θυσία των προγόνων μας που για μας είναι παππούδες των γονιών μας” είπε απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου στην οποία πρόσφερε ένα αντίγραφο της Θεάς Υγείας από τα ευρύματα των ανασκαφών του Δίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε αρχειακό υλικό από τις κύριες στιγμές της Επανάστασης του Ολύμπου. “Πρόκειται για το ελάχιστο αντίδωρο της υψηλής σας παρουσίας” είπε απευθυνόμενος στην ΠτΔ ο δήμαρχος σημειώνοντας ότι πρόκειται για υλικό το οποίο αμέσα θα αναρτηθεί στο ψηφιακό μουσείο Ιστορίας το οποίο δημιουργείται και μάλιστα ο κ. Γερολιόλιος απηύθυνε πρόσκληση στην κα Σακελλαροπούλου να το εγκαινιάσει. 

Την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξη της ΠτΔ σε επίτιμη δημότη ανάγνωσε η πρόεδρος του Δ.Σ Ουρανία Κατσαμάκα. 

Όπως σημείωσε μετά από εισήγηση του δημάρχου και με ομόφωνη απόφασή του Δ.Σ την ανακηρύσσει επίτιμη δημότη “τόσο για τη μέχρι τώρα πορεία της στην υπηρεσία της και τη νομική επιστήμη, για την εν γένει διαδρομή της, όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, όσο και γιατί στο πρόσωπό της τιμά έναν κορυφαίο θεσμό που εκφράζει την ενότητα του Έθνους και είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”. 

Στη συνέχεια ο καθηγήτης του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Κυρίτσης με την ομιλία του προσέγγισε την έννοια της ελευθερίας μέσα από το αρχειακό υλικό της Επανάστασης του Ολύμπου ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδια ερμηνευμένα από μουσικό σύνολο υπό την επίβλεψη του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη. Μάλιστα η κα Σακελλαροπούλου, μετά το πέρας της εκδήλωσεις ζήτησε να γνωρίσει από κοντά τους μουσικούς τους οποίους συνεχάρη για τη μουσική παρουσίαση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τέσσερις βουλευτές του νομού Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη, Σάββας Χιονίδης και Μπέττυ Σκούφα, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι δήμαρχοι Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού Κ. Κουκοδήμος και Αν. Μανώλας αντίστοιχα, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, φορέων και συλλόγων του τόπου.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα