MEDIA ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

29 Μαΐου 1453 | Το χρονικό και άγνωστα περιστατικά από την πολιορκία της Βασιλεύουσας

Σήμερα συμπληρώνονται 568 χρόνια από τότε που… εάλω η Πόλις.

Η Κωνσταντινούπολη πολιορκούταν αδιάκοπα από τις 7 Απριλίου ως τις 29 Μαΐου 1453.

Η Δύση είχε 52 μέρες για να στείλει βοήθεια και να την σώσει. Τελικά στάλθηκαν μόνο ευχές, καλές προθέσεις και περίπου 150 στρατιώτες.

Ο Μωάμεθ ξεκίνησε την πολιορκία χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στην οθωμανική δυναστεία έναν αληθινά αξιόμαχο στόλο με 400 πλοία και ικανούς ναυτικούς από διάφορα έθνη.

Στη στεριά είχε παρατεταγμένα κανόνια και περισσότερους από 150 χιλιάδες άντρες.

Το μεγάλο τουρκικό πυροβόλο, η μπομπάρδα, σημάδευε την πύλη. Εντός της Πόλης, οι ένοπλοι δεν ξεπερνούσαν τις 9 χιλιάδες.

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της “ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”:

Εάλω η Πόλις

Στις 28 Μαΐου έγινε μεγάλη ακολουθία στην Αγία Σοφία, η τελευταία χριστιανική ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία. Οι βυζαντινοί για άλλη μια φορά εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στο θεό.

«Οι Τούρκοι υποστηρίζονται από όπλα, ιππικό, πυροβολικό και την αριθμητική τους υπεροχή, εμείς όμως στηριζόμεθα πρώτα στον Θεό και Σωτήρα μας. Γνωρίσατε λοιπόν τούτο: Εάν ειλικρινά υπακούσετε ό,τι σας διέταξα, ελπίζω ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αποφύγουμε τη δίκαιη τιμωρία Του, που κρέμεται επάνω μας», ήταν τα λόγια που απεύθυνε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στον λαό του μετά το πέρας της λειτουργίας.

Την επομένη, Τρίτη 29 Μαΐου, ο Μωάμεθ εκπλήρωσε την απειλή του. Εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση, από τρεις πλευρές. Οι δύο πρώτες αποκρούστηκαν. Στην πύλη του Αγίου Ρωμανού πολεμούσε με σθένος και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας.

Ένας από τους κύριους υπερασπιστές της πόλης, ο Γενουάτης Ιουστινιάνι, τραυματίστηκε σοβαρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα παρά τις εκκλήσεις του Κωνσταντίνου να μείνει στη θέση του.

Η Κερκόπορτα

Μετά τις πρώτες επιθέσεις των Οθωμανών, τα τείχη είχαν γεμίσει πτώματα. Το θέαμα ήταν σπαρακτικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίσταση των αποδυναμωμένων Βυζαντινών, αν και ηρωική, δεν κράτησε πολύ.

Πολύ σύντομα, η Κερκόπορτα έπεσε και χιλιάδες Οθωμανοί «χύμηξαν» στην Πόλη.

Από τη μεριά του λιμανιού λέγεται ότι ακούστηκε η εξής φράση: Εάλω το φρούριον και τα στρατηγεία και την σημαία άνωθεν εν τοις πύργοις έστησαν (οι Τούρκοι).

Η είδηση γονάτισε τους βυζαντινούς και ενθάρρυνε τους πολιορκητές να συνεχίσουν πιο δυναμικά.

Όταν η Πόλη αλώθηκε, ο Μωάμεθ τήρησε την υπόσχεσή του για τριήμερη λεηλασία. Τότε, οι στρατιώτες του αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι.

Σε όλη την πόλη ακούγονταν θρήνοι και κραυγές. Γίνονταν βιασμοί, σφαγές και κάθε λογής βαρβαρότητα.

Οι ιεροί χώροι βεβηλώθηκαν στο σύνολο τους, τα σπίτια κάηκαν, οι περιουσίες καταπατήθηκαν.

Η Κωνσταντινούπολη δεν θα γινόταν ποτέ ξανά το ενδοξότερο χριστιανικό κέντρο της Δύσης που ήταν κάποτε.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος άφησε την τελευταία του πνοή υπερασπιζόμενος τα τείχη, ως ένας από το λαό του. Σύμφωνα με το θρύλο, τα λόγια που ψέλλισε πριν ξεψυχήσει ήταν: «Δεν υπάρχει ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;»….

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε σαν σήμερα (στις 2 το μεσημέρι) πάνω από μισή χιλιετία πριν, ύστερα από σκληρή πολιορκία από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, που είχε ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου του 1453

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας