MEDIA ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλάκα Λιτοχώρου | Η κακοκαιρία έφερε και πάλι στην επιφάνεια τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της περιοχής

Πλάκα Λιτοχώρου | Η κακοκαιρία έφερε και πάλι στην επιφάνεια τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της περιοχής

Μεταξύ των περιοχών της Πιερίας που επλήγησαν από την τελευταία κακοκαιρία είναι και η Πλάκα Λιτοχώρου.

Ο οικισμός της Πλάκας που γνώρισε ραγδαία τουριστική ανάπτυξη μετά την δεκαετία του ’60 – με δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις έως και σήμερα – και αποτελεί το ψαροχώρι του Λιτοχώρου, με μόνιμα εγκατεστημένους επαγγελματίες ψαράδες, παραμένει ανοχύρωτος στα καιρικά φαινόμενα και χωρίς κανένα σχέδιο ανάπτυξης.

Οι εικόνες από τις καταστροφές της τελευταίας θεομηνίας τραγικοποιούν την ήδη εγκαταλελειμμένη εικόνα που παρουσιάζει, εδώ και χρόνια, η περιοχή ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Τα όποια σχέδια για την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής παραμένουν ιδέες και θεωρίες καθώς καμία απολύτως εξέλιξη και πρόθεση, από τους διοικούντες διαχρονικά, δεν υπάρχει για την περιοχή.

Η τελευταία κακοκαιρία έφερε και πάλι στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα εγκατάλειψης που υπάρχει στην περιοχή.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν με ιδιαίτερη ένταση την περιοχή εστιάζονται στην περιοχή από το ξενοδοχείο Cavo Olympo έως και το ρέμα της Χασκάρας. Οι δυσάρεστες εικόνες που αντικρίζει κανείς στις καταστροφές που έχουν γίνει κάτω από τη γέφυρα της Χασκάρας, πέρα του γεγονότος πως αποτελούν «δημόσιο κίνδυνο», αναδεικνύουν και την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση και διευθέτηση του ρέματος που κάθε χρόνο «πρωταγωνιστεί» σε κάθε κακοκαιρία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την κακοκαιρία που έπληξε την Πιερία τον Νοέμβριο του 2019, ειδικότερα για το σημείο άνωθεν και κάτωθεν την γέφυρας της Χασκάρας που βρίσκεται στην Πλάκα Λιτοχώρου έχει συνταχθεί τεχνικό δελτίο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πιερίας και έχει προωθηθεί από την αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρόταση για χρηματοδότηση σωστικών εργασιών με κατασκευή έργων προστασίας πρανών και πυθμένα έχει εγκριθεί και έχει προσκληθεί η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε. – τ. Ι.Γ.Μ.Ε.) προκειμένου να εκτελέσει την τεχνική έκθεση. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η υλοποίησή αναμένεται εντός του 2021.

Η βάρκα με την ονομασία «Νικόλας» κλείνει τον κατεστραμμένο παραλιακό δρόμο, από την μικρή πλατεία, με τελικό προορισμό την Ψαροταβέρνα «Τα Κύματα». Ο επαγγελματίας αλιέας Βαγγέλης Παπαγεωργίου σκουπίζει τα νερά της θάλασσας που μπήκαν μέσα στην ψαροκαλύβα του και μας δείχνει τις καταστροφές που γίνονται για πολλοστή φορά στην περιοχή. Στις δηλώσεις στην κάμερα της SCREEN webTV του olympusmera.gr επισημαίνει την ανάγκη για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου έργου, στα πρότυπα του Πλαταμώνα, για την περιοχή της Πλάκας, καθώς και στο γεγονός πως ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ψαράδων και των κατοίκων της περιοχής με «ενέσεις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η άλλοτε «κοσμοπολίτισσα» Πλάκα Λιτοχώρου και ξακουστό ψαροχώρι του Λιτοχώρου γίνεται έρμαιο στη μανία των καιρικών φαινομένων. Οι τελευταίοι εναπομείναντες μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής δίνουν καθημερινά, με κόπο και πολλές δυσκολίες, τον αγώνα επιβίωσης. Τα άλλοτε «πλούσια» σε ψάρια νερά της Πλάκας Λιτοχώρου τους εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Η αγωνία στο βλέμμα τους, που πηγάζει από την αβεβαιότητα για το μέλλον, αποτελεί το εχέγγυο για κάθε αρμόδιο ώστε να δοθούν λύσεις στην περιοχή και η Πλάκα Λιτοχώρου να ανακτήσει, έστω και λίγη, από την αίγλη του πρόσφατου παρελθόντος.

Για τη SCREEN webTV και το olympusmera.gr,

Ι.Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα