MEDIA ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Έφυγε σαν τον κλέφτη ο Μηταράκης- Όλοι πληρώνονται εκτός από εμάς”

Με βιαστικό βήμα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης φτάνει στο αυτοκίνητο που τον περιμένει μέσα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Κ. Μηλιάς. Μπαίνει και αναχωρεί βιαστικά. Είχε μόλις ολοκληρωθεί προγραμματισμένη, σχεδόν “αθόρυβη”, επιχειρησιακή σύσκεψη για τον τρόπο λειτουργίας της από εδώ και πέρα, καθώς εδώ και λίγο καιρό η ευθύνη έχει περάσει στον Υπουργείο.

Μια γυναίκα με μάσκα διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν της επέτρεψαν να δώσει στον Υπουργό ένα χαρτί… Εκφράζει την αγανάκτησή της στον Φώντα (Μπαραλιάκο) ο οποίος της εξηγεί ήρεμα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για το δικό της θέμα…

Από δημοσιογραφική περιέργεια κοντοστέκομαι αντιλαμβανόμενη περί τίνος πρόκειται. Πριν από μερικούς μήνες είχα πληροφορηθεί ότι ο επιχειρηματίας του “Κτήματος Ηρακλή” αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα γιατί το Κράτος (!), παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί έκταση της επιχείρησής του, δεν του πληρώνει τα ενοίκια! Η γυναίκα που προσπάθησε να προσεγγίσει τον Υπουργό ήταν η σύζυγός του, Τζένη, η οποία ήθελε να τον ενημερώσει από κοντά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Έφυγε άπραγη.

Ανεβαίνοντας την ανηφόρα αποφασίζω, αν και με κάποιο δισταγμό, να ρωτήσω τι ακριβώς συμβαίνει.

“Όλοι πληρώνονται εκτός από εμάς. Μέχρι τα δικαστήρια έχουμε φτάσει” δηλώνει αγανακτισμένος ο κ. Ηρακλής στην κάμερα του OlympusMera. ‘Οπως επισημαίνει, αρχικά τη διαχείριση της έκτασης είχε η αεροπορία και συγκεκριμένα τα ΚΕΔΑ Σκοτίνας. Την ευθύνη των προσφύγων είχαν τότε αναλάβει διάφορες ΜΚΟ. “Από το Μάρτιο του 2016 έως το καλοκαίρι του 2017 διαμορφώσαμε όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία περίπου 350 προσφύγων. Πληρωθήκαμε ΜΟΝΟ τους δύο πρώτους μήνες από εκείνη τη συμφωνία”, υποστηρίζει ο κ. Ηρακλής. “Είμαστε στα δικαστήρια. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στο Εφετείο”.

Ωστόσο, ακόμη και τώρα που τη διαχείριση έχει αναλάβει το Υπουργείο και πλέον υπάρχει μηνιαίο μίσθωμα ( και όχι κατα κεφαλή αποζημίωση), η Πολιτεία συνεχίζει να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της καθώς εδώ και δύο χρόνια, όπως υποστηρίζει ο κ. Ηρακλής, δεν καταβάλει το ενοίκιο, με αποτέλεσμα το χρέος να έχει αγγίξει τις 50 χιλιάδες ευρώ. “Όλοι πληρώνονται εκτός από εμάς” επαναλαμβάνει η κ. Τζένη. “Έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή, έχουν ξενιτευτεί τα παιδιά και τα εγγόνια μας” μας λέει δακρύζοντας. Δεν πίστευαν ποτέ, ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. “Είχαμε μία επιχείρηση που ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα και αποφασίσαμε, λόγω και της οικονομικής κρίσης, να βάλουμε τους πρόσφυγες μέσα, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε ένα εισόδημα…”

Με την άδεια της οικογένειας δημοσιεύουμε το διάλογο που είχαμε με τον κ. Ηρακλή ο οποίος είδε, όπως μας λέει, σαν τον κλέφτη, να φεύγει ο κ. Μηταράκης, έξω από την πόρτα του. “Αυτή την πόρτα χτυπούν όμως κάθε μέρα και κάθε νύχτα όσοι από αυτούς τους δύσμοιρους θέλουν κάποια βοήθεια και όταν όλοι οι υπόλοιποι φεύγουν στα σπίτια τους. Να ξέρατε μόνο πόσες γυναίκες έχω βοηθήσει να γεννήσουν…”

Δείτε τη συνέντευξη:

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα