MEDIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Σύσκεψη ΕΒΕ | Η τύχη του εμπορευματικού σταθμού, η θάλασσα, το Ελατοχώρι και… κοινές διαπιστώσεις

Με την παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου πολύωρη σύσκεψη για την αναπτυξιακή στόχευση του νομού Πιερίας, το έτος 2020, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας και του προέδρου του Ηλία Χατζηχριστοδούλου. 

Καλεσμένοι και παρόντες το σύνολο των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επαγγελματικών εκπροσώπων της Πιερίας (με μεμονωμένες απουσίες όπως αυτή του δημάρχου Κατερίνης τον οποίο εκπροσώπησε ο αναπληρωτής του) καθώς και ο Μητροπολίτης Κίτρους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους καθώς και τα προβλήματα των κλάδων που εκπροσωπεί ο καθένας.

Η πρωτοβουλία του προέδρου χαιρετίστηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων αν και υπήρξε κοινή εκτίμηση για την αδυναμία να πραγματοποιηθεί μία σε βάθος συζήτηση με τη συμμετοχή των περισσοτέρων εκπροσώπων να περιορίζεται σε διαπιστώσεις των υφιστάμενων προβλημάτων. 

Τη βάση για τη συζήτηση έθεσε με τη εισήγηση του ο πρόεδρος του Επιμελητήριου επισημαίνοντας μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τα τελευταία χρόνια την περιοχή και ειδικά την επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μία σειρά μελέτων που έχουν εκπονηθεί και από το ΕΒΕ για την προοπτική δημιουργίας Εμπορευματικού Σταθμού στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάλου.

Χατζηχριστοδούλου | Δεν έχουν δικαίωμα να μας στερήσουν αυτό το έργο

“Με μεγάλη μου έκπληξη παρακολούθησα το Αναπτυξιακό Συνέδριο που έκανε η Κεντρική Μακεδονία όπου αναφέρθηκε η ίδρυση του Εμπορευματικού Σταθμού στο στρατόπεδο Γκόνου. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες. Πρέπει να ενωθεί η Πιερία γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας στερήσει αυτό το έργο για το οποίο παλέψαμε.  Έχουμε υποχρέωση να σηκώσουμε τα στήθη μας μπροστά. Όχι άλλη ταπείνωση η Πιερία. Πρόκειται για ένα έγο το οποίο το ξέρουμε και το έχουμε παρουσιάσει στα Υπουργεία” σημείωσε με έμφαση ο κ. Χατζηχριστοδούλου. 

Κωνσταντόπουλος: Είναι ουτοπικό να γίνει στον Μακρύγιαλο ο Εμπορευματικός Σταθμός

Αντίθετη άποψη είχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και της Εγνατίας Α.Ε Γιώργος Κωνταντόπουλος ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα του εμπορευματικού σταθμού χαρακτήρισε ουτοπία να γίνει στην Πιερία. Υπογράμμισε δε ότι η πρόταση του (και πρόταση της Εγνατίας Α.Ε ) προς τον πρωθυπουργό είναι να δημιουργηθούν τρία logistic park, σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα. 

Δείτε τη τοποθέτησή του κ. Κωνσταντόπουλου για το θέμα του Εμπορευματικού Σταθμού που “πυροδότησε” την αντίδραση του προέδρου του ΕΒΕ.

Ξυπτερά | Να προσέξουμε τη θάλασσα

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ευαγγελίας Ξυπτερά η οποία αναφέρθηκε στη μέριμνα που θα πρέπει να υπάρξει για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού της θάλασσας.

“Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, είναι να προσέξουμε πάρα πολύ τη θάλασσα από την επιβάρυνση… Είμαι πολύ προσεκτική σε αυτά που λέω” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ξυπτερά επισημαίνοντας ότι σε μια περιοχή που ζει από τη θάλασσα πρέπει να προσέξουμε πρωτίστως την ποιότητά της.

“Αν λυθεί το θέμα των ζωνών, μπορούν να γίνουν πολλές επενδύσεις αλλά αν δεν έχουμε καθαρό και κατάλληλο νερό, τότε δεν θα κάνουμε τίποτα. Είναι κοινό μυστικό ότι αν η θάλασσα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για ανάπτυξη τουρισμού στην Πιερία. Εμείς μαζί με άλλους φορείς έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα δικαστικό και ενημερωτικό. Είναι πολύ λεπτό και πολύ δύσκολο ζήτημα να χειρίζεσαι το θέμα της θάλασσας από την πλευρά του τουρισμού. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να το λύσουμε και στην ουσία του και επικοινωνιακά” ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΞΕΠ.

Τοποθετούμενος για το θέμα της θάλασσας ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι οι θάλασσες ανήκουν αποκλειστικά στο κράτος με βάση το Σύνταγμα. “Δάση , θάλασσες και ποτάμια δεν ανήκουν σε αιρετό όργανο (περιφέρεια ή δήμο) αλλά στις αποκεντρωμένες διοικήσεις” ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τζιτζικώστας.

Δείτε την τοποθέτηση της κ. Ξυπτερά.

Μποστανίτη | Δεν άκουσα τη λέξη “Ελατοχώρι” από κανέναν σας

“Δεν άκουσα τη λέξη Ελατοχώρι από κανέναν σας. Δεν είπε κανένας σας ότι θα πρέπει να συνδέσουμε τη θάλασσα με το βουνό για να έχουμε τουρισμό όλο το χρόνο” ανέφερε με έμφαση η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Ελατοχωρίου Αναστασία Μποστανίτη.

Το λόγο έλαβαν οι περισσότεροι εκ των παρευρισκομένων με την αντιπεριφερειάρχη, τους βουλευτές και τους δημάρχους να τοποθετούνται στο τέλος, μετά τις τοποθετήσεις του κ. Καράογλου και του κ. Τζιτζικώστα και έχοντας ακούσει προηγουμένως τους προβληματισμούς των επαγγελματιών.

Φωτογραφίες από την σύσκεψη