ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

“Ο Πρόεδρος” | Ένα από τα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο ηλικίας 3.300 ετών (φωτό & βίντεο)

Ανήκει στο είδος Sequoiadendron giganteum γνωστό ως Σεκόγια και βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ

Φωτογραφία που προσπαθεί να απαθανατίσει ολόκληρο το γιγάντιο δέντρο σεκόγια γνωστό ως The president, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια (Πηγή: GoodFon)

“Ο Πρόεδρος” είναι ένα πολύ γνωστό γιγάντιο δέντρο σεκόγια που βρίσκεται στο Giant Fores of Sequoia National Park, ανατολικά της Visalia της Καλιφόρνια.

Ένα δέντρο γεμάτο ιστορία

Το συγκεκριμένο δέντρο έχει εξεταστεί από ειδικούς που λένε ότι είναι 3.308 ετών. Με πλάτος 8 μέτρα, ύψος 75 μέτρα και όγκο 1.262 κυβικά μέτρα, με την ξυλεία του θα μπορούσε να χτιστεί ένα χωριό από ξύλινα σπίτια. Το δέντρο είναι ένα καλό αξιοθέατο για όλους τους τουρίστες που θέλουν να δουν κάτι που μπορεί απλά να περιγραφεί ως “έξω από αυτόν τον κόσμο” σε σύγκριση με δέντρα κανονικού μεγέθους.

Πιστεύεται ότι μεγαλύτερα δέντρα ύψους άνω των 75 μέτρων έχουν εντοπιστεί κάποτε στο ίδιο δάσος πριν από περίπου 200 χρόνια. Ωστόσο, στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν πολύ συνηθισμένο για τους ξυλοκόπους να κόβουν αυτούς τους “γίγαντες”. Παρά το γεγονός ότι έκαναν πολλή σκληρή δουλειά, καθώς δεν υπήρχαν μηχανήματα, μερικοί από αυτούς έκαναν τα πάντα για να κατακτήσουν αυτό που αποκαλούσαν «πρόκληση».

19ος αιώνας – Πηγή: Ericson Collection/Humboldt State University Library

Όσοι τολμούσαν να κόψουν τέτοια τεράστια δέντρα συνήθως κατέληγαν νεκροί, στις αρχές του 20ου αιώνα, πάνω από 150 υλοτόμοι πέθαναν συνθλιβόμενοι από τους “γίγαντες” που έπεφταν. Ήταν το 1893 που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να θέτει υπό προστασία μερικά από τα μεγαλύτερα γιγάντια σεκόγια, ενώ επέτρεπε στους υλοτόμους να κόβουν τα μικρότερα γύρω τους. Αν και αυτή ήταν μια αργή διαδικασία, καθώς ο νόμος εφαρμόστηκε μόνο σε μερικά εθνικά πάρκα στις ΗΠΑ που φιλοξενούσαν γιγάντιες σεκόγια.

Ένας από τους τυχερούς γίγαντες που τέθηκε νωρίς υπό προστασία ήταν “Ο Πρόεδρος”, ο οποίος θεωρείται πλέον το τρίτο μεγαλύτερο γιγάντιο δέντρο σεκόγια στον κόσμο.

Δημοσιογράφοι από το National Geographic αναρριχούνται στον «πρόεδρο» το 2017 (Πηγή: National Geographic)

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα