ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Λυτόχωρο (*) Ολύμπου | Είναι συγκινητικό να ψάχνεις την ιστορία σου. Η τεκμηρίωσή της σημαίνει Λευτεριά!

Λυτόχωρο (*) Ολύμπου | Είναι συγκινητικό να ψάχνεις την ιστορία σου. Η τεκμηρίωσή της σημαίνει Λευτεριά!

Στην φωτογραφία το Λυτόχωρο Ολύμπου | Τέλη του 19ου αιώνα – Αρχές του 20ου αιώνα (σίγουρα πάντως πριν την Απελευθέρωση του 1912)

Τέσσερα παιδιά περπατάνε πάνω στα τείχη του Λιτοχώρου ή στα τείχη της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και ένα ακόμα προσπαθεί να ανέβει. Πιστεύω πως η φωτογραφία είναι “τραβηγμένη” από το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου που τον 19ο αιώνα είχε λιθόκτιστο περίβολο.

Είμαστε στο τέλος του χειμώνα, πιθανά μιας ηλιόλουστης μέρας με τα πλατάνια που ξεπροβάλουν ανάμεσα στα σπίτια να μην έχουν ανθίσει.

Ο Έλυμπος είναι χιονισμένος…

Ο πυρήνας του οικισμού προφανώς και στήθηκε γύρω από τον Άγιο Δημήτριο. Φαίνεται και από την “πυκνότητα των σπιτιών”. Οι πρώτοι κάτοικοι του τόπου μας εκεί έστησαν τον πυρήνα του οικισμού τους ώστε να έχουν εύκολη “έξοδο” προς το βουνό.

Στην εποχή που μιλάμε το Λιτόχωρο είχε πάνω από 5000 χιλιάδες πληθυσμό, έντονη πολιτιστική ζωή και σχολεία. Το επίπεδο της πόλης μας ήταν πολύ υψηλότερο από τους γύρω οικισμούς και το Λιτόχωρο αποτελούσε βασικό εμπορικό και πολιτισμικό “κόμβο” της περιοχής του Ολύμπου.

Είναι γνωστό πως είχε αναπτύξει ναυτιλία και τα Λιτοχωρίτικα καράβια “όργωναν” την Μεσόγειο.

Παρόλο που η φωτογραφία είναι από την Τουρκοκρατία, δεν υπάρχει πουθενά κανένας μιναρές. Πράμα που αποδεικνύει το γεγονός πως το Λιτόχωρο είχε αμιγή Χριστιανικό πληθυσμό και βέβαια πως ήταν τόπος λεύτερος με τους δικούς του κανόνες και τη δική του ηγεσία.

Ο τόπος αυτός υπήρξε λεύτερος λόγω της αποφασιστικότητας και της ποιότητας των ανθρώπων που τον κατοίκησαν.

Είναι συγκινητικό να ψάχνεις την ιστορία σου. Η τεκμηρίωσή της σημαίνει Λευτεριά!

(*) Λυτόχωρο: Από το Λυτός Χώρος, Λυτός = Ελεύθερος, άρα Λυτόχωρο σημαίνει Ελεύθερος Χώρος, σύμφωνα με τον λόγιο Λιτοχωρίτη Αθανάσιο Λασπόπουλο

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα