ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Για τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω… οι Λιτοχωρίτες Θεσσαλονίκης

Για τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω… οι Λιτοχωρίτες Θεσσαλονίκης

Κάθε χρόνο, από το 1934 που ιδρύθηκε ο Σύλλογό μας, την πρώτη Κυριακή μετά τις 23 Ιανουαρίου, πραγματοποιεί με λαμπρότητα τη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή του στη Μνήμη του Αγίου με Δέηση στον Ενοριακό μας Ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία αντάμωσης των μελών της Λιτοχωρίτικης της Θεσσαλονίκης, να κόψει την Αγιοβασιλιάτικη πίτα, ν΄ ακούσει την καθιερωμένη ομιλία που πραγματεύεται θέματα από την Παράδοση και την Ιστορία του τόπου μας, να παρουσιαστεί ο απολογισμός δράσης του Συλλόγου. Την εκδήλωσή μας πάντα τιμούν με την παρουσίασή τους οι τοπικές Αρχές από το Λιτόχωρο, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη και τελειώνει πάντα με αυτό που χαρακτηρίζει τους Λιτοχωρίτες: τραγούδι, μουσική, κέφι!

Φέτος όμως, με μεγάλη μας λύπη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Εκδήλωσή μας, τηρώντας με απόλυτη αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας της Πολιτείας από τον κορωνοϊό και κυρίως συμβάλλοντας στη συνολική προσπάθεια να εξαφανιστεί ο “αόρατος εχθρός” της εποχής μας!

Ευχόμαστε ολόψυχα “Χρόνια Πολλά” σε όσες και όσους γιορτάζουν, στους Λιτοχωρίτες και Λιτοχωρίτισσες της Θεσσαλονίκης, της Γενέτειρας, τους όπου Γης καθώς και τους ναυτικούς μας, με την ευχή να βγούμε γεροί από τη δύσκολη αυτή κατάσταση και να βρεθούμε στο Αυγουστιάτικο Αντάμωμά μας στο Λιτόχωρο!

Σας θυμίζουμε ότι του Αγίου Διονυσίου γιορτάζουν και όσοι Λιτοχωρίτες και Λιτοχωρίτισσες έχουν κάπως σπάνια ονόματα: όπως π.χ. Ζήσης, Οδυσσέας, Περικλής… Η γιορτή του Αγίου Διονυσίου είναι των Αγίων Πάντων στο Λιτόχωρο!

Ωστόσο, στη μνήμη του Αγίου μας, παραθέτουμε το μήνυμα της ημέρας από τον συντοπίτη μας Ιστορικό – Ερευνητή της Παράδοσης και της Ιστορίας του τόπου μας κ. Σωτήρη Μασταγκά!

Χ Ρ Ο Ν Ι Α  Π Ο Λ Λ Α!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος, Κάκκαλος Θεόδωρος

Η Γεν. Γραμματέας, Καναβούρα Ελένη


23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

“Ανυμνήσωμεν οι πιστοί τον κλεινόν Διονύσιον, τον της Πιερίας προστάτην”

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Ο Άγιος Διονύσιος, που τιμάται την 23η Ιανουαρίου από την τοπική Εκκλησία και τον λαό της Πιερίας, έζησε πεντακόσια περίπου χρόνια πριν από εμάς και έχει όλα τα ιδιώματα της πολιτείας και του βίου των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας. Από τον ιερό υμνογράφο ονομάζεται «σκεύος σεβάσμιον, ενδιαίτημα των θεουργών αρετών, οικονόμος της χάριτος πιστός».

Υπήρξε πνευματικός πατέρας του λαού σε δίσεκτους καιρούς για το γένος μας, με το ασκητικό του φρόνημα, τη μοναχική βιωτή, την υγιαίνουσα διδασκαλία και την πατρική του αγάπη. Η αγιότητά του, τα θαύματα, το αγιογραφικό και αγιολογικό έργο και η εθνική του συνείδηση αποτέλεσαν θεμέλιο πίστεως και ευσέβειας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Ήταν τόσο μεγάλη η προσφορά του, που το όνομά του έφθασε μέχρι τις ημέρες μας, περνώντας από γενεά σε γενεά και από στόμα σε στόμα. Το μοναστήρι που ίδρυσε και οργάνωσε στον Όλυμπο αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους, ολόκληρη την κτίση.

Σήμερα, τι μας μηνύει ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω; Να αγαπούμε τον Χριστό που είναι το παν στη ζωή μας. Να έχουμε σκοπό, όχι να είμαστε απλά ενάρετοι ή μόνο τηρητές ηθικών εντολών, αλλά πρέπει να φερόμαστε στην τελειότητα, να αγωνιζόμαστε να υπερβούμε τα φθαρτά και τα ρέοντα, να επενδυθούμε τον Χριστό, να εκκεντρισθούμε στον Χριστό και να καρποφορήσουμε την καινή ζωή διά του Χριστού. Ο Χριστός να είναι η χαρά και ο παράδεισός μας.

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω είναι αντίτυπο της ουράνιας πατρότητας, γιατί έζησε εν Χριστώ και ταυτόχρονα, με την καθαρότητα της καρδιάς του, είχε και την εμπειρία του Χριστού μέσα του. Δι’ αυτού λάμπει η αλήθεια της πίστεως στον κόσμο, δι’ αυτού οδηγούμαστε στην αληθινή πίστη, αυτός είναι ο απλανής οδηγός μας και το «μαρτύριον» του Θεού.

«Χαίροις του Ολύμπου ο οικιστής και της Πιερίας ο ασύλητος θησαυρός». Με την άσκηση και τους πνευματικούς του αγώνες, το ησυχαστικό και φιλοκαλικό πνεύμα του, εξέφρασε τη διδασκαλία των Πατέρων και έγινε ο ίδιος πνευματικός πατέρας χιλιάδων ανθρώπων, που τους αναγέννησε εν Χριστώ. Ο βίος του αναδίδει άρωμα εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος.

23 Ιανουαρίου 2021. Στις πολυπολιτισμικές και πολυφυλετικές κοινωνίες που ζούμε, ας τηρήσουμε την απαράμιλλη διδασκαλία και το ησυχαστικό ήθος του Αγίου Διονυσίου. Ο πολύπαθος τόπος μας κρατήθηκε πνευματικά και εθνικά με αγώνες και γενναίες αντιστάσεις. Η εκκοσμίκευση να μη μας αλλοτριώσει, ας είμαστε γρηγορούντες και σύμψυχοι. Η πολιτεία και το φρόνημα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω σαλπίζουν ότι χωρίς πνευματικούς αγώνες δεν μπορούμε να ζήσουμε εν Χριστώ.

Μασταγκάς Σωτήριος

Αποσπάσματα από το Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης και άλλες αναρτήσεις στο facebook.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα