ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Μερικά στοιχεία για τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω που δεν είναι ευρέως γνωστά

Η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω τιμάται κάθε χρόνο στις 23 Ιανουαρίου. Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του μοναχισμού στην Ελλάδα τα νεώτερα χρόνια. Για το Λιτόχωρο και τις λοιπές παρολύμπιες περιοχές αποτελεί τον προστάτη Άγιό τους.

Μερικά στοιχεία για τον Άγιο του Ολύμπου που δεν είναι ευρέως γνωστά

Μετά το 1524 ο Άγιος Διονύσιος εγκαταστάθηκε σε παρακείμενο σπήλαιο (Άγιο Σπήλαιο) κοντά στη Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας που προϋπήρχε στη θέση του σημερινού παλιού μοναστηριού. Μετά από παραινέσεις μοναχού μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι και άρχισε την ανοικοδόμηση της Μονής.

Δύο φορές τον χρόνο ανέβαινε στις κορυφές του Ολύμπου και λειτουργούσε. Παράλληλα είχε αναπτύξει έντονη εθνική-απελευθερωτική δράση.

Στο τέλος της ζωής του έφτασε σε ύψη αγιότητας. Είχε αξιωθεί να έχει προορατικό και διορατικό χάρισμα. Είχε αποκαλύψει στον ηγούμενο Παρθένιο το χρόνο του θανάτου του.Ύστερα από θερμή προσευχή, κοιμήθηκε ειρηνικά στις 23 Ιανουαρίου του έτους 1542.

Το σώμα του ενταφιάστηκε στο νάρθηκα της Μονής. (σύμφωνα με κάποιους άλλους ενταφιάστηκε αρχικά στην κορυφή “Καλόγερος” του Ολύμπου). Αργότερα, όταν έγινε η εκταφή των λειψάνων του, βρέθηκαν να ευωδιάζουν και να θαυματουργούν. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Ιανουαρίου.

(Το σκίτσο που συνοδεύει το άρθρο είναι από το βιβλίο “Ακολουθία του Οσίου και Θεοφόρου Πατρών ημών Διονυσίου” όπου και υπάρχουν στοιχεία της ζωής του Αγίου. Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο αντίτυπο αποτελεί τη δεύτερη έκδοση που τυπώθηκε στο Ελληνικό Τυπογραφείο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης το 1816. Η εκτύπωση έγινε με δαπάνη της Μονής Αγίου Διονυσιου που είχε Ηγούμενο τον νεομάρτυρα Μεθόδιο Κατσάρα)

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας