ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Τα Θεοφάνια – σήμερα με το παλιό ημερολόγιο – στο Λιτόχωρο

Τα Θεοφάνια - σήμερα με το παλιό ημερολόγιο - στο Λιτόχωρο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Θεόδωρος Κουτσιμανής σε ιδιωτικό του οικόπεδο, στην περιοχή Δεσπότη και στη συμβολή Αγ. Αποστόλων και Ελευθέριου Βενιζέλου έκτισε την ιδιωτική εκκλησία «Παναγία Γοργοεπήκοος» (παλαιοημερολογίτισσα).

Τότε στο Λιτόχωρο υπήρχαν περίπου 120 οικογένειες παλιοημερολογιτών. Ήταν η εποχή των θρησκευτικών αντιδικιών και δεν τους επέτρεπαν να κάνουν τα Θεοφάνια στο Λάκκο. Έτσι το σταυρό τον έριχναν σε μια κολυμβήθρα έξω από την εκκλησία.

Η πρώτη φωτογραφία είναι έξω από την εκκλησία το 1936 και η δεύτερη το 1958 με τον γέροντα Ταράσιο που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Αμέσως μετά το 1960 όταν αμβλυνθήκαν τα θρησκευτικά πάθη, οι παλαιοημερολογίτες του Λιτοχώρου έριχναν το σταυρό στο Λάκκο, από όπου και οι φωτογραφίες (από το αρχείο Σ. Μασταγκά, Ν. Μυρσίνη και το βιβλίο «Παναγιά του Ολύμπου» του Γ. Ράπτη).

Μετά το θάνατο του Θεόδωρου Κουτσιμανή, κτητόρισσα ήταν η Θεοδοσία Κουτσιμανή, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και σήμερα η εκκλησία ανήκει στους παλαιοημερολογίτες με αρχιεπίσκοπο το γέροντα Στέφανο.

Υ.Γ.: Δεσπότη ήταν προπολεμικά μια συνοικία που περικλείονταν από τα σπίτια των οικογενειών, Σβάρνα, Πλέσια, Χαλκιά, Αλεξίου, Παλιαλιά, Σαμαρά, Κουλιάνου, Φουρκιώτη, Ζήσκα, Παπανικολάου, Καρτσιούκα, Παπασωτηρίου, Τζουμάκα, Σδουγκου, Ανδριά, Παγάνα, Παπαγεωργίου, Δαδούλη, Μπατιά, Καραβάρα, Παπαγεωργίου, Τσίρου, Βάραγκα, Φέρλια, Κωφού, Κουκιώτη, Λέινα, Κουκούζα, Αποστόλου, Μακαλέκα κλπ. Επίκεντρο ήταν η εκκλησία «Παναγία Γοργοεπήκοος» και ένα χορευτικό κέντρο πίσω από το σπίτι του Πολύμερου Κουλιάνου.

Ι.Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας