ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Χριστούγεννα στο παλιό Λιτόχωρο

Χριστούγεννα στο παλιό Λιτόχωρο
Λιτόχωρο – Χριστούγεννα Δεκαετία ’50

….Τα ξημερώματα της παραμονής του Χριστού έβρισκε όλους τους κατοίκους στο πόδι. Έπρεπε να σφάξουν τα γουρούνια, να σφάξουν τις κότες, να ετοιμάσουν για τη μεγάλη μέρα τα φαγητά, τα ψωμιά, τα κρασιά.

Να φέρει και η νοικοκυρά τον κέδρο που θα έκαιγε το βράδυ και την ημέρα των Χριστουγέννων στο τζάκι, επειδή, όταν «τα άνομα σκυλιά του Ηρώδη» κυνήγησαν τον Χριστό, η Παναγία τον ‘έκρυψε κάτω από ένα κέδρο και σώθηκε. Έναν ακόμη είχε φυλαγμένο να κάψει την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και άλλον ένα την ημέρα των Φώτων. Τη στάχτη τη συγκέντρωνε για να την ρίξει στα αμπέλια ο άντρας της για να δίνουν καρπό. Να τη ρίξει ακόμη στις συκιές για να απαλλαγούν από την κατάρα του Χριστού και στις μηλιές για να εξαγνιστούν, επειδή έδωσαν τον καρπό της αμαρτίας στους πρωτόπλαστους…………..

……….Τα παιδιά εγκατέλειπαν το κρεβάτι τους βιαστικά κι απ’ το πρωί επισκέπτονταν τα σπίτια για να πουν τα «κόλιντρα».

«Κόλιντρα, μόλιντρα,
Δω ‘ μ’ θεια την κ΄λούρα
Να μι σι κόψου μι ‘ν τσικούρα.
Να κι η Χριστός που έρχιτι
απού πέρα, απού πέρα,
μι τη χρυσή μαχαίρα,
που σφαζ’ τα κουκουτάρια
να φαν τα παλλικάρια»

Οι νοικοκυρές γέμιζαν τις τσέπες τους με «καλούδια», καρύδια αμύγδαλα, ξερά σύκα, σταφίδες και στην καλύτερη
περίπτωση, τους έδιναν κάποιο μικρό νόμισμα……………….

……………………. Νύχτα των Χριστουγέννων και οι εκκλησίες γέμιζαν από τους πιστούς. Η κατανυκτικότατα και των παλιών ναών, όπου στο λιτό διάκοσμό τους τίποτα δεν περίσσευε και δεν αποσπούσε την προσοχή των προσερχόμενων, όπου το μελωδικό κοντάκιο του Ρωμανού «Η Παρθένος σήμερον…» ακουγόταν με αμεσότητα και όπου οι ταπεινές λαμπάδες των πολυελαίων φώτιζαν με διακριτικότητα τον ιερό χώρο, παράσερνε απερίσπαστους τους εκκλησιαζόμενους σε νοερή πορεία προς τη Βηθλεέμ και τους βοηθούσε να οραματίζονται το Σπήλαιο με το Θειο Βρέφος και τη Μητέρα Του.

Ξημέρωνε και οι πιστοί επέστρεφαν στα σπίτια τους για να ευχηθούν σε όλους τα «Χρόνια Πολλά» και να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις ετοιμασίες του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού…….


Αποσπάσματα από το βιβλίο «Σελίδες από το παλιό Λιτόχωρο» του αείμνηστου δασκάλου Αθανασίου Γ. Αδαμόπουλου

@ipapazacharias

logo podas

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα