ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης | Μια παρέλαση που λαβαίνει χώρα κάθε 400 χρόνια!

Μια παρέλαση που λαβαίνει χώρα κάθε 400 χρόνια!

Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912, δυο ξένοι κατάσκοποι συναντιούνται κάπου στο κέντρο της απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης. Στέκονται πρώτα κοντά στο σκοτεινό μέγαρο της τουρκικής διοίκησης. Κοιτάζουν λίγο παραπέρα και βαδίζουν προς τα εκεί που είναι τα τούρκικα μαγαζιά. Mέσα στον μεγάλο τούρκικο καφενέ με τους αργιλέδες δεν υπάρχει ψυχή εκείνη την ώρα. Σκοτεινιά και ρημαδιό. Οι πόρτες ανοιχτές, όλα μέσα είχαν γίνει «γυαλιά καρφιά». Δεν μπορεί να πατήσει κανείς στο πάτωμα από τα σπασμένα ποτήρια, μπουκάλια, πιάτα, φλυτζάνια. Άλλα έσπασαν οι Τούρκοι που έφευγαν κι άλλα οι Έλληνες που κατέφθαναν.

Κάπως έτσι περιγράφει ένας από τους κατασκόπους την κατάσταση εκεί μέσα. Κι οι δυό τους ήταν εκεί σε μυστική κι επείγουσα αποστολή. Την άλλη μέρα νωρίς έμελλε να λάβει χώρα στο κέντρο της πόλης η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Αναμενόταν να παρελάσουν μονάδες όλων των όπλων του ελληνικού στρατού με πρώτο το ιππικό.

«Αύριο πρέπει να είμαστε έγκαιρα εδώ για να ζήσουμε επί τόπου αυτό το ιστορικό γεγονός», λέει ο ένας. Κι ο άλλος συμπληρώνει: αυτή η παρέλαση λαβαίνει χώρα εδώ κάθε τετρακόσια χρόνια. Δεν πρέπει επ΄ουδενί να τη χάσουμε!

Ο φιλέλληνας στρατηγός του τουρκικού στρατού

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας