
Ο Σωτήρης Μασταγκάς έχει ολοκληρώσει μία μελέτη για τον μέγιστο των Λιτοχωριτών Ευάγγελο Κοροβάγκο με συγκλονιστικά νέα στοιχεία της άγνωστης μέχρι πρότινος ζωής του. Κάποιες τελευταίες πινελιές λείπουν ώστε να ολοκληρωθεί αυτήν η προσπάθεια.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως ο Ευάγγελος Κοροβάγκος υπήρξε μια ισχυρότατη φυσιογνωμία με συμμετοχή σε διάφορα ένοπλα επαναστατικά κινήματα της εποχής και με τεράστιες διασυνδέσεις.
Αν κάποιος ζητούσε την άποψή μου θα έλεγα πως ο Κοροβάγκος αποτέλεσε μια τεράστια προσωπικότητα, εφάμιλλη – και προπομπός – των Μακεδονομάχων που ακολούθησαν και έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές του έθνους μας. Την ένωση της Μακεδονίας με την μητέρα Πατρίδα.
Γιατί όπως το όνομα του Παύλου Μελά και η θυσία του έγινε ταυτόσημη με τον Μακεδονικό Αγώνα, έτσι και το όνομα του λιτοχωρίτη Ευάγγελου Κοροβάγκου και ο τρόπος ζωής του, αλλά πολύ περισσότερο ο τρόπος που πέθανε μόνος του – εξορισμένος και ανεπιθύμητος από την πατρική του γη – από σαράκι στην Αθήνα τον Μάη του 1895, κάνει το όνομά του ταυτόσημο με τις απαρχές του Μακεδονικού Αγώνα που συναντάμε στα επαναστατικά κινήματα του 1845 και του 1878 στα οποία και ενεργά συμμετείχε.
Όλη η ζωή του Κοροβάγκου ήταν μια επανάσταση, αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ένωσή της με την μητέρα Πατρίδα. Ο Κοροβάγκος δικαίως αναφέρεται ως ο μέγιστος των Λιτοχωριτών, ο Επαναστάτης του Ολύμπου.
Το υλικό βρίσκεται προς δημοσίευση και έτοιμο να παραδοθεί στην δική μας γενιά.

Πρότασή μου είναι να ιδρυθεί στον Δήμο Δίου – Ολύμπου ένας φορέας μελέτης της τοπικής ιστορίας. Να συγκεντρωθεί το υλικό που ήδη υπάρχει και να μελετηθεί σε βάθος. Εν συνεχεία τα αποτελέσματα και το υλικό που θα συγκεντρωθεί να φιλοξενηθεί στο “Αρχοντικό Γκουντέλια” στο Λιτόχωρο.
Η ιστορία του τόπου μας χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Τα ήθη και τα έθιμά μας “φωνάζουν” για την καταγωγή μας.
Ας αναδείξουμε το μόνο κομμάτι που έχει μείνει ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου και ας το αξιοποιήσουμε.
Να παραδώσουμε κι εμείς κάτι σημαντικό στις γενιές που έρχονται: Την αγάπη για τον τόπο μας, την Ιστορία της Πατρίδας μας.
Σχολιάστε το άρθρο