
Ήταν 2 Αυγούστου του 1913 όταν Κάκαλος, Μπουασονά και Μπο-Μποβί κατακτούσαν την κορυφή του Ολύμπου. Σύμφωνα με τον αείμνηστο Τσακούμη, στο βιβλίο του για την απελευθέρωση της Πιερίας το 1912, η κορυφή αρχικά ονομάστηκε «Βενιζέλος» ή «Κορυφή της Νίκης» λόγω της επιτυχούς έκβασης στην μάχη του Σαρανταπόρου.
Στις μέρες μας είναι γνωστή ως κορυφή «Μύτικας», για ευνόητους λόγους.
Η πρώτη καταγεγραμμένη κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου έγινε στην ελεύθερη Ελλάδα, μιας και η Μακεδονία ενώθηκε με την μητέρα Πατρίδα στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1912.
Η κατάκτηση της κορυφής ήταν μια τεράστια επιτυχία. Στα χνάρια που ο πρώτος περιπατητής του Ολύμπου, ο Άγιος Διονύσιος, χάραξε.
Στις 2 Αυγούστου του 1913, στην Γη του Ολύμπου, την ποτισμένη με αίμα ηρώων, στην γη που γέννησε τον παρτιζάνο του Ολύμπου και των αλύτρωτων πατρίδων, ήρωα Ευάγγελο Κοροβάγκο, έμελλε να γραφτεί μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην σύγχρονη ιστορία του έθνους.
Η απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 επισφράγισε την επιτυχή ολοκλήρωση του Μακεδονικού Αγώνα. Η κατάκτηση της «άπαρτης» κορυφής του Ολύμπου, από τον Έλληνα Χρήστο Κάκαλο και τους φιλέλληνες Μπουασονά και Μπο-Μποβί, σηματοδότησε την πορεία που – θα μπορούσε να – έχει το ελληνικό κράτος.
Το έναυσμα δόθηκε τότε, η κατάκτηση της πιο ψηλής κορυφής σήμανε πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Σίγουρα όχι αντάξιο των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν.
Σχολιάστε το άρθρο