ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Λιτόχωρο | Τα θυρανοίξια της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής το 1911

Λιτόχωρο | Τα θυρανοίξια της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής το 1911

Μετά την αποτυχία του στρατιωτικού σκέλους της Επανάστασης του Λιτοχώρου (Ολύμπου) το 1878, οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το Λιτόχωρο στις 3 Μαρτίου και το κατέστρεψαν. Μεταξύ των ερειπίων και οι 14 εκκλησίες του.

Πολλοί από τους Λιτοχωρίτες ξενιτεύτηκαν, άλλοι διώχθηκαν από τους Τούρκους και κάποιοι, μέσα στα χαλάσματα του πολέμου,  αποφάσισαν να χτίσουν και πάλι το χωριό τους και τις εκκλησίες τους. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που το Λιτόχωρο καταστρεφόταν. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1822 και παλιότερα.

Κατάφεραν να χτίσουν, μέσα από τις στάχτες, τα σπίτια τους – κι ενώ η Οθωμανική επιτήρηση στην περιοχή άρχισε να χαλαρώνει – πήραν άδεια να ανοικοδομήσουν τις εκκλησίες τους. Όπως είναι γνωστό, ξεκίνησαν από τον κεντρικό ναό του Αγίου Δημητρίου που ολοκληρώθηκε το 1892 και συνέχισαν με τους υπόλοιπους.

Πάνω στα ερείπια της Αγίας Παρασκευής οι Λιτοχωρίτες έκτισαν το νέο ξωκλήσι που αρχικά χτίστηκε, σε άγνωστους χρόνους της Τουρκοκρατίας, από τους ευλαβείς κατοίκους. Τα θυρανοίξια της εκκλησίας έγιναν το 1911, λίγους μήνες πριν την απελευθέρωση του Λιτοχώρου. Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα για αυτό.

Στην φωτογραφία βλέπουμε πολλούς Λιτοχωρίτες και μικρά παιδιά να καμαρώνουν μπροστά στον φωτογραφικό φακό. Πολλοί από αυτούς φοράνε καπέλα, κάποια από αυτά θυμίζουν έντονα καπέλα ναυτικών, αποδεικνύοντας την πλούσια ναυτική παράδοση της περιοχής.

Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

logo podas

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment