ΑΠΟΨΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο…

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο…

Στις 20 Ιουλίου 2020 συμπληρώνονται 46 χρόνια την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο νησί Κύπρος. Ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Τουρκία υποστηρίζει πως η επιχείρηση αποτελεί ειρηνευτική επέμβαση νομιμοποιημένη από το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων (συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου).  Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης την αναφέρουν ως εισβολή.

Το πραξικόπημα διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την κυπριακή Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την οργάνωση ΕΟΚΑ Β. Το πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στόχος του ήταν η ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Ο τοποθετημένος από τους πραξικοπηματίες νέος Πρόεδρος, Νίκος Σαμψών, ανακήρυξε την Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου.

Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων. Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν. Ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους. Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Γύρω στις 150.000 άνθρωποι (πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού και το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων) προσφυγοποιήθηκαν. Το 1983, ανακηρύχθηκε η Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ΤΔΒΚ ως κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου. Η κατοχή εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη, ενώ οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ζητήματος συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Την Κύπρο την έχω ζήσει ως μαθητής, το 1989-1990, τότε που ο πατέρας μου κλήθηκε να υπηρετήσει την Πατρίδα στην μαρτυρική μεγαλόνησο. Την Κύπρο την έκανα Πατρίδα μου, « κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω», όπως αναφέρει ο Γιάννης Ρίτσος στο λυρικό ποίημά του « Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» που έγραψε το 1974 . Ο ποιητής είναι σαφώς επηρεασμένος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ακολουθεί αυτούσιο το ποιήμα του Γιάννη Ρίτσου:

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο

κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω.

Εσύ της θάλασσας ρυθμός, ολάνθιστο κλωνάρι,

πώς σου μαδήσαν τ΄άνθια σου διπλοί, τριπλοί βαρβάροι.

Τι θλιβερά που σεργιανάν τριγύρω σου τα ψάρια

κι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια.

Κουράγιο, μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα

Ύμνος και Θρήνος της ζωής κι ανάστασης καμπάνα.

46 χρόνια μετά, Ελληνοκυπριακή και Ελληνική πολιτική ηγεσία πορεύονται σε δρόμους «ομιχλώδεις». Το περήφανο «ΟΧΙ», στις 24 Απριλίου 2004, στο επαίσχυντο σχέδιο Ανάν από τον Κυπριακό λαό, υπό την ηγεσία και την καθοδήγηση του τελευταίου Ελληνοκύπριου ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου, με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, αποτελεί την τελευταία «ηλιαχτίδα» περηφάνιας που έπεσε πάνω στην κατεχόμενη ελληνική γη. Το τελευταίο «ΟΧΙ» στον ενδοτισμό και στην υποδούλωση.

Μεγάλωσα με την προσμονή της λευτεριάς στην Κύπρο «της αγάπης και του ονείρου», σε αυτήν θα συνεχίσω να πιστεύω και ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω.

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο…

Τέλος θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου «Συγχαρητήρια» στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσπάθεια να ξυπνήσει μνήμες.

Αλήθεια, η σημερινή κυπριακή ηγεσία νιώθει καθόλου ή συνεχίζει στο πλαίσιο των δηλώσεων ραγιαδισμού να αγνοεί επιδεικτικά την ιστορία μας;

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

logo podas

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment