ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Η Επανάσταση του Λιτοχώρου Ολύμπου (Μέρος 3ο)

Το παλαιότερο κτίσμα στην “καρδιά” του Λιτοχώρου

Πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη του 1996 αναφέρει ότι το κτίσμα χτίστηκε το έτος 1640.

Ό,τι και να πω, είναι λίγο… και με ξεπερνάει. Όχι εμένα, αλλά και όλους όσοι υπέγραψαν την «καταραμένη» κατά τη γνώμη μου «Συνθήκη των Πρεσπών» και όλους όσοι δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της «Συνθήκης» αυτής.

Ακόμη, σε ένα άλλο γλυπτό – σύνθεση του Θ. Σακελλαρίου αναφέρεται ότι το πιο πάνω κτίσμα είδε και έζησε όλη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Εγώ αντί για μνημόσυνο και προκειμένου η ιστορική λήθη να μην «καταπιεί» τα πάντα… έχω αρχίσει την σχετική έρευνα, την οποία δημοσιεύω σε αποσπάσματα.

Έτσι λοιπόν ξαναδημοσιεύω, και στη θέση μνημόσυνου, μία συνέντευξη που πήρε ο πολιτικός μηχανικός Τάσος Παπαγεωργίου, από τον Γιάννη Τριανταφύλλου, οι οποίοι σήμερα δεν ζουν, όμως και τα γραπτά και τα κείμενα μένουν… και δεν μπορούν να ξεπεραστούν από καμία συνθήκη και από καμία νεοτέρα ιστορική «πλαστογραφία». Το πιο πάνω λοιπόν κτίσμα μαζί με τη διπλανή ιδιοκτησία του Φέρλια, που σήμερα είναι φούρνος, αποτελούσαν το Στρατηγείο των Τούρκων στην Επανάσταση του Ολύμπου το 1878, και δυστυχώς είναι τα μόνα που διασώθηκαν από εκείνη την εποχή.

Σήμερα ανήκει στην Ιωάννα Ν. Παπανικολάου

logo podas

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας