ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Η Επανάσταση του Λιτοχώρου Ολύμπου (Μέρος 1ο)

Συμπληρώνονται 142 χρόνια από το βράδυ της 15ης προς 16η Φεβρουαρίου 1878

Το ατμόλοιο “ΥΔΡΑ” – Γεννάδειος βιβλιοθήκη

“… και ήτο συγκινητικώτατον το θέαμα, ότε ώρας τινάς μετά την αποβίβασίν μας, έσπευσαν μετά πλήθους φορτηγών ζώων οι κάτοικοι του Λητοχώρου εις υποδοχήν ημών. Και είδον νέους εφήβους, ομηλίκους μου τότε, συνοδεύοντας γηραιούς γονείς, οι οποίοι έτρεχον εις την από του χωρίου προς την παραλίαν κατωφέρειαν δια να φιλήσουν τα όπλα και τα πολεμοφόδια, τα οποία εκομίζομεν προς αυτούς, όπως διεκδικήσουν δι’ αυτών την ελευθερίαν των. Οποία μέθη πατριωτισμού και αισθήματος, οποία φρενίτις εθνικής εξάρσεως…”

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Ιδομενέας Στρατηγόπουλος, νεαρός αγωνιστής και πολεμικός ανταποκριτής της εποχής, την άφιξη των 550 εθελοντών από την Αταλάντη στην Πλάκα Λιτοχώρου το βράδυ της 15ης προς την 16η Φεβρουαρίου 1878. Μαζί με το σώμα των εθελοντών, υπό τον αρχηγό «Της εις τον Όλυμπον στρατείας» Κοσμά Δουμπιώτη, το ατμόπλοιο «Ύδρα» αποβίβασε σε 500 κιβώτια 2000 όπλα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το σώμα εθελοντών υποδέχθηκε στην Πλάκα Λιτοχώρου ο ψαράς Βασίλειος Λαλούμης και ο Δημήτριος Κυπαρισσάς. Οι Λιτοχωρίτες είχαν ανάψει φωτιές στην παραλία για σύνθημα.

Από τους μπροστάρηδες της πομπής εκείνης της βραδιάς ήταν παπα-Θεοφάνης Οικονόμου, όπως αναγράφεται στην φωτογραφία του που υπάρχει στην αίθουσα του Αγίου Νικολάου.

Την επόμενη ημέρα κιόλας το Λιτόχωρο ήταν ελεύθερο…

Αυτά όμως θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες με ανάλογα άρθρα.

Αναμφισβήτητα ο Φεβρουάριος του 1878 είναι ο πιο ιστορικός μήνας για το Λιτόχωρο και για τον Όλυμπο.

(Η φωτογραφία από το ατμόπλοιο Ύδρα είναι από τις συλλογές λευκωμάτων στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη. Το κείμενο γράφτηκε και με πληροφορίες από βιβλίο “ΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 1878 ΚΑΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΡΟΒΑΓΚΟΣ του καθηγητή Νίκου Χρ. Κάκαλου καθώς και από εφημερίδες της εποχής)

logo podas

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας