ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Ο παπά – Ζαχαρίας (Papa Zaheria) από το Λιτόχωρο (Lithori)

Χιλιάδες ονόματα ανθρώπων καταγράφονταν στα οθωμανικά κατάστιχα επί αιώνες, με τον ίδιο τρόπο, το ένα μετά το άλλο, κάτω από κεφαλίδες όπως «άπιστοι» και «μουσουλμάνοι», ομοιόμορφα, σε απόλυτα στοιχισμένες σειρές.

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από τη ζωή, άφησαν το σιωπηλό αποτύπωμά τους, τα ονόματά τους, όχι όμως τη φωνή και τα λόγια τους: όπου αυτά υπάρχουν στα κείμενα περικλείονται συνήθως σε φράσεις στερεότυπες, φτιαγμένες για χρήση ανάλογα με την περίπτωση και δεν είναι βέβαιο ότι ειπώθηκαν πράγματι.

Με αυτά που γνωρίζουμε έως σήμερα, στο Λιτόχωρο η πρώτη ολοκληρωμένη και επίσημη απογραφή έγινε το 1846. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη, μιας και στα χέρια μου ήρθαν στοιχεία απογραφών μιας δεκαετίας τουλάχιστον πριν.

Η απογραφή αυτή σώζεται σε ένα κατάστιχο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και μου δόθηκε ως δώρο από έναν καλό φίλο και μάλιστα μεταφρασμένη στην νέο-τουρκική. Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι πολλά και θα δημοσιευθούν σε ύστερο χρόνο.

Τα ονόματα των τότε κατοίκων του Λιτοχώρου, αποδόθηκαν με όση ακρίβεια επέτρεπε το αραβογράμματο οθωμανικό αλφάβητο με κάποιες προσαρμογές στην τουρκική φωνητική.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που σε αυτή τη παλιά τουρκική πηγή συναντούμε μη τουρκικές εκφράσεις και λέξεις, για την ακρίβεια ελληνικές, να έχουν παρεισφρήσει στο κείμενο. Το πιο πιθανό είναι ο γραφέας να γνώριζε τη σημασία των φράσεων και να τις έγραψε στον κώδικα εν γνώσει του, θεωρώντας ότι όσοι ανατρέξουν αργότερα σε αυτόν, θα καταλάβουν τη σημασία τους. Μη οθωμανικές φράσεις όπως «γαμβρός του …» ή, ακόμη, «νύφη του ..», «παπάς …» που προσδιόριζαν τα ονόματα και ήταν γραμμένες στα οθωμανικά, δηλαδή με αραβικούς χαρακτήρες, δείχνουν ότι η χρήση τους σε επίσημη πηγή, δεν ήταν απαγορευτική αρκεί να βοηθούσαν στην κατάρτιση των εγγράφων και ότι ενδεχομένως ήταν αρκετοί αυτοί που τις καταλάβαιναν.

Τέτοια ήταν και η περίπτωση παπά Ζαχαρία που καταγράφτηκε στο Λιτόχωρο. Μη έχοντας, μη γνωρίζοντας ή και μη ενθυμούμενος το οικογενειακό του όνομα, ο Ζαχαρίας ίσως απάντησε στη σχετική ερώτηση λέγοντας ότι ήταν «παπάς», φράση η οποία, στο εξής, θα ήταν και το οικογενειακό του όνομα!

Αυτός λοιπόν ο παπα – Ζαχαρίας, γιος του Βαγγέλη και με γιο Γεώργιο το 1846, με την ξανθιά μεσαίου μεγέθους γενειάδα γεννημένος στο Λιτόχωρο το 1805, είναι ο δικός μας γενάρχης (της οικογένειας Παπαζαχαρία) και αποτελεί μέσω των παιδιών του κύριο μέρος πολλών εκ των οικογενειών του Λιτοχώρου.

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα