ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Εθνάρχης Τάσσος Παπαδόπουλος | “Να βρω τα σκαλοπάτια που παν’ στη Λευτεριά…”

Συμπληρώνονται σήμερα, 11 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνοκύπριος πολιτικός έφυγε από τη ζωή

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος στις 12 Δεκεμβρίου του 2008 έφυγε από την ζωή με το κεφάλι ψηλά. Άφησε πίσω του υψηλή παρακαταθήκη ένα από τα ενδοξότερα «ΟΧΙ» στην ιστορία του Ελληνισμού. Το δικό του «ΟΧΙ» στο επαίσχυντο σχέδιο Ανάν, ήταν «ΟΧΙ» ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Στην ιστορία θα μείνει γνωστός κυρίως για το γενναίο του «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν και ως ο σύγχρονος εκφραστής της αξιοπρέπειας των Ελλήνων της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Ήταν ο πολιτικός που δεν υπέκυψε ούτε στις πιέσεις των Βρετανών ούτε των Αμερικανών, ούτε της διεθνούς κοινότητας που προσπαθούσαν με απειλές να τον αναγκάσουν να πει «Ναι» στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του, με το οποίο καλούσε τους Έλληνες της Κύπρου να πουν «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν, «παρέλαβα κράτος και δεν πρόκειται να παραδώσω κοινότητα». …

Σε διάγγελμά του στις 22 Απριλίου 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ζήτησε από τους Κύπριους πολίτες – με δάκρυα στα μάτια – να καταψηφίσουν το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα και συμπλήρωσε:

«στο δημοψήφισμα του Σαββάτου δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση Κομμάτων, δεν είναι αντιπαράθεση ιδεολογική, άρα δεν είναι καν αντιπαράθεση μεταξύ πολιτών. Είναι αντιπαράθεση με τη συνέχεια και την ιστορία μας και ότι είναι η κρίση του καθενός. Εγώ δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν είτε νικητές είτε ηττημένοι. Ηττημένη θα είναι μόνο η Κύπρος εάν υπάρξουν επεισόδια, πανηγυρισμοί, κλίμα το οποίο θα εμποδίσει την επόμενη μέρα να ξανακτίσουμε την ομόνοια και τη συναίνεση και τις κοινές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικά δύσκολους χρόνους που έχουμε μπροστά μας. Είτε «ναι» ψηφίσει ο πολίτης, είτε «όχι» ψηφίσει, όσοι ψηφίσουν «ναι», όσοι ψηφίσουν «όχι», πιστεύω θα έχουν την κοινή επιδίωξη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που με βεβαιότητα έρχονται. Γι’ αυτό κάνω παράκληση, έκκληση προς τον κόσμο: ούτε πανηγυρισμοί δικαιολογούνται, γιατί δεν πανηγυρίζουμε νίκη, δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε επειδή δεν βρήκαμε λύση του Κυπριακού, μόνο ανακούφιση μπορούμε να αισθανόμαστε γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα. Καλώ επομένως όλους σε αυτοσυγκράτηση, κοσμιότητα, χωρίς εξάρσεις, χωρίς ψεύτικα συνθήματα νίκης και ήττας. Δεν θα υπάρξουν για μένα, ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι»

Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ποσοστό 76% των Ελληνοκυπρίων καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Τι ήταν το σχέδιο Ανάν, η στάση της Ελλάδας

Το σχέδιο Ανάν ουσιαστικά τελείωνε την Κυπριακή Δημοκρατία και στη θέση της δημιουργούσε ένα κράτος έκτρωμα με δύο  ισότιμες κοινότητες και με εναλλαγή προέδρων.  Θα φτάναμε δηλαδή σε περιόδους που η Κύπρος θα είχε Τουρκοκύπριο πρόεδρο δηλαδή άνθρωπο που θα ήταν εξαρτώμενος και άμεσα  κατευθυνόμενος από την Τουρκία . Μια έμμεση παράδοση  της Κύπρου στην Τουρκία . Ένα δώρο στην Τουρκία με την υπογραφή των Κυπρίων.

Σε περίπτωση δε που κάτι δεν πήγαινε καλά στη συνέχεια και η συμφωνία ακυρωνόταν, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά,  η Κυπριακή πλευρά θα παρέμενε ως κοινότητα χωρίς να έχει δικαίωμα λόγου διεθνώς . Αντίθετα κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι θα αναβαθμίζονταν, αφού έτσι θα αποκτούσαν μια κάποια οντότητα και θα εξισώνονταν διεθνώς με την Ελληνοκυπριακή πλευρά .

Για αυτούς τους λόγους ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως  ηγέτης που έβλεπε στο μέλλον πάλεψε  με όλες του τις δυνάμεις και έδωσε τεράστιο αγώνα για να μην καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και είχε κάθε λόγο να είναι, μια που υπήρξε  υπουργός εξωτερικών επί  κυβερνήσεως Σημίτη, περίοδο όπου το σχέδιο βρισκόταν υπό επεξεργασία .

Από την άλλη, ο  πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υιοθέτησε το δόγμα,  η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται και δήλωσε την υποστήριξη του  σε ότι ο κυπριακός λαός θα αποφάσιζε.

Ενώ ο σημερινός πρόεδρος της Κύπρου ήταν ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν.

Ευτυχώς ο κυπριακός λαός φέρθηκε πολύ ώριμα τότε και στήριξε την επιλογή του προέδρου του!

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε αρχηγός του Έθνους. Κι αυτό γιατί στην κρίσιμη στιγμή κάλεσε τον λαό του να πει το μεγάλο «ΟΧΙ» στα ξένα συμφέροντα που ήθελαν την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν στην Ελληνική Γη της Κύπρου και την νομιμοποίηση του Αττίλα.

Ο λαός της Κύπρου και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τον ακολούθησαν. Έγινε ουσιαστικά εκφραστής της αξιοπρέπειας του Ελληνικού Έθνους και της πολυπόθητης λευτεριάς της Κύπρου ως μόνη λύση στην κατοχή του νησιού.

Για τους λόγους αυτούς, πριν από 11 χρόνια που απεβίωσε, το όνομά του «χαράκτηκε» ανεξίτηλα δίπλα στα μεγάλα «ΟΧΙ» των Ελλήνων και του Ελληνισμού.

Εθνάρχης έγινε με τις αποφάσεις του…

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας