ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Ο Χριστόφορος Περραιβός από τους Παλαιούς Πόρους (Πούρλια)

Ο στρατιωτικός και συγγραφέας της Επαναστάσεως του 1821 Χριστόφορος Περραιβός (Χρυσάφης Χατζηβασιλείου)

Ο Χριστόφορος Περραιβός, Φιλικός, αγωνιστής του 1821 και συγγραφέας ιστορικών έργων, σύντροφος του Ρήγα Βελεστινλή. Ελαιογραφία (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Γεννήθηκε το 1773 στην Περραιβία, κοντά στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στους Παλαιούς Πόρους (Πούρλια) Πιερίας. Γνωρίστηκε με τον Ρήγα Φεραίο στη Βιέννη, όπου φοιτούσε στην Ελληνική Σχολή και μυήθηκε στην επαναστατική ιδέα. Το 1817 εντάχθηκε στη Φιλική Εταιρεία και προσέφερε εαυτόν για τον διαφωτισμό των υπόδουλων Ελλήνων, ιδίως στην περιοχή του Σουλίου.

Αποφασιστική ήταν η συμβολή του στη μάχη της Πάργας τον Ιούλιο του 1821, που κατέληξε στην κατάληψη της πόλης και στη συντριβή των Τουρκαλβανών. Τον Απρίλιο του 1823 διορίστηκε από το Εκτελεστικό υπουργός Πολέμου. Πήρε μέρος στις μάχες Σκιάθου, Άμπλιανης, Σκάλας, Χαϊδαρίου, Αράχοβας, Αττικής, Δίστομου, Κερατσινίου, Πέτρας και στις μάχες γύρω από τα Σάλωνα (1825) και πλαισίωσε το στρατό του Καραϊσκάκη που παρενοχλούσε με συνεχείς επιθέσεις τους Τούρκους πολιορκητές της Ακρόπολης (1826). Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα. Πήρε επίσης μέρος, ως πληρεξούσιος της Θεσσαλίας, στην Εθνοσυνέλευση του Άργους το 1829. Πήρε το βαθμό του υποστράτηγου το 1863 και στις 5 Μαΐου του ίδιου χρόνου πέθανε.

Εκτός από τη συμβολή του στα πεδία των μαχών ο Περραιβός άφησε ένα πολύτιμο ιστορικό έργο, που περιέχει πληθώρα πληροφοριών και ντοκουμέντων: “Ιστορία του Σουλίου και της Πάργας” (1803), “Πολεμικά Απομνημονεύματα (1820-1829)” και μία σύντομη αλλά εξαιρετικά πολύτιμη “Βιογραφία του Ρήγα του Θεσσαλού”, στα 1860

About the author

Ioannis Papazacharias

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
"Έκανε" ραδιόφωνο και ίσως ξανακάνει...
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη

Add Comment

Click here to post a comment