ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Ένας Λιτοχωρίτης γεννημένος το 1811 που πολέμησε στην Επανάσταση του 1821

Συγκλονιστικό έγγραφο της εποχής με ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Στα χέρια μου “έπεσε” σήμερα ένα “ΦΥΛΛΟΝ ΜΗΤΡΩΟΥ” του Γεωργίου Ευάγγελου που γεννήθηκε στο Λιτόχωρο 18 Απριλίου πριν από 208 χρόνια, το 1811.

Το Μητρώο έχει συμπληρωθεί στο Άγρος στις 14 Απριλίου του 1855 και πέρα από την ημερομηνία γέννησης αναφέρει το γεγονός πως ήταν παντρεμένος και πατέρας 3 ανήλικων τέκνων. Το επάγγελμά του ήταν Οροφύλακας (στρατιωτικός).

Στην στρατιωτική του θητεία πολέμησε στο πλευρό του Διαμαντή Νικολάου από το 1821 -1828, εισήλθε στον τακτικό στρατό και υπηρέτησε από 1828 – 30 με τον Γιαννάκη Ράγκο, από το 1830 -33 με τον Τσάμη Καρατάσο και τέλος από το 1836 – 1857 στο σώμα της Οροφυλακής και στον λόχο απομάχων.

Το σπάνιο έγγραφο μοιράστηκε μαζί μου ο φίλος Νίκος Παπαοικονόμου που με πολύ μεράκι και υπομονή ψάχνει την ιστορία της Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν γνωρίζω εάν ποτέ υπήρξε το επίθετο “Ευαγγέλου” στο Λιτόχωρο. Βέβαια τότε ήταν κάπως δύσκολο να έχεις επίθετο. Το πιθανότερο είναι πως ο βαφτισμένος Γεώργιος είχε πατέρα με όνομα Ευάγγελο. Άρα ήταν “του Ευαγγέλου” οπότε και ονομάστηκε Γεώργιος Ευαγγέλου. Κάπως έτσι προήρθαν και τα περισσότερα επίθετα.

About the author

Ioannis Papazacharias

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
"Έκανε" ραδιόφωνο και ίσως ξανακάνει...
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη

Add Comment

Click here to post a comment