FOOD & BEVERAGE ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαφορετικοί… Ολυμπιακοί Αγώνες της Ιαπωνίας δίνουν το χρυσό στο πιο νόστιμο… μοσχάρι

Γιατί είναι τόσο ακριβό το Wagyu

Εδώ και 56 χρόνια η Ιαπωνία διοργανώνει τους δικούς της… Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο λόγος για έναν μοναδικό διαγωνισμό που θυμίζει το Westminster Dog Show, όπου τα ζώα διαγωνίζονταν για την ομορφιά, την αναπαραγωγική τους ικανότητα και άλλα χαρακτηριστικά τους. Αλλά σε αντίθεση με τους σκύλους, αυτός ο διαγωνισμός έχει να κάνει με τα τρόφιμα, καθώς οι διαγωνιζόμενοι είναι αγελάδες και οι νικητές κτηνοτρόφοι έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν τα βοοειδή και τα σφάγια τους στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και μάλιστα στην υψηλότερη τιμή. 

Οι ιαπωνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες Wagyu (επίσημα γνωστοί ως Zenkyo) ξεκίνησαν το 1966 για να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση υψηλού επιπέδου κτηνοτροφίας, τουρισμού και προώθησης του διάσημου βόειου κρέατος Wagyu εντός και εκτός της χώρας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και βραβεύει τους κτηνοτρόφους με το… χρυσό που δεν είναι τίποτα άλλο από τον τίτλο του καλύτερου βοδινού κρέατος στον κόσμο! 

Υπάρχουν δύο κύριες ανταγωνιστικές κατηγορίες: Βελτίωση φυλής, η οποία κρίνει μια αγελάδα με βάση το μέγεθος, τις αναλογίες της και άλλα εξωτερικά ορατά πρότυπα και Ποιότητα Κρέατος, όπου τα σφάγια κρίνονται ως προς την ποιότητα και την περιεκτικότητα σε λίπος. Στο τέλος του διαγωνισμού, οι καλύτερες αγελάδες αναπαραγωγής και τα σφάγια πωλούνται σε δημοπρασία στους πλειοδότες στην Ιαπωνία. 

Οι πωλήσεις κρέατος από τη δημοπρασία μπορεί να ξεπεράσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Και την επόμενη φορά που θα πάτε σ’ ένα εστιατόριο και θα σοκαριστείτε από την τιμή μίας μπριζόλας Wagyu σε ένα μενού, τώρα θα ξέρετε γιατί εκτοξεύεται, αλλά και ότι τρώτε το κορυφαίο κρέας στον κόσμο. 

Ο φετινός διαγωνισμός ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου και 41 διαφορετικές περιοχές της χώρας θα διαγωνιστούν για το καλύτερο Wagyu, σε σόου τα οποία θα παρακολουθήσουν μισό εκατομμύριο άτομα. 

Τι είναι το μοσχάρι Wagyu

Παράγεται στην Ιαπωνία και βραβεύεται για την πλούσια μαρμάρινη και βουτυράτη γεύση του. Το Wagyu υψηλής ποιότητας μπορεί να κοστίσει έως και 400 ​​δολάρια ανά κιλό και οι ίδιες οι αγελάδες μπορούν να πουληθούν έως και 30.000 δολάρια. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το κρέας τόσο ακριβό; Ο όρος Wagyu μεταφράζεται κυριολεκτικά σε “ιαπωνική αγελάδα”. Και γενικά αναφέρεται σε τέσσερις κύριες φυλές. Αυτές οι αγελάδες εκτράφηκαν για φυσική αντοχή, έχοντας περισσότερα ενδομυϊκά λιποκύτταρα. Το λίπος κατανέμεται πιο ομοιόμορφα σε όλους τους μυς τους. Γι’ αυτό το μοσχάρι wagyu μοιάζει ροζ και έχει τόσο τρυφερή γεύση. Και η ιαπωνική κυβέρνηση ρυθμίζει αυστηρά την παραγωγή wagyu για την προστασία της αξίας και της ποιότητας του κρέατος.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας